Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, toukokuuta 16, 2016

Fortum havittelee Ekokemia

Inderes uutisoi tänään aamukatsauksessaan Fortumin tehneen alustavan ei-sitovan tarjouksen Ekokemin osakkeista neljälle suurimmalle omistajalle (Valtio, Kuntaliitto, Ilmarinen sekä Helsingin Seudun ympäristöpalvelut). Tarjous on ilmeisesti tehty jo perjantaina.

Tarjouksen hintaa ei olla julkistettu, mutta Inderesin analyysin pohjalta noin 500 miljoonaa euroa vaikuttaisi realistiselta. Ekokem teki viime vuonna käyttökatetta hieman päälle 50 miljoonaa euroa, mutta mm. yrityskauppojen integroinnit painoivat tulosta.

Mitä piensijoittajan tulisi sitten ajatella tästä kaupasta? Ensinnäkin kaupan koko on Fortumin mittakaavassa melko pieni. Investoitavaa jäänee kaupan toteutuessakin vielä noin 4,5 miljardia euroa.

Toisaalta Ekokem on mielenkiintoinen yhtiö, jota olen aiemmin omaankin salkkuuni havitellut. En kuitenkaan ole aivan varma siitä, onko nyt oikea hetki Ekokemin ostolle. Jälleen kerran siteeraan Anders Oldenburgia/Phoebus blogia. Phoebushan luopui lopuista Ekokemin osakkeista viime vuoden lokakuussa. Syinä olivat mm. uusi toimitusjohtaja yhdistettynä kahteen suureen yritysostoon (Sakab Ruotsissa ja Nord Group Tanskassa). Suurimpina riskeinä Olderburg näkee Ekokemin pääomistajien rajallisen liiketoimintaosaamiseen sekä kasvaneet rahoitusriskit yhdistettyinä kasvaneihin liiketoiminnallisiin riskeihin sekä hallinnollisiin riskeihin ("uusi toimiva johto ja samanaikaisesti uusi puheenjohtaja").

Tässä valossa kaupassa voisi olla myös järkeä. Fortumin alla Ekokemin rahoitusriskit eivät olisi mikään ongelma. Fortumilta voisi kuvitella myös löytyvän riittävästi liiketoimintaosaamista Ekokemin hankkimien liiketoimintojen menestyksekkääseen integroimiseen. Toisaalta Ekokemin organisaation hallinnolliset riskit tuskin mihinkään häviäisivät. Suoranaisia synergioita Ekokemin ja Fortumin liiketoimintojen välillä Inderes ei juuri näe, enkä minäkään niitä oikein osaa sen tarkemmin arvioida.

Entäpä sitten kuinka todennäköisesti kauppa toteutuu? Uskoisin sen riippuvan pääosin tarjotusta hinnasta. Valtio ja kunnat varmaankin myisivät osakkeet mielellään jos tarjottu summa on riittävän suuri. Paras pörssihuumakin taisi jo (ainakin hetkeksi) mennä, joten listaus ei välttämättä enää ole pääomistajien ykkösprioriteetti. Näin Fortumin osakkeenomistajan näkökulmasta toivoisin kaupan toteutuvan, mikäli hinta on kohdallaan. Jos mielipidettä kysytään Hra Markkinalta niin hän ei ilmeisesti juuri uutisen varaan mitään laske, sillä Fortumin kurssi ei merkittävästi ole uutiseen reagoinut (mikä kaupan suhteellisen pieni koko huomioiden lienee ymmärrettävää).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti