Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, huhtikuuta 01, 2022

Cibus, monimutkaiseksi menee

 Päätin tarkastella pitkästä aikaa mitä kiinteistösijoitusyhtiö Cibukselle kuuluu. Yhtiö näkyy laajentavan liiketoimintaansa Tanskaan, mikä Inderesin mukaan parantaa portfolion hajautusta. Yhtiön kasvuvauhti onkin nyt varsin reipas ja tätä tukemaan yhtiö on lanseeraamassa myös D-sarjan osakkeen. Kyseessä on ilmeisesti Ruotsissa melko paljon käytetty järjestely, jossa osake antaa parempaa osinkotuottoa, mutta omaa rajallisemman nousuvaran. Osake maksaa osinkoa viisi kertaa A-osaketta enemmän, mutta sillä on likvidointitilanteessa oikeus enintään 11 euroon yhtiöstä. Osakkeella on näin ollen siis kiinteä arvo ja tuleva (mahdollinen) NAV-kasvu menee A-osakkeelle. Kyseessä on siis käsittääkseni hieman samanlainen systeemi kuin jenkkien pref-osakkeet sillä erotuksella, että ei ole olemassa mitään päivää, minkä jälkeen Cibus pystyy nämä osakkeensa lunastamaan. Ja toisekseen molemmat osakesarjat ovat ilmeisesti osingonjaossa samalla viivalla. Eli kyseessä on lähinnä siis kirjanpidollisesta asiasta, mikä toki kuitenkin vaikuttaa myös D-osakkeen mahdolliseen arvostustasoon.

Neljällä A-osakkeella tulee siis jatkossa (ilmeisesti toukokuussa) saamaan yhden D-osakkeen. D-osakkeen osinko on jatkossa 96 senttiä ja A-osakkeen 75 senttiä ja kokonaisosinko nykyiselle osakkeelle on siis 99 senttiä. Viimeisimmällä 252 SEK kurssilla osakkeen hinta on euroina 24,35 ja näin ollen osinkotuotoksi muodostuu aika lailla tasan 4%. Hankintahinnallani osinkotuotto on vähän reilut 6%. On melko todennäköistä, että D-osakkeen kurssi tullee asettumaan johonkin sen tuntumaan tai hieman allekin. 

Myös Nordea on analysoinut osaketta ja ilahduttavasti yhtiön materiaalista löytyy myös tällainen taulukko: 

Tästä nähdään, että osakekohtainen NAV on tällä hetkellä noin 15 euroa. Osakkeen kurssin ollessa tuon vähän päälle 24 euroa voidaan laskea sijoittajien maksavan tällä hetkellä jopa yli 60% preemion. Lisäksi havaitaan, että NAV:n ennustetaan kasvavan noin 10% vuositasoa. Arvostus on kuitenkin kasvanut sitäkin enemmän. Onko tällainen arvostus sitten ansaittua? Jos kysytään markkinoilta niin vastaus on kyllä, koska osakkeen hinta on se mitä se on. Inderesin mielestä sen sijaan ei ja yhtiö antaakin osakkeelle suosituksen vähentämisestä. Itse en nyt oikein osaa tästä muuta sanoa, kuin että todennäköiseltä näyttää ettei nyt liene paras kohta lisätä omistusta. 

Sen sijaan jatkossa tullee pohdittavaksi se, mitä teen A ja D osakkeiden kanssa. Ellen nyt sitten kuitenkin päädy siihen, että osakkeen arvostus on se verran haastava, että järkevämpääkin hankittavaa löytyy.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti