Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, syyskuuta 11, 2014

Stockmann

Stockmann on asettanut taloudellisiksi tavoitteekseen vuodelle 2016 yli 10% sijoitetun pääoman tuoton ja 7% liikevoittomarginaalin sekä myynnin markkinakehitystä nopeamman kasvun ja 40% omavaraisuusasteen. Kovia vaatimuksia.

Vuonna 2013 sijoiten pääoman tuotto oli 3,4% ja liikevoittomarginaali 2,7%. Liikevaihto laski 3,7%, mutta omavaraisuusaste oli sentään 43,8%. Tänä vuonna yhtiö odottaa liikevaihdon laskevan ja liikevoiton olevan merkittävästi huonompi. Ei hyvältä näytä.

Kaikki eivät ole Stockmannin suhteen kuitenkaan yhtä negatiivisia. Esimerkiksi Anders Oldenburg on kirjoitellut Phoebus-blogissa useampaankin otteeseen Stockmannista (viimeksi 22.8.2014). Hän tuntuu uskovan Stockmannin potentiaaliin pidemmällä aikavälillä. 

Mielestäni yhtiö tuntuu tehneen näin jälkikäteen arvioituna uskomattomilta tuntuvia strategisia virhearviointeja, kuten Lindexin osto vuonna 2007. Muutaman viime vuoden aikana Stockmann on lisäksi säästänyt mielestäni vääristä paikoista. Esimerkiksi myymälöiden vesiautomaatit ovat hävinneet. Sinällään pieni asia, mutta juuri tuollaiset pienet asiat saattavat vaikuttaa elämyksiä hakemaan tulleisiin shoppailijoihin. Myös myyjien määrä tuntuu vähentyneen, mikä heijastuu osaltaa asiakaspalvelun laatuun.

Yleensä pyrin arvioimaan yhtiötä sen liiketoiminnan kautta, mutta Stockmann on mielestäni tällä hetkellä sellaisessa pisteessä, jossa pidän järkevämpänä arvioida kokonaisuutta pala kerrallaan. En väitä olevani mestari tässä, mutta olen yrittänyt hakea arviooni apua eri lähteistä. Katsotaanpa millaisiin lukuihin olen päätynyt:

Stockmannilla on taseessaan kiinteistöomaisuutta, jonka arvo on ilmeisesti kirjattu melko pahasti alakanttiin. Rakennusten arvoksi on kirjattu vain 440 miljoonaa euroa, kun pelkästään Helsingin kiinteistön arvoksi on laskettu jopa 800 miljoonaa euroa. Myös Pietarin kiinteistön arvo on huomattava, jopa 450 M€. Tosin tällä hetkellä siitä kukaan tuskin noin paljoa maksaisi. Vaikka Pietarin kiinteistön myynnistä on ollut paljon puhetta, pitäisin fiksuna sitä ettei sitä pistetä lihoiksi nyt kun ruplan arvo on ennätysalhaalla.

Viime vuonna tavaratalot tekivät liikevoittoa 26 miljoonaa euroa. Tänä vuonna liikevoitto laskee, mutta uskoisin, että paremmalla johtamisella ja muutoinkin toimintaa järkeistämällä suunta saataisiin käännettyä. 

Lindex kasvaa ja on päämarkkinnoillaan kannattava. Vuonna 2013 Lindex teki voittoa 52,9 miljoona euroa. Stockmann maksoi Lindexista noin 12 x liiketuloksen verran vuonna 2007. Jos Lindexin arvon määrittelisi samalla kertoimella, niin arvo olisi 635 M€.

Jos nyt lähtisin arvioimaan osien summaa niin mielestäni hyvin varovaisenkin arvion mukaan kiinteistöjen arvo kattaa Stockmannin velat (810 miljoonaa euroa). Lindexin arvo olisi laskujeni mukaan noin 8,8 € osaketta kohti (arvio saattaa tosin olla hieman yläkanttiin). Tavaratalojen arvoa en osaa oikein luotettavasti arvioida, mutta heitetään nyt vaikka 2,5 € osaketta kohti. Seppälälle en osaa oikein mitään hintaa asettaa, mutta tuskin sekään nyt negatiivinen olisi. 

Uskoisin, että Stockmannin johto on pakotettu jonkinlaisiin toimenpiteisiin. Siitä millaisia ne ovat minulla ei ole kovin tarkkaa käsitystä, mutta uskoisin Seppälän olevan ainakin toimenpiteiden kohteena. Pidän sitä brändinsä puolesta melko toivottomana ja en ymmärrä mitä järkeä on pitää valtavaa Seppälä Outlet-myymälää Helsingin keskustassa. Toivottavasti jostain ilmaantuu jonkinlainen muotimaailman-Microsoft ostamaan Seppälän pois Stockmannilta. 

 En kuitenkaan jaksa uskoa, että kaikki kauppa siirtyy nettiin. Ihmiset tulevat varmasti jatkossakin nauttimaan ostoselämyksestä laadukkaassa tavaratalossa. Mielestäni Stockmann voisi myös ottaa mallia niinkin yllättävästä kohteesta kuin Levykauppa Äxästä siinä, miten nettikauppaa voisi hyödyntää kivijalkamyymälän tukena.

Stockmannin kurssi oli tänään 9,15 €. Omat ostoni olen tehnyt 19% kalliimmalla. Stockmannin osuus salkustani on 3,3% ja en todennäköisesti tule sitä kasvattamaan. Aion katsoa mihin suuntaan homma lähtee ja harkita seuraavat siirtoni sen mukaan. Olen kuitenkin pääasiassa kiinnostunut tavarataloista, en niinkään muotitaloista, vaikka Lindex kai ihan pätevä onkin.

2 kommenttia:

  1. Jos olit kiinnostunut yrityksestä reilusti kalliimmalla, niin sinun pitäisi olla kiinnostunut siitä myös nyt. Jos koet, että et ole valmis maksamaan edes nykyistä hintaa yrityksen liiketoiminnan fundamenttien heikennyttyä, niin sinun tulisi myydä osakkeet.

    VastaaPoista
  2. Aivan. Näin ainakin pitkällä aikavälillä. Vaikka en olekaan valmis lisää Stockmanniin tällä hetkellä sijoittamaan, olen sitä mieltä Stockmann on todennäköisesti arvokkaampi kuin mitä Mr. Markkina siitä tällä hetkellä on valmis maksamaan. Kyse on kuitenkin osittain myös riskienhallinnasta. En nimittäin ole täysin varma analyysini oikeellisuudesta tai siitä, että yhtiön johto tekee tarvittavat toimenpiteet (esim. Lindexin listaus tai myynti, Seppälän alasajo, Helsingin kiinteistön osittainen vuokralle laitto tms, nettikaupan päivittäminen jne), jotta tällä hetkellä piilossa oleva potentiaali näkyy liiketoiminnan fundamenteissa ja toivottavasti sitä kautta myös osakkeen hinnassa.

    VastaaPoista