Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, elokuuta 03, 2015

Biopharma nimeltä Gilead

Yhdysvaltalainen bioteknologiayritys ja maltillinen arvostustaso eivät ole sanapari, joka tulee aivan ensimmäisenä mieleen, eikä ihme. Morningstarin mukaan biofarmojen P/E-luvun keskiarvo on tällä hetkellä hieman päälle 46. Gileadilla tämä luku on kuitenkin selvästi matalampi. Miksi näin, valistunut sijoittaja kysyy. Katsotaanpa.

Gileadista löytyy varsin kattava yritysesittely esimerkiksi AMK-opiskelijan toimesta laadittuna Nuorena sijoitajaksi -blogista. Myös Seeking Alpha tarjoaa mielenkiintoista analyysiä.

Yrityksen liikevaihto on viime vuosina kasvanut hurjasti, mutta vapaan markkinatalouden lainalaisuuksien mukaisesti ovista ja ikkunoista sisään vyöryvä hillo houkuttaa paikalle muitakin nälkäisiä. Yhtiö onkin jo joutunut alentamaan hepatiittilääkkeensä hintaa. Yhtiön vahva tulos lepää ainakin toistaiseksi hyvin pitkälti juuri C-hepatiittilääkkeiden varassa ja tämä saattaa selittää edulliselta tuntuvaa arvostusta: Gileadin 12 kk rullaava P/E-luku on tällä hetkellä vain 13.4. Tämän vuoden tulosennusteella kuluvan vuoden P/E on noin 10-11. Yhtiön kasvun ennustetaan kuitenkin pysähtyvän ja 4-traders kertoo vuoden 2016 P/E:n olevan 11 ja vuoden 2017 10.

Katsotaanpa sitten hieman pintaa syvemmältä: Gileadin bruttokate (gross profit) on ollut viime vuosina noin 75-85% kun esimerkiksi erittäin laadukkaana (ja kalliina) pitämälläni Novo Nordiskilla se on ollut noin 80-83%. Vertailun vuoksi esimerkiksi Merckin vastaava luku on n. 60%. Myyntiin ja hallintoon yms (SG&A) on uponnut n. 12-15% (Novolla n. 30% ja Merckillä 27%). Tutkimukseen (R&D) on käytetty 12-19%, joka on samaa luokka Merckin kanssa ja ehkä hieman enemmän kuin Novo Nordiskilla viime aikoina (n. 14-15%). Kaiken kaikkiaan Gilead näyttäisi siis saavuttaneen erinomaisen kannattavuutensa (ROE 30-90% ja net margin n. 30-50%) kohtuullisen pienillä tutkimus- ja muilla kuluilla. Myös kassavirta on kunnossa ja tällä hetkellä yhtiöön sijoittava maksaa siitä vain 11.3-kertaisen hinnan.

Yhtiöllä näyttäisi olevan muutamakin mielenkiintoinen molekyyli kehitteillä. Niiden vaikutusta kassavirtaan tai tulokseen en osaa kuitenkaan luotettavasti arvioida. Yhtiön johtoa on myös luonnehdittu erittäin laadukkaaksi, mikä on varsin hyvä asia. Olen aiemmin ollut hieman skeptinen yhtiötä kohtaan johtuen lääkefirmoihin liittyvästä epäjatkuvuuden riskistä, mutta mielestäni Gileadin edulliselta vaikuttava arvostus (jolle toki on syynsä) yhdistettynä tulevaisuuden kasvumahdollisuuksiin ja ilmeisen osaavaan johtoon alkaa kallistaa mielipidettäni siihen suuntaan, että alan olla valmis hyväksymään yhtiön osaksi salkkuani. Vaikka tiedostankin siihen liittyvän myös jonkin verran riskejä.

3 kommenttia:

 1. Jos joskus puhutaan että on hyvä olla yhtiön kasvutarinassa mukana, niin tämä osake jos mikä vaikuttaa sellaiselta =)

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia kommentista. Näinhän se taitaa olla, mutta varmasti saamme toki tietää vasta vuosien päästä. Minusta tässä näyttäisi kuitenkin olevan mahdollisesti kyseessä tilanne, jossa aika paljon negatiivista on leivottu sisään kurssiin kun näillä biofarmoilla tahtoo tilanne olla usein päinvastainen.Mutta katsotaan kuinka käy.

  VastaaPoista
 3. Hei, kiitos maininnasta. :)

  Tässä on leivottu paljon negatiivista kurssiin, mutta onhan se totta että jos kilpaileva HCV saa markkinaosuutta itselleen pienenee Gileadin voitot huomattavasti. Sitä voi silti laskeskella itsekseen, että jos Gileadin markkinaosuus olisi vaikka 40% niin mikä P/E tällä kurssilla olisi. Vain hieman yli 20 taitaa olla vastaus, joka olisi lähempänä muita bioteknologiayhtiöitä.

  Toki kokonaisuudessaan HCV-alue hiipuu tietyssä vaiheessa ja uusia lääkkeitä tarvitaan. Niitä löytyy jo nyt pipelinesta mukavasti ja toivottavasti uusien yritysostojen jälkeen vielä enemmän. Kannattaa jatkaa seurailua. :)

  VastaaPoista