Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, helmikuuta 07, 2017

Kokemuksiani toiminimen perustamisesta

Alussa kaikki oli sekavaa. Onneksi netistä löytyi nopeasti varsin asiallista tietoa siitä, miten päästä alkuun. Olin harkinnut ammatinharjoittajana toimimista jo aiemmin, mutta olin päättänyt hankkia itselleni ensin riittävän kokemuksen ja koulutuksen, jotta minulla olisi mahdollisuus menestyä (osa-aikaisena) yrittäjänä. Keskustelin asiasta myös tuttujeni kanssa.

Yrittäjyyttä harkitessa on tärkeää päättää perustaako toiminimen vai osakeyhtiön (vaihtoehtoja on enemmänkin, mutta nämä lienevät suosituimmat). Molempiin liittyy hyviä ja huonoja puolia. Yleistäen voisi ehkä todeta toiminimen olevan yksinkertaisempi, mutta hieman riskialttiimpi vaihtoehto, koska siinä riskit henkiläkohtaisia riskejä. Minun tapauksessani osakeyhtiö olisi tuonut osa-aikaiseen toimintaan sen verran byrokratiaa ja myös siihen liittyviä kuluja, joten koin toiminimen parhaaksi vaihtoehdoksi.

Seuraava askel oli päättää missä toimia. Tarvitsin tämän tiedon myös, koska toimialani kuuluu luvanvaraiseen toimintaan. Tässä yhteydessä kannattaa huomioida, että luvat ovat usein maksullisia. Myös Patentti- ja rekisterihallitus ymmärtää rahan päälle: ilmoitusmaksu on 110 €. Tässä yhteydessä pitää ilmoittaa myös toimiala. Samalla on syytä ilmoittautua myös ennakkoperintä- ja usein myös arvonlisäverorekisteriin. Tilikausi kannattaa olla kalenterivuosi, koska se mahdollistaa tietyin lisäehdoin yksinkertaisen kirjanpidon. Talousasioihin paneutuminen olikin yllättävän työlästä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Oletko sinä harkinnut tai perustanut yritystä tai toiminimeä? Millaisia kokemuksia sinulla on asiasta?

6 kommenttia:

  1. Moi! Sivutoimiselle yrittäjälle toiminimi on varmasti hyvä vaihtoehto. Jos haluaa päästä vielä vähäisemmällä byrokratialla ja aloittaa pienesti, voi ryhtyä kevytyrittäjäksi ja laskuttaa työt laskutusosuuskunnan/ laskutuspalvelun kautta. Näitä ovat esimerkiksi Ukko.fi ja Odeal. Mutta loppujen lopuksi ei se yritysmuoto ole mikään tärkein asia tai isoin ongelma, vaan se että asiakkaita ja tulovirtaa alkaa todella tulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. Jossain toisessa tilanteessa nuo mainitsemasi vaihtoehdot voivat olla harkitsemisen arvoisia, mutta minun tilanteessani ne eivät tule kyseeseen.

      Poista
  2. Perustin osakeyhtiön toisaalta sijoitustoimintaani, toisaalta sivubisneksiäni varten. Joka tapauksessa joutuu tekemään kirjanpidon, joten en sanoisi, että osakeyhtiöstä erityistä lisävaivaa / kulua kertyisi.

    Verotus menee osakeyhtiön kannalta myös kivammin, sillä yritys maksaa yhteisöveron 20% tuloksesta ja vasta osinkoa nostaessa loput, yleensä käytännössä 7,5% eli yhteensä 26%.

    Sinulle saattaisi totuuden nimissä osakeyhtiö olla parempi sillä teet ilmeisesti n. 4/5 töistä normi palkkatöissä. Yhtiöllä olisi paremmat mahdollisuudet tuottojen sijoittamiseen ennen niiden nostamista palkkana (=verojen lykkääminen) sekä pienempi kokonaisvero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. Olet oikeassa siinä, että kirjanpito täytyy toki tehdä joka tapauksessa (tosin yksinkertaisen pystyy tekemään itsekin kun tapahtumia on harvoin, mutta kaksinkertaista ainakaan minä en pysty itse tekemään). Osakeyhtiö olisi minun tapauksessani kuitenkin tarkoittanut hankalampaa byrokratiaa myös hieman monimutkaisemman raportoinnin ja lisävakuutusten vuoksi (kyseessä luvanvarainen toiminta).

      Veroetu olisi toki kiistaton, mutta koska tarkoituksenani oli osittain myös kokeilla yrittäjänä toimimista, päädyin nyt ainakin alkuun tällaiseen ratkaisuun. En toki ole edelleenkään hylännyt mahdollisuutta osakeyhtiöstä.

      Poista
  3. Perustin toiminimen pari kuukautta sitten, mutta jo nyt olen alkanut miettiä yritysmuodon muuttamista osakeyhtiöksi. Pääosin syynä ovat juuri nuo Toimitusjohtajan mainitsemat asiat edellisessä kommentissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä onko minullakin sama edessä jossain vaiheessa.

      Poista