Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, lokakuuta 07, 2022

Joko on aika sijoittaa korkorahastoihin?

 Korkosijoittaminen ei ole viimeisen viiden vuoden aikana ollut kovinkaan tuottoista puuhaa: esim. Seligsonin Euro Corporate Bond on laskenut 5 vuodessa 10 prosenttia ja Euro-oblikaatio lähes saman verran. Erityisen kovaa lasku on ollut viimeisen parin vuoden aikana. Miksi näin? Korothan ovat nousussa. Korkosijoituksia harkitsevan on tärkeä ymmärtää, miten korkorahastot käyttäytyvät: kun korot laskevat rahaston arvo nousee (etenkin pidemmän koron sijoituksissa, koska silloin korkeampituottoisesta korkotodistuksesta maksetaan enemmän) ja kun korot nousevat rahaston arvo laskee (koska markkinoilta on saatavilla parempikorkoisia todistuksia).  

Eli vastaus otsikon kysymykseen saataneen kahden lisäkysymyksen avulla: 1. Tulevatko korot nousemaan jatkossakin ja 2. Tuleeko inflaatio jatkumaan korkotasoa kovempana. Jos vastaus tähän jälkimmäiseen kysymykseen on kyllä, niin reaalituotto tulee olemaan negativinen, vaikka korkosijoitus muutoin tuottaisikin. On toki olemassa myös inflaatiosuojattuja korkosijoituksia, mutta en nyt ainakaan äkkiseltään osaa sanoa olisiko niitä tarjolla passiivisina rahastoina tai ETF-sijoituksina (jos jos olisi niin myös valuutalla on merkitystä, sillä pelkkä valuuttakurssivaihtelu voi syödä tuoton jos rahasto on noteerattu eri valuutassa). Joka tapauksessa ennuste ilmeisesti on, että inflaatio tullee ensi vuonna asettumaan johonkin hieman alle 3% tietämille Euroopassa. Tosin osassa ennusteita se olisi lähempänä 4 prosenttia. 

Kysymys siitä, tulevatko korot jatkossa nousemaan onkin vaikeampi. Tällä hetkellä 12 kk Euriborin ennustetaan saavuttavan huippunsa ensi keväänä, jolloin korko olisi noin 3%. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi Suomen pankin nettisivuilta selviää 12 kk Euriborin itse asiassa jopa tulleen noin 0,3% alas syyskuun lopun 2,6% piikistä. Se kuinka paljon tästä voi päätellä ei ole selvää, mutta käsittääkseni jonkinlainen konsensus ilmesesti vallitsee siitä, että inflaatio lienee taittumassa ja kovin aggressiviset koronnostot voivat euroalueella johtaa monenlaisiin ongelmiin niin valtionlainojen kuin ihmisten ostovoimankin heikentymisen myötä. Jenkeissä tilanne on ilmeisesti hieman toinen ja siellä taloudessa menee varsin hyvin. Palkat nouset, energiasta ei varsinaisesti ole pulaa, maassa vallitsee käytännössä täystyöllisyys, asuntolainat on neuvoteltu uudelleen niihin on kiinteät korot ja korkotason on arveltu asettuvan jopa johonkin viiden tietämiin.

Mitäpä tässä nyt sitten tekisi? Riippuu varmaan perspektiivistä. Vaikea kuvitella, että korkosijoituksista olisi saatavissa lähellekään osakesijoituksia vastaavia tuottoja jos sijoitusaika on vähääkään pidempi. High yield bondeista saatava korkotuotto alkaa tosin olla jo lähellä 9%:a, joka on ilmeisesti historiallisesti ollut raja, jolloin näihin kannattaa sijoittaa. Vähän vähemmän riskisiin lainoihinkin saattaa olla järkevää sijoittaa, mikäli tarkoitus on tehdä sijoitus keskipitkälle aikavälille. Kukaan ei toki osaa ennustaa markkinoiden suuntaa, mutta nähdäkseni on ihan hyvin mahdollista, että osakemarkkinat eivät vielä ole pohjaa nähneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti