Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, syyskuuta 30, 2014

Praxair: tylsä ja vakaa kaasuyhtiö

Tässä yritys, joka voisi hyvin löytyä Phoebuksen sijoituksista. Itse asiassa Anders Oldenburg  on kirjoittanut yhtiöstä useampaan otteeseen Phoebus-blogissa esim. virheet ja Air Liquide -merkinnöissä. Phoebus ei omista Praxairia, mutta sen kilpailijaa Air Liquidea rahaston sijoituksista löytyy.

Praxair valmistaa teollisuuskaasuja. Alalla on vain muutama suuri toimija ja kaikki ovat kannattavia. Alalle tulo on vaikeaa ja lisäksi kaasuja ei pystytä kuljettamaan kauas. Usein tehtaat ovat kiinni laitoksissa, jotka ostavat tuotteita. Kaiken kaikkiaan ala on ollut hyvin ennustettava. Praxair toimii Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Länsi-Euroopassa (Saksa, Belgia, Espanja ja Italia) ja on jonkin verran läsnä myös Venäjällä. Aasiassa yhtiö toimii Kiinassa, Intiassa, Koreassa ja Thaimaassa. Liiketoimintaa voisi luonnehtia sanalla kansainvälinen. Käyttökateprosentti (operating margin) on viimeisen 20 v aikana ollut 14-22% kun muilla alan yrityksillä se on ollut 9-15%. Praxair onkin alansa kannattavin.

Praxair ennustaa seuraavan viiden vuoden aikana liikevaihdon kasvuksi korkeaa yksinumeroista lukua ja EPS:n kasvuksi kaksinumeroista lukua (johtuen marginaalien paranemisesta). Yhtiö luo kassavirtaa noin 24% liikevaihdosta. 10% tästä palautuu osakkeenomistajille osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina ja 14% investoidaan takaisin (Aasialla tällä hetkellä suhteellisesti suurin paino, Pohjois-Amerikalla dollarimääräisesti). Osakkeiden takaisinosto näkyy myös osakkeiden määrän jatkuvana, joskin melko hitaana laskuna (viimeisen kymmenen vuoden aikana osakkeiden määrä on vähentynyt 331 miljoonasta 298 miljoonaan). Osinkotuotto on ollut viimeisen viiden vuoden aikana noin 2%.

Entäpä arvostus sitten? Tällä hetkellä P/E-luku on 21,2 ja p/b 5,5. P/S on 3,2. Oman pääoman tuotto on 28,6%. Toimialaan verrattuna arvostus ei tunnu ainakaan erityisen edulliselta. EV/EBIDTA on 4-tradersin mukaan 11,7 vuoden 2014 ennusteelle. Esimerkiksi Air Liquiden vastaava lukema on 9,95 ja Linden 9,14. P/E kuluvalle vuodelle on Praxairille ennusteen mukaan 20,5, Air Liquidelle 19,6 ja Lindelle 21,0. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Praxairin P/E on vaihdellut 19,5 ja 24,5 välillä (kun pois jätetään matalin, vuoden 2008 15,6 ja korkein vuoden 2010 24,9 P/E-luku). P/b on vaihdellut 4,4 ja 5,8 välillä.

Praxair on hieman kilpailijoitaan kannattavampi, mutta tämä on huomioitu osakkeen hinnassa. Tällä hetkellä arvostus on yhtiön historiaan verrattuna kohtuullinen, mutta mistään alennuksesta ei voida puhua. Yhtiö kertoo palauttavansa 10% liikevaihdosta takaisin osakkeenomistajille. Tällä hetkellä liikevaihto on 12 162 miljoona dollaria. Osaketta kohti tämä tekee 40,8 dollaria. Tästä 10% palautuu osakkeenomistajalle eli 4,08 dollaria. Jos oletaan tulevaisuuden kasvuksi 6% (joka on viimeisen 3 vuoden keskiarvo) ja tuottovaatimukseksi 10% niin Gordonin kaavalla osakkeen arvoksi saadaan 102 $. Jos kasvu olisi 8% niin arvo onkin jo 204 $. Praxairin osake vaihtaa omistajaansa tällä hetkellä noin 130 dollarilla eli markkinoiden odotus tulevasta liikevaihdon kasvusta on noin 6,9% (mikäli markkinoiden tuottovaatimus on 10%). Arvostus vaikuttaa melko kohtuulliselta ja olenkin hankkinut Praxairia pienen määrän salkkuuni. Mikäli arvostus laskee esimerkiksi markkinahäiriön vuoksi niin aion lisäillä osaketta. Uskoakseni Praxair sopii hyvin pitkäaikaiseksi sijoitukseksi vakautensa ja ennustettavuutensa ansiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti