Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, syyskuuta 24, 2014

Seligson Kehittyvät markkinat

Kyseessä on Seligsonin passiivinen "rahastojen rahasto, joka sijoittaa kehittyville markkinoille sijoittavien sijoitusrahastojen osuuksiin". Nämä rahastot ovat käsittääkseni DFA Emerging Markets Value, DFA Emerging Markets Targeted Value, DFA Emerging Markets Core, Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund, Vanguard FTSE Emerging Markets ETF ja iShares MSCI Emerging Markets ETF.

"Kohderahastojen kautta rahaston sijoitusten hajautus on erittäin laaja" toteaa Seligson ja eipä minulla ole vastaan väittämistä. Merkintöjä ja lunastuksia otetaan vastaan vain kerran viikossa, mutta koska olen tämänkin ajatellut pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi, ei asialla ole (minulle) suurta merkitystä. Merkintäpalkkiota ei ole ja lunastuspalkkio on 1,0 %, jos sijoitusaika alle 180 päivää ja 0,5 %, jos sijoitusaika alle 360 päivää, mutta vähintään 180 päivää. Yli vuoden (tai tarkkaan ottaen yli 359 päivän) sijoituksista ei lunastuspalkkiota peritä. Hallinnointipalkkioksi ilmoitetaan 0,35% + kohderahastojen hallinnointipalkkiot. Juokseviksi kuluiksi Seligson ilmoittaa A-osuuksille 0,94%.

Ennen finanssikriisiä kehittyvien markkinoiden arvostuskertoimet olivat monen mielestä (ainakin jälkikäteen arvioiden) liiankin korkeita. Alas tultiin kuitenkin vauhdilla ja kehittyneiden markkinoiden kurssinousu tuntuu vasta nyt olevan tarttumassa myös kehittyviin. Siitä huolimatta arvostukset eivät ole päätä huimaavia. Morningstar tietää kertoa Seligsonin Kehittyvät markkinat-rahaston P/E-luvuksi 11,02 ja p/b-luvuksi 1,16. Suurin osa sijoituksista (36,5%) on kehittyvässä Aasiassa, mutta myös kehittyneen Aasian (28,6%) ja Latinalaisen Amerikan (17,4%) osuudet ovat merkittävät. Rahoitus on jälleen kerran isolla osuudella mukana (lähes 28%). Energia, teknologia ja perusmateriaalit ovat myös noin 10% osuuksilla mukana. Ei-syklisen kulutuksen osuus on vain 6,3% ja sen suhde saisi mieluusti olla hieman suurempikin.

Esimerkiksi Seligsonin varanhoitorahasto Pharos on jo jonkin aikaa ylipainottanut kehittyviä markkinoita sijoituksissaan. Vaikka Seligsonin Kehittyvät markkinat ei ole aloituspäivästään vielä edes plussalla, uskon että pidemmällä aikavälillä kehittyvien riski-tuottosuhde on vielä melko huokutteleva. Vaikka rahaston tuottoluvut ovat tällä hetkellä aika tylyn oloista luetttavaa, niin jos verrataan tuottoa vaikkapa Skagenin kehuttuun Kon-Tikiin on hyvä huomata ettei vuoden 2010 lopulla (jolloin Seligsonin rahasto aloitti toimintansa) sijoituksensa tehnyt ole yhtä hurjasti voitolla kuin rahaston alusta saakka mukana ollut. Seligsonin rahasto on tosin hävinnyt indeksilleenkin, mutta nyt syyskuun alussa tehdyt muutokset todennäköisesti saavat aikaan sen, että rahasto seuraa indeksiään aiempaa paremmin. Lisäksi alkuvuodesta rahastoon sijoittanut on päässyt hankkimaan osuuksiaan selvästi indeksiä edullisempaan hintaan.

2 kommenttia:

  1. Saako udella oletko miettinyt Nordnetin iShares Core MSCI Emerging Markets ETF:ää tuon Seligsonin sijasta?

    VastaaPoista
  2. Saa udella. Kun alunperin laadin sijoitussuunnitelmaani, ei tuo vielä tainnut kuulua Nordnetin kuukausisäästämisen piiriin. Jos nyt täysin rationaalisesti toimisin niin vaihtaisin tuohon rahastoon, sillä sen kulut ovat pienemmät ja ei-syklinen kulutuskin näyttää olevan hieman isommalla painolla mukana. En kuitenkaan ole tätä vielä tehnyt, mutta lapsieni kuukausisäästöohjelmaan olen tuon iShares Core MSCI Emerging Markets ETF:n mukaan ottanut ja saatanpa siitä jossain välissä vielä enemmänkin kirjoittaa.

    VastaaPoista