Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, helmikuuta 25, 2015

Atrionin tulosjulkistus: kasvu jatkui ja tase on pysynyt vahvana

Texasissa operoiva pääasiassa lääkintälaitteita valmistava Atrion raportoi viime vuoden tuloksensa hiljattain. Minusta tuntuu, että pidän firmasta raportti raportilta aina vain enemmän. Yhtiön liikevaihto kasvoi vuodessa 7% ollen 140,8 miljoonaa dollaria. EPS (140,8 $) kasvoi prosentuaalisesti saman verran siitä huolimatta, että verotus kiristyi ja tutkimuskulut kasvoivat.

Yhtiön toimitusjohtaja David A. Battat luonnehti kulunutta vuotta näin: ""As we continue investing in our business we are also returning an increasing percentage of our free cash flow to our stockholders through higher dividends and stock repurchases. During the fourth quarter of the year we purchased 34,600 shares of our common stock at an average price of $332.10 per share for a total of $11.5 million. For the full year, we purchased a total of 74,746 common shares at an average price of $320.18 for a total of $23.9 million, while still ending 2014 with cash and short and long term investments of $45.6 million." Yhtiön tase on siis ainakin kunnossa.

Tarkastellaanpa vielä onko yhtiöstä täyttämään laatiyhtiön kriteerit. Mielestäni Atrionin liiketoiminta on ymmärrettävää. Lisäksi yhtiö on osoittanut liiketoiminsa kannattavaksi. Pelkästään viimeisen kymmenen vuoden osakekohtaista tulosta katsomalla ei pysty päätellä missä välissä on kärsitty finanssikriisistä, sillä tulos on kasvanut jatkuvasti.

Alalle tulo on erilaisten patenttien ja tutkimukseen tarvittavan henkisen pääoman ja rahoituksen vuoksi melko hankalaa. Pitkän aikavälin näkymätkin ovat mielestäni suotuiset. Johtoa pidän osavuosikatsauksista syntyneen vaikutelman perusteella hyvänä ja omistajaystävällisenä. Patenttiensa ansiosta yhtiöllä on kilpailuetua, jonka ylläpitäminen vaatii tosin jatkuvaa tuotekehittelyä. Atrionin liikevoittoprosentti on ollut viime vuosina noin 30, mitä voinee pitää varsin hyvänä lukuna. Esimerkiksi Becton, Dickinson & Co on kyennyt saman aikana noin 15-20 % liikevoittoon. Revenion terveysteknologiasegmentti on viime neljänneksillä raportoinut noin 25-30 liikevoittoprosentteja. Atrionin oman pääoman tuotto on viime vuosina ollut 17-20%. Tähän on kyetty suurehkosta kassasta huolimatta. Uskoisinkin Atrionin täyttävän laatuyhtiön kriteerit kaikilta osin.

4 kommenttia:

 1. Moikka,
  Mainitset että Atrionin liiketoiminta on ymmärrettävää, onko takana syvempää ymmärrystä alasta vai onko tämä ns. maallikon analyysi :)?

  Oon itse vältellyt tätä sektoria, koska alan osakkeissa tuntuu olevan onnistunut tulevaisuuden r&d hinnoiteltuna, jolloin omasta vinkkelistä upsideä on vähemmän. Omaan makuun liikaa muuttujia (jakelu, korvaava teknologia, kilpailijat jotka hyökkää markkinoille niiden kasvettua tarpeeksi suuriksi), että lähtisin omistajaksi.
  Mielenkiintonen ala, mutta mielestäni hirveesti eri asioita mitkä vaikuttaa menestykseen, eikä kaikkea saa millään otettua huomioon :P

  VastaaPoista
 2. Tervehdys ja kiitos kommenteista. Sanoisin, että työssäni olen lääketeollisuuden tuotteiden kanssa tekemissä päivittäin, mutta mitään äärimmäisen syvällistä ymmärrystä en väitä alasta ja etenkään siihen liittyvien liiketoimien lainalaisuuksista omaavani.

  Olet varmaan jo lukenutkin tämän kirjoitukseni: http://aloittelevasijoittaja.blogspot.fi/2015/01/terveydenhuolto-ja-laaketeollisuus.html Tiivistetysti voisin todeta, että terydenhuoltoala ei kokonaisuudessaan vaikuta ainakaan aliarvostetulta tällä hetkellä ja olen samaa mieltä siitä, että tulevaisuuden onnistumisia on jo laskettu mukaan arvotukseen. Mielestäni "sairaalatuotteita" valmistavat firmat ovat kuitenkin ymmärrettävämpää bisnestä kuin esimerkiksi lääkeyhtiöt.

  VastaaPoista
 3. Luin läpi, mielenkiintosta tekstiä. Atrionilla löytyy muuten sijoittajan näkökulmasta kiehtovan alkeelliset verkkosivut.

  VastaaPoista
 4. Moi,
  Kiitos blogini lisäämisesta listaasi. Muistan 2014 alussa lueskeelleeni Atrionin vuosikertomuksia. Vaikutti hyvältä yhtiöltä silloin mutta sijoitus jäi tekemättä. Ollut kyllä seurannassa ja voisi olla hyvä lisä Revenion kanssa omassa salkussa. Jos 300 dollarin pintaan vielä saisi :)

  VastaaPoista