Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, elokuuta 11, 2015

Salkun veivausta

Ensimmäistä kertaa löysin itseni tilanteesta, jossa yhden osakkeen paino salkussani oli noussut sen verran korkeaksi, että päädyin myymään sitä hajautusmielessä. Siitä, kuinka järkevää tällainen toiminta on, voi toki olla montaa mieltä, mutta yritän perustella (ennen kaikkea itselleni myöhemmiksi muistiinpanoiksi) miksi tähän päädyin.

Pankit ovat toimialana loppujen lopuksi äärimmäisen syklisiä. Hyvinä ja keskinkertaisina aikoina tuotto on melko tasaista, mutta kriisien yhteydessä moni pankki on mennyt nurin tai tarvinut vähintäänkin lisärahoitus, usein omistajilta. Tämän vuoksi en mieluusti pistä liian suurta osaa varallisuudestani yhden, etenkään erityisen pienen (jota esim. valtiolla ei ole niin suurta intressiä pelastaa) pankin varaan. Sijoitukseni First Internet Bancorpiin on vaatinut pitkää pinnaa, mutta nyt se näyttää kannattaneen. Osakkeen kurssi on noussut viime aikoina reippaasti ja arvostus alkaa näyttää jo melko korkealta: P/E on tämän vuoden tulosennusteelle hieman päälle 19 ja tasepohjainen arvostuskin on melko korkea: p/b 1.6 (pankille, jonka oman pääoman tuotto on ollut vielä toistaiseksi ainakin alle 10%). Toki kasvukin on ollut nopeaa.

Reippaan kurssinousun myötä INBK:n osuus salkustani on yli tuplaantunut ja ylitti jo 10% koko salkkuni arvosta. Toisaalta näkisin lyhyen aikavälin uhkana Jenkkien korkojen nousun, joka saattaa jonkin verran ainakin alkuun vaikuttaa negatiivisesti pankin tulokseen. En usko, että markkinat sietävät tämänhetkisellä arvotustasolla juurikaan negatiivisia uutisia. Tästä syystä päädyin myymän noin yhden neljäsosan osakkeistani. Luotan edelleen INBK:n kasvutarinaan ja omistus on edelleen salkkuni suurinpia 7,4% osuudella. Samalla päädyin myymään eilen kaikki Doron osakkeeni, jotka olivat salkussani eniten miinuksella (eivät nekään tosin montaa prosenttia). Näin sain kuitattua osan INBK:n myynnistä syntyneestä luovutusvoitosta verotuksessa.

Seuraavaksi minun piti päättää kaksi asiaa: ostaako Dorot myöhemmin takaisin ja mihin sijoittaa INBK:sta saadut dollarit. Ensimmäisen asian ratkaisi Doron nykyinen arvostus. Nähdäkseni yhtiö on liikevaihdon ja tuloksen selvän kasvun kynnyksellä, mutta siitä huolimatta P/E on tämän vuoden tulosennusteelle vain noin 13. 12 kk rullaava P/E on toki jotain aivan muuta johtuen alkuvuoden valuttaakurssitappioista (joiden pitäisi yhtiön mukaan olla kuitenkin kertaluonteisia). Uskoisin, että yhtiön oikea arvostuskerroin olisi lähempänä kahtakymmentä, mikäli kasvu realisoituu. Luottamukseni yhtiöön on kuitenkin vähentynyt sen verran, että päädyin tänään ostamaan hieman vähemmän osakkeita takaisin kuin olin myynyt.

INBK:n myynnistä saamani rahat päädyin sijoittamana osin Gileadiin, joka oli viime päivinä laskenut bioteknologiaosakkeiden vanavedessä (vaiko toisin päin?) muutaman prosentin alkuperäisestä hakintahinnastani. Sain nyt nostettua yhtiön painon salkussani 3,4%:iin, johon olen toistaiseksi suhteellisen tyytyväinen. Osa jäi vielä odottamaan lopullista sijoituspaikkaansa. Aflacin tilanne tuntuisi jokseenkin houkuttelevalta, sillä arvostus on varsin maltillinen ja yhtiö jakaa tasaisesti kasvavaa osinkoa ja ostelee omia osakkeitaan. En myöskään usko, että nykyinen tulos heijastelee yhtiön koko potentiaalia normaalissa korkotilanteessa (olisiko tämä matala korkotaso sitten se "uusi normaali" / "tällä kertaa kaikki on toisin", jonka varaan seuraava kupla rakentuu?).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti