Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, syyskuuta 07, 2014

Nordea

Hyppäsin Nordean kelkkaan viime syksynä kun Ruotsin valtio myi omistuksensa Nordeasta. Vanha viisaus siitä, että kannattaa ostaa silloin kun valtio myy on toiminut minun osaltani tähän mennessä suhteellisen hyvin. Olen noin kymmenisen prosenttia voitolla ja lisäksi olen saanut yhdet osingot. Nordean osuus salkustani on tällä hetkellä tasan 6%.

Nordeasta on kirjoitettu melko paljon eri blogeissa. Esimerkiksi Jukka Oksaharjun ajatuksiin Nordeasta voi tutustua mm. näissä kirjoituksissa: Lyhyesti nordean Q2-tuloksesta ja Nordean tulosennakko – vakaata suorituskykyä, voimistuvaa osinkosadetta sekä OMXH:n parhaat yhtiöt osa 2. Tiivistetysti voisi todeta, että Nordeassa on meneillään säästötalkoot kannattavuuden parantamiseksi. Tiukentuneet vakavaraisuusvaatimukset ovat aiemmin pakottaneet Nordean pidättämään suuremman osuuden tuloksestaan, mutta jatkossa osinkoa voidaan jakaa avokätisemmin. Myös korkotason normalisoituminen joskus tulevaisuudessa parantanee oman pääoman tuottoa. Nordea itse arvioi vaikutuksen olevan noin kaksi prosenttiyksikköä. Yhtiön oma tavoite normaalissa korkoympäristössä on 15%. Viimeisimmässä osavuosikatsauksessa yhtiö ilmoitti oman pääoman tuoksi 12%.

Nordea on mielestäni tällä hetkellä hinnoiteltu melko lailla oikein. EKP:n päätös laskea korkoja tarkoittanee, että korkojen nousuun on vielä aikaa. P/E on tällä hetkellä noin 13 ja p/b 1,37. Osinkoa odotetaan kuluvalta vuodelta maksettavan noin 60 senttiä. Nykykurssille tämä tekisi noin 6% osinkotuoton nykyhinnalle ja ostohinnalleni osinkotuotto olisi lähes 6,7%. Vuodelta 2015 odotus on jopa 70 sentin osingosta.

Suurimmat riskit näkisin lähinnä siinä, että eurokriisi saattaa vielä nousta uudelleen otsikoihin. Lisäksi ainakin Tukholmassa tuntuu muhivan muhkea asuntokupla. Vai mitä sanotte tilanteesta, jossa asunnon ostaja ei edes suunnittele lyhentävänsä lainaa vaan maksavansa vaan lainan korkoja ja silti hyötyvänsä arvonnoususta? Lisäksi minun kannaltavani valitettavasti Nordean kotipaikka on Ruotsi ja sen vuoksi verotuksessa noudatetaan edellisessä blogikirjoituksessani kuvaamiani käytäntöjä. Koska minulla on vielä melko runsaasti asuntolainaa, osinkoveroprosentikseni Nordean kohdalla muodostuu 40,5 (ymmärtääkseni 15% ennakkopidätys + 30% 85%:sta osinkoa). Suomalaisen yhtiön osingosta maksaisin veroa vain 25,5%. Jotta minulle jäisi käteen saman verran suomalaisen pörssiyhtiön osingosta kuin Nordean ennustetusta 6% osinkotuotosta (josta minulle jäisi käteen 0,357 €), tulisi yhtiön maksaa vain 0,45 € osinkoa. Esimerkiksi 10 euron osakurssille osinkotuotto olisi 4,5%.

Näin ollen en pääse aivan täysin hyötymään Nordean (tai myöskään esimerkiksi Norjassa toimivan pankin) tulevaisuuden hyvästä osinkotuotosta. Ulkomaille sijoittaessani minun kannattaakin tulevaisuudessa suosia yhtiöitä, jotka investoivat tuloksensa kasvuun tai omien osakkeiden ostoon. Nordean suhteen olen ajatellut, kuinkas muuten kuin, odotella ja kenties myydä osakkeet pois kun korkotaso on normalisoitunut ja yhtiö toivoakseni arvostetaan vähintään 1,5 p/b-luvulla. Lisäksi minun tulisi toki löytää samalla jotain muuta kohtuullisen hintaista ostettavaa. Siihen saakka aion nauttia osingoista ja samalla tuoda rahaa valtiomme kassaan (josta mielestäni kuitenkin rahoitetaan myös erittäin paljon hyviä asioita).

2 kommenttia:

  1. Nordean osalta tuo "korkoansa" tarkoittaa sitä, että maksat osinkotulosta veroa ulkomaille 15 %, kun suomalaisesta (tai UK:sta tai Irlannista tulevasta) osingosta et maksa veroa lainkaan korkojen vähentämisen jälkeen. (Korkojen vähentäminen tapahtuu automaattisesti, näkyy verotuspäätöksessä).

    Onko sinulla vanhoja luovutustappioita tai luovutustappioita, jotka voisi realisoida ensi vuonna?

    Jos on, niin myyt Nordean osakkeet ennen osingon irtoamispäivää ja ostat osingon irtoamispäivän jälkeen osakkeita takaisin samalla summalla. Yleensä osinkodippi näkyy hinnassa (tosin 2014 Nordean osakkeissa ei sellaista juuri näkynyt...), jolloin saat osakkeita osingon verran enemmän ja luovutustappioiden käyttämisen johdosta et maksa lainkaan veroja. Toki osinkosumman pitää olla sen verran suuri, että välttämäsi ulkomainen vero on suurempi kuin oston ja myynnin kaupankäyntimaksut.

    Jos luovutustappioita ei ole, toimii myös sellaisilla osakkeilla, joiden ostohinta on sama (tai suurempi) kuin pörssikurssi.

    Yleensä buy&hold tyylisuuntaa edustava ei saa käytettyä luovutustappioita hyväkseen, mutta itse olen käyttänyt tätä menestyksekkäästi. Tätä ei voi oikein edes katsoa veronkierroksi sillä, 1) ostat ja myyt eri päivinä 2) ostohinta ja myyntihinta ovat eri 3) ostat ja myyt eri määrän osakkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. Laskeskelin nopeasti, että minun tulisi saada osinkoja yli 93 eurolla, jotta Ruotsin "ylimääräisen" veron välttämisestä tuleva säästö ylittäisi kaupankäyntikustannukset (Nordnetilla tasolla 3 7 + 7 = 14 euroa). Ja tämäkin siis sillä oletuksella, että osinkodippi olisi tasan osingon suuruinen. Luovutustappiota on jonkin verran ja lisääkin olisi realisoitavaksi. Nordean osakeomistukseni on kuitenkin sen verran pieni, että taidan ainakin tällä erää jättää tuon mahdolisuuden käyttämättä. Kenties osingon (todennäköisesti) noustessa tilanne saattaa vielä muuttua minulle houkuttelevammaksi. Etenkin jos alan vielä käydä enemmän kauppaa ja siirryn esim. tasolle 2. Se ei oikeasti kuitenkaan ole tavoitteenani.

      Poista