Pankkisektorista kiinnostuneita aloittelevia sijoittajia suosittelen tutustumaan ainakin Anders Oldenburgin ajatuksiin Phoebus-blogissa. Viimeisin aiheeseen liittyvä kirjoitus käsittelee Handelsbankenia, mutta siinä sivutaan myös muita pankkeja koskevia asioita. Lyhyesti voisi kai todeta, että vaikka pankit yleisesti ottaen tuntuvat tekevän tasaista tulosta, ovat ne usein tarvitsemassa rahaa omistajiltaan silloin kun talouskriisi on syvimillään. Näin ollen en misään nimessä laittaisi kaikkia säästöjäni kiinni pankkien osakkeisiin.
Sitten itse asiaan. Kiinnostuin alunperin Bank of Internet USA:sta (tai oikeammin sen holding-yrityksestä). Aiheesta on käyty hyvää keskustelua Kauppalehden keskustelupalstalla. Yhtiö on lähes kokonaan netissä toimiva pankki ja tämän vuoksi kustannustehokas. Väitetäänpä, että yhtiöstä on pankkimaailman GEICOksi. Valitettavasti osakkeen arvostus oli jo ehtinyt karata melko korkeaksi siinä vaiheessa kun yhtiöön tutustuin. Samalla toimialalla toimii kuitenkin toinen vielä pienempi firma nimeltä First Internet Bancorp, josta käytän jatkossa lyhennettä INBK.
INBK on kasvava
nettipankki, joka ainakin itse mainostaa sijoitustensa olevan
vähäriskisiä. Alunperin yhtiö keskittyi nichetuotteisiin, kuten
hevostenkuljetusvaunujen rahoitukseen. Finanssikriisin aikana INBK teki hieman tappiota, mutta
muutoin liiketoiminta ollut voitollista. Osakekohtainen tulos on kasvanut hitaasti: laskujen mukaan noin 8,5% vuodessa. Tosin tänä vuonna se todennäköisesti laskee. Liikevaihto on viidessä vuodessa
suurinpiirtein kaksinkertaistunut. Asuntolainojen uudelleenrahoitusbuumi toi melko hurjan tulosparannuksen viime vuonna, mutta nyt toiminnan hyydyttyä on tulos siis ollut laskussa. Lainaportfolion monipuolistumisen pitäisi kuitenkin alkaa näkyä tuloksessa jo loppuvuoden aikana.
Markkinat innostuivat INBK:sta noin vuosi sitten ja kurssi käväisi korkeimmillaan yli 30 dollarissa. Nyttemmin kurssi on lähes puolittunut. Väliin on tosin mahtanut myös osakeanti, jossa aiemman 3 miljoonan osakkeen lisäksi tarjolla oli 1,5 miljoonaa osaketta 20 dollarin kappalehintaan. Tarkoituksena oli vauhdittaa sekä orgaanista, että yritysostoin tapahtuvaa kasvua.
Miltä INBK:n tunnusluvut sitten näyttävät? Käyttökateprosentti (operating
margin) oli vuonna 2012 28%. Kilpailijoista BOFI:lla vastaava lukema oli 52%, ja Wells Fargolla 33%. INBK:n liikevoittoprosentti (EBIT%) on vaihdellut pääosin 22 ja 29 välillä. BOFI:lla se on ollut peräti yli 50%, WFC:lla 20-33%, US Bancorpilla
23-40%, New York Mellonilla 22-26%, JPMorganilla 24-29% ja Bank Of
Americalla -2,0-12%). Ainakaan tällä mittarilla arvioituna INBK ei siis ole
laadukkaita kilpailjoitaan tehokkaampi netissä toimimisesta
huolimatta. INBK:n kulu/tuotto-suhdetta en onnistunut vertailuun löytämään.
INBK:n ROE on vaihdellut noin 5-10% tuntumassa. Tällä hetkellä p/b-luku on 0,8. 12 kk rullaava P/E on 21,8. Vuodelle 2015 P/E-ennuste on 12,3. Pankki maksaa myös osinkoa, jonka järkevyyden voi kyseenalaistaa näin nopean laajentumisen vaiheessa. Osinkoprosentti on nykykurssilla 1,4. Erityisen edulliselta INBK ei tällä hetkellä vaikuta ja minä olen mennyt tekemään ostokseni vielä kalliimmalla.
Miksi sitten en tunnusta tappiota, myy osakkeita ja sijoita jäljelle jäänyttä pääomaani jonnekin muualle? Ensinnäkin uskon, että INBK:n tulos tulee tästä vielä nousemaan. INBK on vielä pieni toimija ja jos katsoo esimerkiksi BOFIn historiaa taaksepäin niin yhtiön oman pääoman tuotto oli alkuun suurinpiirtein samalla tasolla. Ilmeisesti bisneksen kasvaessa tehokkuuskin saattaa parantua. Kun katsoo BOFIn osakekurssiin käyttäytymistä vuodesta 2005 alkuvuoteen 2009 saakka niin melkoista kärsivällisyyttä sijoittajalta on vaadittu. Sitten alkoikin tapahtua.
INBK-sijoitukseni on tällä hetkellä tappiolla noin 28%. Osuus salkusta on 3% ja lisäsijoituksia en nyt yhtiöön harkitse. Aion seurailla tilannetta ja katsoa onko INBK:lla aineksia nousta BOFI:n kaltaiseksi kustannustehokkaaksi toimijaksi. Sisäpiiri ainakin näyttää firmaansa uskovan, sillä viime aikoina sähköpostiini on tipahdellut tiedotteita sisäpiirin ostoksista.
Huomasin muuten juuri äskettäin, että BOFIn arvostus näyttää viime aikoina laskeneen hieman inhimillisemmälle tasolle...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti