Olen jo aiemminkin käsitellyt blogi-kirjoituksissani tanskalaista lääkeyhtiötä nimeltä Novo Nordisk. Olen todennut sen olevan mielestäni kenties laadukkain kaikista lääkeyhtiöistä. Yhtiöllä vaikuttaisi olevan selkeitä teknologiasta johtuvia kilpailuetuja, joka puolesta puhuu mm. korkea oman pääoman tuotto sekä noin 80% bruttokate.
Olen kuitenkin pitänyt firmaa pahasti ylihintaisena. Yhtiön aiempi ohjeistus 10% vuosittaisesta liikevaihdon kasvusta on tuntunut myös kovalta. Tanskan osinkoverotus ei myöskään ole juuri houkutellut, vaikka osinkoprosentti onkin alkanut ykkösellä. Toisaalta yhtiöllä on tapana suuren maailman malliin ostaa omia osakkeitaan takaisin. P/E on ollut pitkästi yli 20, mikä on minusta melko paljon ottaen huomioon kasvun rajat (lähinnä yhtiön koostakin riippuen) ja kilpailun. Viimeisimmän osavuosikatsauksen yhteydessä firma kuitenkin alensi kasvunäkymiään 5% vuodessa. Tämä kuulostaa minusta realistiselta ja on huomattava, että nykyisessä nollakorjen ympäristössä uskoisin, että laskennallisesti yhtiö tulisi arvostaa ehkä noin P/E 20:lla (Seppo Saarion mukaan 6,5% kasvu tulisi 1% inflaatiossa arvostaa P/E-luvulla 28).
Novon P/E on nykyisellä 240 DKK:n kursilla noin 15 Morningstarin ja 4-Tradersin ennusteen mukaan. Pidän sitä melko alhaisena näin laadukkaalle ja defensiiviselle firmalle. Päädyin hankkimaan hieman alle 4% siivun yhtiötä salkkuuni. Jos hinta laskee niin saatan ostaa vielä yhden erän lisää. Uskoakseni olemme siirtymässä tilanteeseen, jossa sykliset ja jopa jälkisykliset osakkeet alkavat jälleen näyttää houkuttelevilta ja mielestäni tässä tilanteessa defensiivinen järkevän hintainen osake on sen verran houkutteleva tilaisuus, etten malta jättää ostopaikkaa hyödyntämättä vaikkei tarkotuksenani olekaan ollut juuri osakkeita nyt ostella.
Moi, Tanskahan perii ylimääräistä veroa osingoista. Miten toimit ko. osuuden saamiseksi takaisin? Itsellä kun vasta sama edessä, niin neuvoja kyselen.
VastaaPoistaHei. Kiitos kysymyksestä. Summa on tällä hetkellä sen verran pieni, etten ole vielä ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Ylimääräisen veron suhteen voi esitää takaisinperintävaatimuksen, jonka voi tehdä viiden vuoden kuluessa osingon maksusta. Ajattelin siinä vaiheessa harkita kannattaako hommaan ryhtyä. Lisää tietoa löytyy mm. https://www.nordnetblogi.fi/tanskalaisyhtioiden-osingon-lahdeveron-takaisinperinta/08/02/2016/
VastaaPoista