Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, maaliskuuta 18, 2022

Energiaa: osto Enersense ja lisäys Merus Poweria

 Ukrainan sota on tuonut jälleen kerran varsin näkyväksi Euroopan hankalan energiariippuvuuden Venäjästä ja sen fossiilisista polttoaineista. Tapaan ajatella, että kriiseistä seuraa usein myös jotain hyvää: koronapandemia vähensi uskoakseni pysyvästi erilaisia turhia lyhyitä/keskipitkiä lentomatkoja erilaisiin palavereihin. Asiat voidaan nykymaailmassa ihan hyvin hoitaa (suurimmassa osassa tapauksia) etäyhteyksillä. Venäjän arvaamattomuus pakottaa nähdäkseni Euroopan etsimään kestäviä energiaratkaisuita uusiutuvasta energiasta. Uskoisin, että tulevaisuudessa näemme entistä enemmän investointeja tälle sektorille.

En ole aiemmin juurikaan uusituvaan energiaan suoranaisesti sijoittanut, koska olen pitänyt yhtiötiä itselleni vaikeasti analysoitavina sekä kalliina. Päädyin kuitenkin aiemmin osallistumaan Merus Powerin antiin. Yhtiö ei sinänsä suoranaisesti ole uusituvan energian tuotannossa mukana, mutta sen tuotteita voidaan käyttää tasaamaan sähkön kulutuksen ja tarjonnan eroja ja näin ollen mahdollistamaan paremmin uusituvien energialähteiden käyttöä. Päädyinkin nyt tekemään pienen lisäyksen yhtiötä, koska hinta on huipuista tullut hieman alaspäin. Toki arvostustaso edelleenkin on varsin korkea. 

Uutena yhtiönä salkkuuni tuli Enersense International. Lyhyehkön tutustumisen perusteella yhtiö vaikuttaakin melko vekkulilta tapaukselta. Firma kuvailee itseään seuraavasti: "Enersense on vuonna 2005 perustettu suomalainen, kansainvälisesti toimiva päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja." Yhtiöhän kuitenkin aloitti pörssitaipaleensa ymmärtääkseni lähinnä henkilöstövuokrausfirmana. 

Helmikuussa 2020 kuitenkin alkoi tapahtua ja yhtiön pääomistajat ja ulkopuoliset sijoittajat ostivat yhtiön hieman ilmeisesti hämäräperäisen pääomistajan Aaron Michelinin (joka ennen totteli nimeä Saleh) ulos. Heinäkuussa Kyösti Kakkonen kertoi tulleensa osakkaaksi ja yhtiö osti konkurssikypsäksi luonnehditun Empowerin ja kirjoitti hieman orwellilaisesti historiaa uusiksi kertoessaan olleensa aina päästöttömien energiaratkaisuiden toimittaja (aivan kuten Reveniokin on "kansainvälisillä markkinoilla toimiva terveysteknologiakonserni ja oftalmologisten laitteiden globaali kärkiyhtiö", kuka niitä taistelukumiveneitä enää haluaa muistella). Kauppahinta oli kokonainen euro. Ihan näin halpa kauppa ei todellisuudessa kuitenkaan ollut, sillä Enersense otti kontolleen Empowerin velkoja

Vastoin kaikkia - tai ainakin Aki Pyysingin - odotuksia Enersense sai käännettyä Empowerin vieläpä ihan kannattavaksi liiketoiminnaksi. Ilmeisesti firmalla menee muutoinkin melko hyvin siitä huolimatta, että viime aikoina on hankittu paljon matalakatteista tai jopa tappiollista liiketoimintaa. Inderes on viimeksi kommentoinut yhtiötä aamukatsauksessa 1.3. Raportin keskeisin sanoma oli, että yhtiön kannattavuutta on syytä tarkkailla. Yritysarvoon perustuvat arvostuskertoimet eivät oikein myöskään sovellu Enersensen arviointiin, sillä Megatuuli yritysoston jälkeen iso osa operatiivisesta tuloksesta tulee kehityspalkkioista, joista vain kolmannes kuuluu Enersensen osakkeenomistajille. Näin ollen P/E-luku on validimpi arvomittari ja Inderesin ennusteella kuluvan vuoden luku on korkeahko 30 ja ensi vuoden maltillisempi 15. 

Päädyin nyt ottamaan hyvin pienen siivun Enersenseä salkkuun sillä ajatuksella, että yhtiöllä näyttää olevan mielenkiintoista osaamista alueisiin, joihin todennäköisesti tullaan lähitulevaisuudessa investoimaan voimakkaasti. Toinen kysymys toki on, kuinka paljon yhtiö itse tästä onnistuu hyötymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti