Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, syyskuuta 09, 2014

Siili Solutions

Olin ajatellut käsitellä tällä kertaa Stockmannia, mutta koska Siili on Nordnetin tarjouksen myötä ajankohtaisempi, käsittelenkin sitä.

En väitä olevani Siilin suhteen varsinainen asiantuntija ja tietoni pohjautuvat suurelta osin Inderesin 34-sivuiseen katsaukseen, joka löytyy Siilin sijoittajasivuilta. En työskentele IT-alalla, eikä minulla ole alasta mitään erityisempää erityisosaamista. 

Siili sen sijaan tarjoaa IT-alan palveluita. Yhtiö pyrkii haastamaan suuremmat firmat ketterällä toimintamallillaan (sana "ketterä" toistuukin yhtiön omissa esityksissä ja Inderesin katsauksessa melko monta kertaa). Yhtiö kertoo asiakkaan maksavan vain yhtiön asiantuntijaresurssin käytöstä, eikä Siili pyri toimittamaan IT-hankkeita suurina projekteina. Palkkamalli poikkeaa myös kilpailijoista. Työntekijät saavat peruspalkkanaan vain minimipalkan, mutta tämän lisäksi heillä on oikeus osuuteen asiakaslaskutuksesta. Tämän pitäisi houkutella kokeneita työntekijöitä, joilla on mahdollisuus alan keskiarvoa parempiin ansioihin. Toisaalta Siilin muut kulut ovat tämän ansiosta kolmasosan alan keskiarvoa matalammat. Yhtiö on teknologiariippumaton, jota pitäisin lähtökohtaisesti hyvänä asiana.

Poikkeava palkkamalli on kuitenkin kaksiteräinen miekka. Huonona aikana liikevoittoprosentin ei pitäisi Inderesin arvion mukaan laskea juuri alle viiden, mutta toisaalta hyvinä aikoina ylimääräiset massit ohjautuvat konsulttien omiin taskuihin ja viivan alle tuskin jää paljoa yli 10% liikevoittoa. Inderes tosin arvio 12% olevan vielä mahdollinen. Tähän en oikein osaa ottaa kantaa.

Yhtiö kasvaa melko hurjaa vauhtia ja neljän viime vuoden keskimääräinen liikevaihdon kasvu on ollut 30% vuodessa. Osa tästä on tullut orgaanisesti (tänä vuonna ilmeisesti noin 10%), mutta myös yritysostoilla on ollut suuri osuus. Yritysostoja Insiders luonnehtii onnistuneiksi. Viime vuonna tappiota tehneen Codebakersin hankinta siltä vaikuttaakin, etenkin jos sen tuottavuus saadan jo loppuvuonna lähes Siilin muun liiketoiminnan tasolle. Sen sijaan jäin miettimään mahtoiko erittäin hyvää liikevoittoprosenttia (33%) tahkonneen Comvisen hankinta palvella Siilin osakkeenomistajien etua. 

Siili ei ole julkistanut kauppahintaa, mutta Inderes arvio sen olevan mahdollisesti 2 miljoonaa euroa. Tämä on vain 3,3 kertaa Comvisen vuoden 2013 EBITA, mutta toisaalta Siilin palkkamalli aiheuttanee (ymmärtääkseni) sen ettei Comvisen liikevoittoprosentti taida pysyä yhtä korkeana. Jos se olisi vaikkapa 10, niin hinta tulisi jo 11 kertaa EBITA. Tässä kaupassa saattaakin mielestäni käydä niin, ettei rahavirta enää kuljekaan entiseen malliin Comvisen (tai nyt siis Siilin) kassaan vaan aiempaa suurempi osa siitä ohjautuu työntekijän taskuun. Siitä huolimatta hintaa voinee pitää kohtuullisena.

Uusinpa ostoksena Siili hankki Avaus Consultingin, jolla on liiketoimintaa myös Puolassa. Siili onkin ilmeisesti jo pidempään suunnitellut liiketoimintansa laajentamista ulkomaille ja minulle Puola sopii hajautusmielessä. 

Siilin lukuihin tutustuttaessa kannattaa huomioda yhtiön soveltavan kirjanpidossa FAS:n mukaista käytäntöä, jossa liikearvo poistetaan kokonaan tuloksesta viidessä vuodessa. Tämän vuoksi olen tarkastellut liikearvopoistoilla oikaistuja lukuja. Inderes ennustaa kuluvalle vuodelle 1,15 €:n EPS:ää ja 0,55 €:n osinkoa. Tällöin P/E-luku olisi tämän päivän kurssilla (13,45 €) 11,7. Osinkotuotoksi muodostuisi noin 4%. Näitä voitaneen pitää melko kohtuullisina lukuina, etenkin mikäli kasvu on jatkossakin yhtä reipasta. 

Siilin osuus salkustani on tällä hetkellä vain 2,1%, mutta olen ajatellut hiljalleen kasvattaa omistustani, etenkin mikäli liiketoiminta kehittyy tulevaisuudessa suotuisasti. Näkisin Siilin suhteellisen vakaaksi yhtiöksi, joka tarjonnee tulevaisuudessa suhteellisen tasaista osinkovirtaa. Mitään hirvittävää nousupotentiaalia en osakkeelle välttämättä näe johtuen palkkamallista ja siitä ettei yhtiöllä ole valikoimissaan omaa ohjelmistoliiketoimintaa. Näen Siilin toimintamallin mielenkiintoisena ja vaikka se varmaan onkin periaatteessa kopioitavissa, uskoisin Siilin silti pärjäävän kilpailussa ainakin kohtuullisesti. Pienestä koosta on myös se hyöty, että kasvuvaraa on vielä runsaasti.

Nordnetillä First North-listan osakkeita 1 eurolla! Nyt voit sijoittaa Nordnetin kautta First North -listalta poimittuihin kannattavan kasvun yhtiöihin vain 1 €:n välityspalkkiolla (norm. min. 3–9 € / 0,06–0,20 % / toteutunut toimeksianto). Tarjous koskee yli 500 € kauppoja ja on voimassa 8.–26.9.2014

6 kommenttia:

 1. Pari kommenttia. Se ei ole insiders vaan se on inderes. Siilin palkkamalli on kyllä mielenkiintoinen ja sen integrointi ostettuihin yrityksiin on varmaan melko mielenkiintoinen prosessi työntekijöille.

  Itse olen ollut jo jonkin aikaa kiinnostunut Siilistä ja olen ollut ostamassa sitä jo kahteen otteeseen, mutta molempina kertoina hinta on karannut aivan lähiaikoina ja viimeisemmässä tapauksessa seuraavana päivänä: Olin ostamassa Siiliä hieman alle 11 euron, mutta saman päivän aamuna pläjähti Inderesin läsy kaikkien nordnettiläisten tietoon. Kaupankäynnin vilkastuminen sekä yli 13 euron tavoitehinta vei kurssin kipin kopin ylös ja kauas omasta 10,85 euron suunnitellusta ostohinnasta.

  Mielestäni, jos liikevaihdon/tuloksen ja osingon kasvu jatkaa samalla uralla ilman, että omistusdilutoituu liikaa, niin Siilillä on paljonkin upsidepotentiaalia. Arvostus voisi helposti olla lähempänä P/E lukua 20, mikä tarkoittaisi nykykurssille noin 50 % nousupotentiaali lyhyellä aikavälillä. Täytyy jatkaa seurantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista. Täytyy tunnustaa, että olen reilun vuoden ajan lukenut (ja kirjoittanut) tuon väärin. Täytyy opetella uusi, oikea kirjoitusasu jatkossa.

   P/E 20 on toki mahdollinen jos orgaaninen kasvu jatkuu 10% tietämissä tulevaisuudessakin. Toisaalta en oikein osaa ennustaa näitä arvostuksien muutoksia. Jos kuluvan vuoden osinko on Inderesin ennusteen mukainen, on se kieltämättä melko matala kasvuyhtiölle. Omistus tullee kyllä dilutoitumaan jos yritysostoja maksellaan jatkossakin omilla osakkeilla.

   Poista
  2. Oleppa hyvä. Olen itsekin jonkun nimen tai muun lukenut väärin ja sitä tulee helposti käyttäneeksi sitä jatkossakin -- aina väärin.

   Joo kasvuvaraa on ja dilutoitumista pitää jatkossakin seurata, ettei se lähde ihan lapasesta.

   Poista
 2. Miten Siili Solutionsin osinkoja verotetaan? Onko tuo nyt listautunut vai listautumaton yhtiö ja löytyykö varallisuutta riittävästi alempaan verokantaan?

  VastaaPoista
 3. Verottajan nettisivuilta löysin tällaista tietoa: "Listattuja yhtiöitä ovat sellaiset yhtiöt, joiden osakkeilla käydään arvopaperimarkkinalain 1 luvun 3 §:n mukaisesti julkisesti kauppaa Helsingin Pörssin (NASDAQ OMX Helsinki) Pohjoismaisella listalla, Pre-listalla tai ML-markkinalla tai vastaavalla säännellyllä ja viranomaisen valvonnassa olevalla markkinalla Suomessa tai ulkomailla. Listattuja yhtiöitä ovat 9.11.2007 lukien lisäksi ne yhtiöt, joiden osakkeet ovat yhtiön hakemuksesta tai suostumuksella otettu kaupankäynnin kohteeksi rahoitusmarkkinadirektiivissä (2004/39/EY) tarkoitetussa monenkeskisessä kaupankäynnissä Euroopan talousalueella. Tällainen on First North Finland -lista." Eli listautuneen yhtiön mukaisesti.

  VastaaPoista
 4. Näyttäisi olevan yksi perustajista (GWT Group) laittanut laput myyntiin. Maaliskuussa keventynyt potti 145 000 osaketta eli lähemmäs 10% tuoreimman tiedon mukaan. Liputusta ei ole tarvinnut tehdä, kun ei ole päälistalla.

  VastaaPoista