Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, maaliskuuta 10, 2023

Poimintoja vuosiraporteista: Fortum, Ahold Delhaize, Aflac, Cibus, Ponsse

Piensijoittajia (sekä myös eläkeyhtiöitä) viime vuonna linsiin viilannut Fortum pyöräytti vuosiraporttinsa nähtäville maaliskuun toinen päivä. Kun Venäjällä jumissa olevat liiketoiminnot jätettiin pois laskuista onnistui yhtiö tekemään ihan kelpo tuloksen Clean Power Generation -segmentillään. EPS oli 1,21 €. Tasekin on nyt sitten ihan kunnossa, vaikka hetki sitten valtiota piti pyytää apuun hintaan mihin hyvänsä. Osinkoakin on tulossa anteliaa 91 senttiä. Kun yhtiö pääsee irtautumaan Venäjästä, tullee sen arvotuskin nousemaan. Tällä hetkellä P/E on Inderesin mukaan noin 12. Henkilökohtaisesti olen menettänyt kaiken luottmaukseni osakkaiden tasapuoliseen kohteluun tämän yhtiön kohdalla ja aion myydä harvat osakkeeni kun kurssi vaan sattuu olemaan sopiva. En osaa oikein arvioida tai haarukoida sopivaa hintaa eli tulen todennäköisesti siinä luottamaan Inderesin analyysiin. Tällä hetkellä 14,4 euron osakekurssilla suositus kuuluu "Lisää". Eli minä holdaan.

Myös Koninklijke Ahold Delhaize on julkaissut vuosikatsauksensa. Liikevaihto kasvoi vuoden takaisestia 15%, online liikevaihto 8,9%, EPS 17,2% ja liikevoittoprosentti laski 0.1% prosenttiyksikköä. Eli varsin vahva tulos näiden lukujen perusteella. Positiivisesta on myös se, että yhtiö antoi sekä suoraa taloudellista tukea, että myös ruoka- ja välttämättömyystarvikelahjoituksia Ukrainasta pakolaisiksi joutumaan lähteneille. Ensi vuonna yhtiö tavoittelee kannattavuuden pysymistä samalla tasolla, nousevaa osinkoa sekä nettimyynnin kasvua. Market Screenerin mukaan yhtiön vuoden 23 P/E olisi 12 ja ensi vuoden vähän päälle 11. Osinkotuotoksi muodostuu 1,05 euron osingolla ja nykyisellä 30,2 euron osakekurssilla vähän alle 3,5%. Yhtiö vaikuttaa mielestäni tällä hetkellä aika lailla oikein hinnoitellulta.

Vakuutusyhtiö Aflacista en olekaan tainnut aikoihin kirjoitella. Tätäkin jouduin aikanaan melko pitkään holdaamaan ja luottamaan siihen, että tasaisen suoriutumisen myötä osakekurssikin jossain kohtaa alkaa nousta. Tällä hetkellä osakkeet ovatkin salkussani yli 100% plussalla. Yhtiöhän on varsin herkkä jeni-dollarivaluuttakurssisuhteen muutoksille ja tämä suhde oli viime vuoden lopussa lähes 20% matalampi kuin vuosi sitten. Näin ollen dollareissa raportoitu tulos laski koko vuoden osalta 3%, mutta koska yhtiö osti takaisin omia osakkeitaan merkittävän määrän. EPS kuitenkin nousi. Japanin segmentin vakuutustulos laski vähän reilut 4% jeneissäkin mitattuna, mutta sijoitustuottot kasvoivat reilut 5%. USA:n osalta vakuutustulos laski 0,8% ja sijoitustuotot kasvoivat 0,1%. Osinkoa nostettiin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 42 senttiin. Osikoa on nyt nostettu peräti 40 vuotta putkeen. Yhtiön P/E on tällä hetkellä noin 12 ja p/b 1,8. Hitaasti kasvavalle ja noin 15% oman pääoman tuottoon kykenevälle yhtiölle tämä lienee melko lailla neutraali arvostus. 

Kiinteistösijoitusyhtiöt ovat olleet nousevien korkojen kanssa helisemässä. Ruotsalainen Cibus julkaisi vuosituloksensa viime kuun loppupuolella. Vuokratuotot kasvoivat, mutta niin myös kulut. Syystä tai toiselta yhtiö ei voinut ilmoittaa prosentiaalisia muutoksia, joten nämä täytyy raportista itse laskea auki. Tämä on minusta aina vähän negatiivinen merkki. Yritetäänkö tässä vähentää huomioin kiinnittymistä epäsuotuisiin lukuihin? Joka tapauksessa tulot kasvoivat suurinpiirtein 32% ja menot 15%. Tässä ei kuitenkaan ole huomiotu kertaluonteisia eriä (joita yhtiön mukaan ovat esimerksi valuuttakurssien muutokset). EPRA NAV nousu 14,7 euroon osakkeelta (13,4). Voittoon kuitenkin näköjään sisällytettiin myös realisoitumattomia myyntivoittoja eli ns. Ecxel-rahaa. Osinkoa ehdotettiin jaettavksi 90 senttiä vuoden aikana verrattuna aiemman vuoden 99 senttiin. Tämä kertoo sitten ehkä paremmin konkreettisesta taloudellisesta tilanteesta. Eli rahoitusmenot ovat nousussa. Nordea analysoi seuraavaa: "Cibus's Q4 2022 income from property management (IFPM) was below consensus, even when adjusted for EUR -1.6m in one-offs. Earnings capacity-based IFPM per share declined by 9% q/q, down to EUR 1.16. This was mainly caused by an increase in the cost of debt, i.e. 3.9% in Q4 from 3.1% in Q3. Cibus cut its dividend to EUR 0.90 (from EUR 0.99) to reflect the changing interest rate environment. From the new dividend base, Cibus argues that it can pay an annually increasing dividend. The share is trading at a ~25% discount to EPRA NRV, which corresponds to an implied yield of ~6.5%. We cut adjusted EPS by 6-9% for 2023E-25E due to higher interest costs. Our fair value range is SEK 140-180 (160-200) per share, based on a mix of P/EPRA NAV and peer valuation. Cibus needs to refinance its EUR 61.8m bond expiring in Q3 2023, which will further increase interest costs.Oletettavasti jossain kohtaa korotkin kääntyvät laskuun ja siinä kohtaa esim. Cibuksen osakekurssi ylös. Vaikea vaan tarkkaa ajankohtaa tietää, mutta yleensä hyvä paikka on ollut ostaa tilapäisissä - ja yhtiöstä itsestään pääosin johtumattomissa - vaikeuksissa olevaa yhtiötä silloin, kun tulevaisuudessä ei juuri ole mitään erityisempää positiivista ajuria näkyvissä. 

Myös vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse julkaisi tuloksensa viime kuussa. Venäjän aloittama hyökkäyssota iski yhtiöön kohttuullisen pahasti ja lisäksi kannattavuuden suhteen haasteita tuottivat komponttien saatavuusongelmat, inflaatio ja Brasilian tytäryhtiön ongelmat. Tästä huolimatta liikevaihto kasvoi viime vuonna 24%. Liikevoitto kuitenkin laski seitsemisen prosenttia ja myös kannattavuus laski pari prosenttiyksikköä. Yhtiön rahoitusasema on katsauksen mukaan säilynyt vahvana ja uusia tilauksia on saatu mukavasti. Yhtiö kuitenkin arvio kuluvan vuoden liikevoiton olevan vain hieman suurempi, kuin jatkuvien toimintojen liikevoiton vuonna 2022 (46,6 miljoonaa). Inderes ei raportista erityisemmin innnostunut. Analyysiyhtiön mukaan Ponssen P/E on noin 15 kuluvan vuoden tulosennusteelle. Osinkotuotto on 3,3%.. Henkilökohtaisesti tykkään Ponssesta ja näkisin, että osake on tällä hetkellä melko neutraalisti hinnoiteltu. Voisin hankkia lisääkin, jos vaan tilille jostain ilmestyisi ylimääräistä rahaa sijoitettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti