Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, tammikuuta 20, 2016

Lisähankintoja

Kurssit ovat viime aikoina olleet taas sen verran laskussa, että päädyin tekemään kaksi pienehköä lisäostoa: Tikkurilaa 14,66 € hintaan ja Praxairia hieman päälle 97 dollarin kappalehintaan.

Molemmista yhtiöistä olen kirjoittanut jo aiemminkin blogissa, mutta todettakoon vaikkapa, että teollisuuskaasuyhtiö Praxair taitaa olla yksi niistä harvoista Anders Olderburgilta mairittelevia sanoja kerännäistä yhtiöistä, joita Phoebuksen salkusta löydy (syynä tähän on satsaus kilpailevaan Air Liquideen). Praxairin osake on lasketellut muiden jenkkiyhtiöiden kanssa ainakin osittain vahvasta taalasta johtuen. Morningstarin ennusteella laskettu P/E kuluvalle vuodelle on 14.6. 4-traders ennustaa P/E:n olevan 2015 tulokselle 17,6 ja 2016 tulokselle 16. Osinkotuotto yltää noin 3%:iin. Lisäksi yhtiö ostelee omia osakkeitaan. Mistään erityisestä alennuksesta ei siis voida puhua, mutta tässä olisikin tarkoitus ostaa laatua pitkään salkkuun kohtuulliseen hintaan.

Tikkurilan suhteen olin asettanut 15 euroa rajaksi ensimmäiselle lisätankkaukselle. Tänään tuo raja alitettiin ja tein pienen lisäoston. Myönnetään, etten ollut kauhean innoissani tankkaamassa, sillä jotenkin aavistelen, että jatkossa osaketta voinee saada vieläkin halvemmalla. Etenkin jos Q4:llä kaikki ei ole mennyt aivan putkeen. Mutta toisaalta koskaan ei voi markkinoiden suuntaa tietää varmasti ja kun kerran nyt olen jo reilun vuoden malttanut ostojeni kanssa niin pakkohan se nyt oli toimia. Mistä tuo 15 € sitten tulee? Olen aiemmin karkeasti arvioinut, että se vastaisi suurinpiirtein 15 kertaa yhtiön tällä hetkellä generoimaa vapaata kassavirtaa. Voi toki olla, että laskelmani eivät aivan sataprosenttisen tarkkoja ole. Seuraava ostotaso on sitten 13 euroa ellei mitään aivan katastrofaalista satu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti