Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, maaliskuuta 15, 2022

Maailman ja markkinoiden myllerrystä

 Vaikka edellisestä postauksesta ei ole vierähtänyt vielä kuukauttakaan, elämme nyt hieman erilaisessa todellisuudessa. Vastoin lähes kaikkien odotuksia Venäjä otti ja hyökkäsi Ukrainaan. Minun on hyvin vaikea nähdä, mitä ihmettä Putin kuvittelee sillä saavuttavansa, mutta niin nyt joka tapauksessa kävi. Inhimilliseen katastrofiin verrattuna osakemarkkinat tuntuvat melko vähäpätöiseltä asialta, mutta järjettömyydellä on toki vaikutusta niihinkin. Esim. Omavaraisuushaaste -blogissa on tätäkin jo pohdittu. 

Olen omalla toiminnallani pyrkinyt jollain tapaa helpottamaan ukranalaisten hätää lahjoittamalla hieman rahaa SPR:lle ja lisäksi organisoin pienimuotoisen täsmäavun keräyksen, sillä verkostojeni kautta sain tietää paikallisesta pakolaisia auttavasta organisaatiosta, jolla oli mahdollisuus hankkia tarvikkeita naapurimaasta nopeasti. Omaan etiikkani ei oikein kuulu antaa henkilökohtaisesti rahaa aseiden hankintaan, vaikka tässä tapauksessa jopa sitä vaihtoehtoa hetken aikaa pohdin. Kannatan kuitenkin valtion päätöstä toimittaa myös aseellista apua Ukrainaan, sillä maalla on kansainvälisen oikeuden mukaan oikeus puolustautua. Näkisin, että minulla on velvollisuus myös jatkossa toimia niin, että toiminnallani helpota sotaa pakenevien ja siellä taistelevien/taistelleiden ahdinkoa.

Sitten takaisin taloudellisiin vaikutuksiin. Ajallisen hajautuksen hyödyllisyys kävi jälleen kerran ilmi Nokian renkaiden oston kohdalla. Sijoitusteesini lähti siitä, että sotaa ei tule ja se meni täysin pieleen. Toisaalta yhtiöllä on kuitenkin vain hyvin vähän velkaa ja vaikka koko Venäjän tuotantolaitos menetettäisiin, niin yhtiö tuskin konkurssiin ajautuisi. Kun markkinatkin tuntuivat laskevan koko Pietarin tehtaan lähestulkoon arvottomaksi päätin ostaa vielä pienen erän 12 euron hintaan. 

Päädyin hankkimaan myös toista pidempään jo kiikarissani ollut yritystä eli Ponssea. Itse asiassa olen tainnut seurailla yhtiötä jo kohta 10 vuotta. Finanssikriisin aikaan yhtiö joutui muistaakseni ottamaan silloisille omistajille epäedullisen hybridilainan. Pidän yhtiötä kuitenkin laadukkaana sen teknologisen osaamisen vuoksi sekä arvostan yhtiön päätöstä pitää tuotanto kotimaassa. Kun osake laski venäjäriskin vuoksi (yhtiöllä on siihen suuntaan lähinnä kai vain sovittuja kaluston toimituksia) noin 30 euroon niin päätin viimein hypätä kelkkaan. Tarkoitus olisi toimia hieman samoin kuin Koneen kanssa eli ostella pikku hiljaa lisää jos hinta tuntuu jollain tapaa edes kohtuulliselta. 

Tätä postausta kirjoittassa sota on jatkunut jo lähes 3 viikkoa ja pahin paniikki Venäjällä toimiviin yhtiöihin näyttäisi ehkä olevan ohitse. Nousevat energian hinnan sekä inflaaatio ja edelleen jatkuva epävarmuus näyttävät ainakin tänään yleisesti kuitenkin painavan pörssiä. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti