Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, huhtikuuta 13, 2016

Seligsonilta uusi rahasto: Tropico LatAm

Pari päivää sitten sähköpostiini oli ilmestynyt Seligsonin uusin neljännesvuosikatsaus. Kyseessä on aina merkittävä päivä, sillä oikeastaan vain Buffettin kirjoittama Berkshiren vuosikatsaus sisältää mielenkiintoisempaa ilmaista sijoitusluettavaa. Seligsonin katsaus ei ainakaan äskettäin vielä ollut luettavissa yhtiön kotisivuilla, mutta eiköhän se sinne lähipäivinä kaikkien luettavaksi ilmesty.

Tällä kertaa katsaus sisälsi myös esittelyn uudesta rahastosta: Seligson & Co Tropico LatAm. Kyseessä on pääosin (neuraalissa tilanteessa 70%) Brasiliaan, mutta myös Chileen, Peruun ja Kolumbiaan sijoittava aktiivisesti hallinnoitu rahasto. "Tarvitaanko jälleen yhtä uutta aktiivista rahastoa?" kysyy valistunut sijoittaja perustellusti. Ehkä ei, mutta katsotaan nyt lähemmin kuitenkin.

Olen jo aiemmin esimerkiksi Evli Emerging Frontier-rahastosta kirjoittaessani todennut uskovani kehittyvillä markkinoilla toimivien aktiivisten rahastojen pystyvän järkevällä strategialla aikaansaamaan aivan oikeaa hyötyä sijoitajalle. Passiivisia rahastojakin on toki tarjolla, mutta usein niissä esimerkiksi pankkisektorin tai raaka-aineiden painotus on turhan suuri. Kasvavan keskiluokan kulutuksesta hyötyvät firmat ovat indeksissä mukana usein hyvin pienillä osuuksissa. Muutoinkin taloussykli näyttäisi nyt olevan nytkähtänyt ainakin toistaiseksi raaka-aineista ja investoinneista kulutukseen.

Esimerkiksi Evlin Emerging Frontier onkin pärjännyt indeksilleen mukavasti (punaisella rahasto, indeksi vihreällä):

Seligsonin esittämä kuva Russian Prosperityn pärjäämisestä antaa myös kuvan siitä, että kyseinen rahasto olisi pärjännyt hyvin indeksille ja niin se onkin. Hintaindeksille. Ei siis kokonaistuotolle. Sen suhteen Morningstar piirtää seuraaan kuvaajan:


Kolme tai neljä vuotta lienee kuiteknin liian lyhyt aika lopullisten johtopäätösten tekemiseen. Siitä huolimatta uskoisin, että jos aktiivisuudesta aikoo joskus maksaa niin kehittyvien markkinoiden kanssa siinä saattaa olla järkeä. Tätä ajatusta tukevat myös vilkaisut PYN Eliten ja Skagenin Kon-Tikin tuottoihin (jälkimmäisen kohdalla kannattaa 3 v sijaan klikata kohtaa maks).

Millainen sitten on Tropicon aktiivinen strategia? Seligson kertoo rahaston pyrkivän sijoittamaan pysyviä kilpailuetuja omaaviin yhtiöihin, joiden hinta on kohdallaan. Kuulostaako tutulta? Ainakin minä kiinnostuin.

Aktiivisella rahastolla on toki kuluja, joista suurin on 1,4% hallinnointi ja säilytyspalkkio. Evlin Emerging Frontier-rahaston 1,9%:iin verrattuna se vaikuttaa kohtuulliselta. Tuottosidonnainen palkkio 15% maksetaan siitä kokonaistuotosta, joka ylittää rahaston vertailuindeksin tuoton kalenterivuosittain. Verrattuna Evlin päivittäin määräytyvään tuottosidonnaiseen palkkiooon (20 % vertailuarvona käytettävän 8 % vuotuisen tuoton ylittävästä tuotosta High Water Mark –periaatteella) Tropico LatAmin palkkio vaikuttaa mielestäni reilummalta. Aktiivisuudesta maksetaan vain, mikäli sillä oikeasti saavutetaan hyötyä. Toki aina voi jossitella siitä, että kyllähän sattumankin ansiosta tuotto joskus ylittää vertailuindeksin ja reilumpaa olisi katsoa esim. 10 v jaksoa. Käytännössä vaan 10 v taitaisi olla vähän turhan pitkä aika kenelle tahansa salkunhoitajalle palkkioita odotella. Tropico LatAm ei myöskään peri merkintäpalkkiota vuoden 2016 aikana (tämän jälkeen alle 5000 e sijoituksista palkkio on 1%). Lunastuspalkkio 0,5% peritään vain alle puolen vuoden sijoituksista, mikä on mielestäni järkevää ja kohtuullista.

Harkitsen vakavasti rahaston ottamista mukaan salkkuuni. Todennäköisesti tulen siirtämään pienehkön sijoitukseni Seligsonin Kehittyvät markkinat-rahastosta sinne ja säästämään rahastoon syksyn aikana jonkin verran lisää. Syynä tähän on mm. Kehittyvät markkinat-rahaston passiiviseksi rahastoksi suurehkot kulut (hallinnointi ja säilytys n. 1%) ja se, että haluan mieluummin valikoida tarkasti itse, millä kehittyvillä/frontier-markkinoilla olen mukana. Joku voi myös ihmetellä mikä ihmeen hinku minulla on sijoittaa ongelmissa rypevään Brasiliaan. Siihen vastauksen saatatte löytää aiemmista kirjoituksista ja Seligsonin katsauksesta.

Ja loppuun vielä pieni Siili-uutinen: odotuksieni mukaisesti anti keskeytettiin. Kohta nähdään paljonko osakkeita kukakin sai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti