Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, elokuuta 18, 2015

Lyhyt katsaus salkkuyhtiöiden Q2-tuloksiin osa 6: Nixu ja Fenix Outdoor

Kylläpä näitä nyt riittääkin. Kuin huomaamatta salkku on päässyt paisumaan niin, että sieltä löytyy jo 22 yhtiön osakkeita, mikä on ehkä hieman enemmän kuin mitä olin alunperin ajatellut. Järkevästä hajauttamisesta on erilaisia näkymyksiä, mutta itse uskoisin pärjääväni noin 15 yhtiöllä. Syynä on se, että jos haluaisin keskimääräisen markkinatuoton, niin minun olisi järkevämpää ostaa vain kustannustehokkaita ETF-rahastoja (kuten olen lasteni salkkuun tehnytkin). Nyt kun olen kuitenkin päätynyt lähtemään tälle osakepoimintojen tielle, niin salkkuni on syytä poiketa indeksistä selvästi tai muutoinhan tämä koko homma on aika turhaa. En usko, että pystyn kovinkaan tehokkaasti seurailla yli 15 yhtiötä eli jatkossa pitänee myydä jotain kunhan vaan hinnat ovat kohdallaan.

Pidemmällä aikavälillä uskonkin hankkiutuvani mahdollisesti Alma median, Doron, First Internet Bancorpin, Munksjön, Restamaxin ja/tai Nixun sekä ehkä Siilin osakkeista eroon. Pelkäänpä pahoin myös, että jotain päivänä myös Revenio häviää salkustani yritysoston myötä.

Mutta sitten takaisin kahteen tulosjulkistajaan. Fenix Outdoorin liikevaihto kasvoi hienosti ollen 96% vertailukautta suurempi. Tulos kuitenkin laski johtuen osittain ilmeisesti Globetrotteriin liittyvistä rakenneuudistuksista, joista puhdistettunakin liiketulos lähes puolittui. Viimeksi Fenixistä kirjoittaessani arvelin yhtiön käyttäytyvän nykyisin enemmän vähittäiskauppaa harjoittavan yhtiön tavoin ja tämä lienee totta. Toisaalta en kyllä ole erityisen innoissani tästä suuntauksesta nyt kun vähittäiskauppa on murroksessa. Onneksi Globetrotterin nettikaupan sivut vaikuttavat sentään ihan asiallisilta. Brändien osalta Fenixin tilanne näyttää kuitenkin edelleen erittäin hyvältä.

Fenix elää tällä hetkellä selvästi muutosvaihetta ja aika näyttää miten Globetrotterin kanssa tulee käymään. Yhtiön suhteen aion seurailla tilannetta kärsivällisesti useamman neljännäksen ajan ja tehdä lopullisen arvioni tilanteesta vasta kun riittävästi aikaa on kulunut ja yhtiö on saanut näyttää mihin se pystyy.

Myös Nixun puolivuotiskatsaus oli hieman heikompi kuin olin odottanut. Inderes ehtikin jo perkailla raportista pääkohdat. Nixun liikevaihto kasvoi 8,8% "Yhtiön mukaan tämä johtui kahteen merkittävään asiakkaaseen liittyvistä hankkeiden päättymisistä tai hankintojen lykkääntymisistä". Kauppalehden keskustelupalstallahan tämäkin osattiin muistaakseni tosin jo ennustaa (en nyt löytänyt tähän enää linkkia kyseiseen huomioon), mutta muistaakseni Nixua ei enää löytynyt jostain julkaistusta listauksessa, josta ilmeni valtion käyttämät tietotekniikkafirmat. Oikaistu EPS oli 0,09 € eli samoissa lukemissa kuin viime vuonna. Yhtiö tarkensi hieman kuluvan vuoden liikevaihtoennustettaan aiemman ennusteen alahaarukkaan, muttei kuitenkaan varsinaisesti laskenut ennustetta. 

Inderes näkee suuren kuvan olevan kuitenkin ennallaan Nixun suhteen ja samaa mieltä itsekin olen. Toisaalta osakkeen arvostus on sen verran korkea ettei vastaaviin pettymyksiin liene jatkossa varaa, joten en nyt ole osaketta toistaiseksi lisäämässäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti