Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, lokakuuta 22, 2017

Lisäys: Arcus ASA

Kirjoittelin perusteellisemman analyysin norjalaisesta Arcuksesta maaliskuussa. Maaliskuussa osakkeen hinta pyöri 46 ja 48 norjan kruunun välillä. Viime aikoina kurssi oli laskenut hetkittäin jopa alle 44 kruunun, nousten kuitenkin viime aikoina taas 46 kruunun tuntumaan. Mitään erityisen negatiivisia uutisia en osaketta koskein löytänyt, mutta markkinat eivät vaan jostain syystä ole osakkeesta kiinnostuneet.

4-Tradersin mukaiset konsensusennusteiden luvut ovat kuitenkin ihan kohtuulliset. P/E kuluvalle vuodella noin 16 ja ensi vuodelle 14. ROE 12,5 ja 13,4%. Osinkotuottoa ennustetaan tälle vuodelle 4,5% ja ensi vuodelle 5%. Velkaantuminen on myös nopeassa laskussa ja vuoden 2016 yli 700 miljoonan NOK:n velka kutistunee ensi vuonna noin 430 miljoonaan. Mennyttä P/E-lukua ei tässä tapauksessa kannattene tuijottaa, koska ennen järjetön velkalasti lienee syönyt tuloksen. Kyseessä tuntuu olevan varsin yleisesti pääomasijoittajien käyttämä kikka. EV/EBITDA on kuluvalle vuodelle 10,5.

Osakkeiden arvostustasot tuntuvat kiivennen melko korkealle. Arcus tuntuu kuitenkin olevan poikkeus. Syitä en osaa tarkkaan analysoida, mutta ehkä selkeän ennusteen ja aiempien näyttöjen puuttuminen saattavat selittää asiaa. 4,22% osuudella Arcus näyttää edelleen olevan Seligsonin Phoenixin toiseksi suurin sijoitus, eli Peter Seligson todennäköisesti näkee osakkeessa myös selvää nousupotentiaalia. Olin harkinnut yhtiön lisäämistä jo aiemminkin, mutta viime aikainen kurssinousi herätti tarttumaan toimeen ja lisäsin Arcusta pienen siivun salkkuuni. Yhtiön osuus salkustani on nyt 3,8%. Salkustani löytyy tällä hetkellä 26:tta eri yhtiön osaketta, joten matemaattisesti tarkasteltuna Arcuksen painotus on nyt siis täysin neutraali, mihin olen toistaiseksi tyytyväinen.

1 kommentti:

  1. Olen samaa mieltä Arcuksesta,näyttää markkinaan verrattuna edulliselta ainakin jos 4tradersin ennusteisiin on uskominen.
    Ongelmana on varmasti osakkeen lyhyt historia,toimialahan sinänsä on ollut historiallisesti vakaata liiketoimintaa poislukien viininmyynti jossa on muilla yhtiöillä ainakin ollut selvää syklisyyttä.

    VastaaPoista