Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, syyskuuta 13, 2015

Sijoitusklassikot haltuun: Sattuman kauppaa Wall Streetilla

Luin pitkästä aikaa sijoittamista käsittelevän kirjan. Vuorossa oli Burton G. Malakielin Sattuman kauppaa Wall Streetilla. Kyseessä lienee jonkinasteinen sijoituskirjallisuusklassikko, mutta en ollut siihen aiemmin sattunut törmäämään. Nyt bongasin sen kirjaston hyllystä perjantaina ja tänään puolilta päivin olin saanut kirjan noin 400 sivua kahlattua läpi. Melko helppolukuista ja myös koukuttavaa tekstiä siis.

Kirjassa käsitellään melko kattavasti erilaisia sijoittamiseen liittyviä teorioita, jotka olivat minulle jo ennestään melko tuttuja. Näitä valotetaan usein mielenkiintoisten esimerkkien avulla. Lukija saa kaupan päälle myös melko kattavan kuvauksen siitä, miten Yhdysvalloissa eläkejärjestelmä toimii.

Yhdestä seikasta olen kuitenkin kirjoittajan kanssa hieman eri mieltä. Kirjoittaja suosittelee suurimmalle osalle sijoittajia indeksirahastoja ja siihen kenelläkään tuskin lienee mitään lisättävää. Sellaisille, jotka haluavat tehdä omat osakesijoituksensa suoraan ja yrittää näin voittaa indeksin tai edes pärjätä sille kohtuullisesti, kirjoittaja kuitenkin suosittelee päivittäiseksi tai viikottaiseksi lukemiseksi (ilmeisesti) tunnetuimpia talouslehtiä. Jotenkin itse näkisin asian niin, että tällöin sijoittajalla voisi olla mahdollisuus indeksituottoon poislukien kulut, mutta jos tosiaan haluaa yrittää voittaa indeksin niin pitäisi tehdä jotain toisin kuin muut tekevät. Sitä tuskin edesauttaa lukea samoja lehtiä, mitä ammattilaisetkin ehkä lukevat.

Olenkin päätymässä enemmänkin sen kannalle, että omaa tietään kulkevan piensijoittajan kannattaa lueskella ajatuksen kanssa sellaisten pienten yritysten tilinpäätöksiä, jotka eivät ole analyytikoiden seurannassa. Lisäksi internetin syövereistä saattaa esim. blogeista ja joskus myös esim. Seeking Alphasta löytyä rahanarvoisia vinkkejä ja analyysejä, jotka saattavat ohjata pienten ja/tai syystä tai toisesta aliarvostettujen (ja yleensä pienen vaihtonsa myötä ammattimaisten sijoittajien ulottumattomissa olevien) firmojen osakkeiden äärelle. Tämä sijoitustyyli ei mielestäni ole myöskään ristiriidassa tehokkaiden markkinoiden teorian kanssa, sillä tehokkuus tuskin ulottuu täysimääräisenä näihin vähän seurattuihin osakkeisiin.

Analyytikoista Malakielilla ei ole juuurikaan positiivista sanottavaa suurinta. Ehkäpä juuri kirjassa kuvatut kytkökset analyyseja tuottavien ja esimerkiksi listautumisanteja järjestelevien tahojen välillä selittävät myös esimerkiksi sen miksi Inderesin analyysit esimerkiksi Oravan kohdalla ovat niinkin neutraalit. Rivien välistä pystyy toki lukemaan mistä on kyse, mutta taitaapa olla niin, että moni tulee vielä Kurren kanssa raskaasti pettymään ja analyysit kiroamaan.

Kirjan perusteella päätin kuitenkin ottaa asialistalle REIT:in tutustumisen aiempaa syvällisemmin. En välttämättä ole niitä aivan heti hankkimassa, mutta jossain vaiheessa niitäkin lienee järkevää salkkuun sisällyttää. Technopolista tosin olen jo jonkin aikaa seurannutkin, vaikkei se aivan puhdasverinen REIT olekaan.

Sijoita ETF:iin ilman välityspalkkioita

4 kommenttia:

  1. Täytyykin jättää kirjastoon varaus. En yleensä jaksa lukea samaa kirjaa useampaan kertaa, joten en raaski ostaa omaa kappaletta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika harvaa kirjaa tosiaan jaksaa kovin moneen kertaa lukea. Suosittelen muuten lukemiseksi myös Daniel Kahnemanin Ajattelu nopeasti ja hitaasti: http://aloittelevasijoittaja.blogspot.fi/2014/08/sijoittajan-psykologiaa.html
      Vaikkei kirja täysin sijottamiseen keskitykään, on siinä paljon ajattelemisen aihetta. Toki kyseisen herran teoriaa esitellään myös Sattuman kauppaa Wall Streetillä, muttei kovinkaan syvällisesti.

      Poista
  2. Ei niinkään sijoituskirja mutta ehdottomasti sellainen kirja, jonka kaikkien vaurastumisesta kiinnostuneiden pitäisi lukea on Napolen Hillin Think and Grow Rich. Sen verran vanha teos että siitä on jo copyright vanhentunut joten sitä löytää myös ilmaiseksi netistä. Toinen ehdoton sijoittajan teos mitä Warren Buffettkin suosittelee on The Intelligent Investor.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä etsiskellä tuo Think and Grow Rich. Intelligent Investorinkin olen ajatellut joskus lukaista jos sen satun jostain löytämään.

      Poista