Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, syyskuuta 28, 2014

Salkkuni uusi teollisuusyhtiö: Munksjö

Kuten jo aiemmassa blogimerkinnässäni kerroin, olen löytänyt uuden salkuuni sopivan teollisuusyhtiön. Alunperin etsiskelin kylläkin small cap-kategoriaan kuuluvaa yritystä, mutta mid capin menettelee. Etenkin kun Munksjö tuntuu täyttävän yhden small capin "eduista": sitä ei seuraa kovinkaan moni analyytikko. Muina vaihtoehtoina minulla olivat ainakin Exel Composites ja Okmetic, mutta ensinmainittua omistan jonkin verran jo Phoebus-rahaston kautta ja jälkimmäisen suhteen täytyy myöntää etten oikein ymmärrä liiketoimintaympäristöä. Ennen Munksjötä salkussani on teollisuusyhtiöistä Yaran ja Praxairin osakkeita.

Törmäsin Munksjöhön Kauppalehden keskustelupalstan perusteella. Aluksi en ollut kovinkaan kiinnostunut paperiteollisuudessa toimivasta yhtiöstä, vaikka olenkin sivusilmällä jonkin verran seuraillut UPM:ää ja Huhtamäkeä. Mikä sitten muutti mieleni?

Ensinnäkin Munksjö kertoo toimivansa markkinoilla, jotka eivät ole yhtä syklisiä kuin perinteinen metsäteollisuus. Yhtiö valmistaa erikoispapereita ja alan pitkän ajan kasvunäkymien lupaillaan olevan hyviä. Yhtiö toimii neljässä eri segmentissä ja näistä lähes kaikkien ennustetaan kasvavan pitkällä aikavälillä noin 3-4% vuodessa.

 Munksjö syntyi ruotsalaisen Munksjö AB:n ja suomalaisen Ahlstrom Oyj:n Label and Processing -liiketoiminta-alueen yhdistyessä viime vuoden lopulla. Yhtiön liikevaihto tullee olemaan noin 1200 miljoonaa euroa ja yhdistymisestä ennustetaan syntyvän merkittäviä säästöjä, joista osa onkin jo toteutunut. Yhtiö tavoittelee 12% EBITDA-tasoa yli suhdannesyklin, mikä voi nykytilanteeseen verrattuna (8,9%) tuntua haastavalta, mutta toisaalta samalla toimialalla operoivat yritykset ovat tähän pystyneet.

Yhtiö aikoo jakaa osinkona 1/3 nettorahavirrastaan investointien jälkeen. Jos EBITDA-tavoitteeseen päästään, niin laskelmieni mukaan osinkotuotto olisi 400 miljoonan markkina-arvolla 6,25% (nyt osakkeen kurssi on hieman laskenut ostohetkestäni eli tällä hetkellä osinkotuotto olisi vieläkin suurempi) .

4-Tradersin ennusteen mukaan P/E kuluvan vuoden tulokselle on 16,7. EPS-ennuste on 44 senttiä ja osinkoa ennustetaan jaettavaksi 19 senttiä, joka vastaa 2,65% osinkotuottoa.  Ensi vuodelle EPS-ennuste on 83 senttiä ja P/E nykyhinnalle olisi tällöin 8,8. Osinko ennustetaan maksettavan 33 senttiä ja osinkotuotoksi muodostuisi 4,57%. Ennusteessa EBITDA-taso olisi kuluvana vuonna noin 9% ja ensi vuonna 10%. Uskoin tämän olevan ainakin hyvin realistinen skenaario.

Munksjöllä on toimintaa useassa maassa, muttei Suomessa. Yhtiö on kuitenkin listattu Helsinkiin, joten verotuksen kannalta tilanne on minulle suotuisampi kuin jos yhtiö olisi esim. listattu Tukholmaan (jonne rinnakkaislistaus on ilmeisesti suunnitteilla). Näin ollen yhtiö tarjoaa minulle maantieteellistä hajatusta ilman, että joudun maksamaan osingosta ulkomaan osinkoveroa.

Yhteenvetona voisi todeta, että Munksjö tarjoaa salkkuuni hajautusta monellakin tavalla. Olen viime aikoina etsiskellyt suhteellisen hyviä osingonmaksajia (edes kohtuullisilla tulevaisuudennäkymillä) kompemsoimaan kasvuyhtiöiden matalaa osinkotuottoa. Osinkoyhtiön täytyy kuitenkin olla listattuna Helsinkiin (tai olla kaikken mieluiten kokonaan listaamaton). Muutoin verotus vie koko hommasta hyödyn (ellei sitten osinkovirta ole todella vuolas). Lisäksi Munksjö toimii erittäin kansainvälisesti ja tehtaita löytyy ympäri maailmaa. Mielestäni Munksjö tarjoaa suhteellisen pienellä riskillä todennäköisesti mukavaa osinkotuottoa sekä myös mahdollisuuden erittäin hyvään tuottoon, mikäli yhtiö yltää tavoitteisiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti