Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, helmikuuta 26, 2017

Restamax-päivitys

Restamax julkaisi tässä taannoin viime vuoden tilinpäätöstiedotteensa. Liikevaihto kasvoi vuoden aikana 14,5% ja liikevoitto 23,8%. Kaikki siis hyvin? Ei välttämättä Hra Markkinan mielestä, koska kurssi laski parikymmentä senttiä julkistuksen jälkeen. Syynä saattoi olla se, että odotukset olivat vieläkin kovemmat. Aivan hirvittävissä hinnoissa Restamax ei kuitenkaan edelleenkään ole: Nordnet ilmoittaa P/E-luvuksi 18,3 ja 4-Tradersin mukaan tämän vuoden ennusteelle P/E on 14,7. Olen harkinnut yhtiön lisäämistä salkkuuni jo pidempään. Voisiko nyt olla hyvä hetki?

Yhtiön kohdalla yksi suuri kysymysmerkki on nähdäseni se, pystytäänkö kasvua ja osinkoa rahoittamaan bisneksen pyörittämisestä ylitse jäävillä hilloilla vai tuleeko jossain vaiheessa tarve käydä omistajien taskuilla. Tähän voinee jonkinlaista vastausta saada tarkastelemalla velkaantuneisuutta ja vapaata kassavirtaa. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa 180 miljoonan euron liikevaihto vuoden 2018 loppuun mennessä. Vuoden 2016 liikevaihto oli noin 130 miljoonaa.

Nettovelkaantumisaste Restamaxilla oli 69,1%, joka oli hieman viimevuotista matalampi (73,2%). Myös omavaraisuusaste kasvoi marginaalisesti 45,2%:iin (44,4%). Absoluuttisesti velan määrä kasvoi aavistuksen 30,4 miljoonaan (29,3 milj). Nettorahoituskulut laskivat aavistuksen. Näyttäisi siis siltä, että 2016 kasvua ei tarvinnut rahoittaa velkaa lisäämällä, mikä on mielestäni positiivinen asia. Tosin yksi yritysosto suoritettiin omia osakkeita käyttämällä ja sen vuoksi osakemäärä nousi 16 619 620 osakkeeseen aiemmasta 16 379 620 (osakemäärä nousi siis noin 1,5%, mikä nyt ei aivan hirveä määrä onneksi ole).

Entäpä kassavirta. Nettotulos oli 5,86 milj. Investointeja tehtiin 7,19 milj. Poistoja 10,40 milj. Käyttöpääoman muutos oli 1,80 milj. Vapaa kassavirta oli näin ollen 5,86 - 7,19 + 10,40 - 1,80 = 7,2 miljoonaa euroa, joka on selvästi enemmän kuin viime vuonna. Syynä tähän lienee selvästi maltillisempi laajentumistahti: investoinnit laskivat melkein kolme miljoonaa euroa. Osaketta kohti vapaata kassavirtaa riitti noin 43 senttiä. Koska osinkoa maksetaan 30 senttiä, jää yli vielä 13 senttiä liiketoiminnan laajentamiseen. Osinkoihin voi laskea toisaalta menevät 5 miljoonaa euroa eli yli jää 2,2 milljoonaa. Tämän voinee käytännössä käyttää yritysostoihin, koska investoinneissa on (ymmärtääkseni) jo mukana uusien ravintoloiden perustamiskustannuksia.

Restamax on kasvattanut liikevaihtoaan noin 15 % vuonna 2016 ja 30 % edellisenä vuonna. Näiden lukujen valossa liikevaihtotavoitteen saavuttaminen 2018 on aivan mahdollista, mutta voi olla, että yritysostoja saatetaan jatkossa joutua tekemään myös yhtiön omilla osakkeilla. Osakeantiin en oikein usko, koska velkaantumistakin voinee vielä hieman lisätä, vaikka en sitä toivokaan. Lasketaanpa sitten lopuksi vielä Anders Oldenburgin suosima velaton-P/E ensi vuoden ennustetulla tulokselle. Osakkeiden arvo on noin 104 miljoonaa, velkaa 30 miljoonaa ja ensi vuodelle odotetaan 7 miljoonan tulosta. Tästä saamme velattomaksi P/E:ksi 19.1, joka ei nyt mitenkään erityisen matala ole. Pitäisinkin Restamaxin arvostusta tällä hetkellä melko neutraalina, vaikkakin näin matalan inflaation aikana yhtiön kasvu saattaisi aavistuksen korkeammankin kertoimen oikeuttaa.

1 kommentti:

  1. En itse ole seurannut restamaxia, mutta tarina tuntuu tutulta silti. Oletataan, että kasvu on jotain todella suurta ja kun liikevaihdon kasvu on vain 15% suurempi ja tulos vain 20% parempi kuin viime vuonna, niin markkinat pettyvät. Tosin restamaxin kanssa ei toistaiseksi ainakaan ole ylireagoitu.

    VastaaPoista