Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, elokuuta 27, 2014

Sampo


Helsingin pörssistä ei löydy ainuttakaan "puhdasta" vakuutusyhtiötä. Kuten kaikki varmaan tietävät, omistaa Sampo kuitenkin Ifin ja Mandatumin, joten vakuutusyhtiöihin pääsee käsiksi myös kotimaan pörssissä. Sammosta on kirjoitettu paljon hyvää tekstiä mm. Jukka Oksaharjun toimesta ja en nyt lähde häntä siteeraamaan, vaan viittaan suoraan näihin teksteihin: Pohjoismaiden parhaat yhtiöt osa 1, OMXH:n parhaat yhtiöt osa 3, Sampo hold, Nordea vahva osta ja Sampo fully priced - raportti pääomamarkkinapäivästä.

Ei liene yllätys, että Sampo oli yksi ensimmäisiä hankkimiani osakkeita. Björn Wahlroosia pidetään jonkinlaisena Pohjolan Buffettina ja vaikka Wahlroosista ja hänen mielipiteistään voi olla montaa mieltä, vaikuttaa Sampo mielestäni kaiken kaikkiaan ainakin Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen hyvin johdetulta yhtiöltä. Toisaalta Sampoa ostaessaan ei voi olla täysin varma siitä, mitä esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua omistaa, sillä kaikki on kaupan, kunhan hinta on kohdallaan. Oksaharjun arvioiden lisäksi suosittelenkin lukemaan myös Anders Oldenburgin näkemyksen Sammosta Phoebus-blogista

Koska en hae markkinoita parempaa tuottoa, ei minua sinällään haittaa, vaikka Sampo olisikin täyteen hinnoiteltu. Valitettavasti (potentiaalisen ostajan näkökulmasta) Sampo näyttää olevan tällä hetkellä lievästi yliarvostettu. Ainakin jos p/b 1.97 suhteutetaan Sammon 10 viime vuoden ROE:n keskiarvoon 17% (tästä on jätetty pois vuosi 2007, jolloin Sampo myi pankkitoimintonsa Danskelle). Nykyinen arvostustaso tarjoaisi sijoittajan tuotoksi (hyvin karkeasti arvioiden) 8,6% olettaen ettei yhtiön johto kykene esim. nerokkailla yritysjärjestelyillä luomaan lisää omistaja-arvoa.

Ifin tulos tuskin tulee lähitulevaisuudessa juurikaan paranemaan johtuen haastavasta korkoympäristöstä, joka heijastuu vakuutusyhtiöiden tuloksiin ymmärtääkseni hieman viiveellä. Nordea tullee jatkossa hieman nostamaan osingonjakoaan ja hyötyy myös jonain päivänä todennäköisesti edessä olevasta korkojen noususta. Nordeasta ajattelin kuitenkin kirjoittaa myöhemmin erikseen lisää.

10% tuottovaatimuksella olisin valmis maksamaan Sammosta siis 1.7 kertaa kirjanpitoarvon. Tämä ei tietysti sisällä minkäänlaista turvamarginaalia ja siihen sisältyy oletus siitä, että menneisyys olisi jollain tavalla tae tulevasta. Sammon kohdalla yhtiön johto on kuitenkin pätevyytensä osoittanut ja liiketoiminta vaikuttaa vakaalta. Olisin siis valmis ostamaan Sampoa noin 32 euron osakekohtaiseen hintaan. Nyt kun tarkastelen ostojeni keskihintaa, asettuu se suurinpiirtein näihin lukemiin. Sammon osuus salkustani on noin 7% luokkaa ja ellei arvostus laske, en ole hetkeen lisääkään hankkimassa. Jo hankkimieni osakkeiden päällä aion kuitenkin istua tukevasti. Saattaa olla, että Sammon osakekurssi tulee matelemaan tulevina vuosina, mutta nouseva osinko tullee kompensoimaan tilannetta. Toisaalta eurokriisin synkimpinä hetkinä Sammosta maksettu 19 euron osakekohtainen hinta tuntuu nykyisellään jopa pöyristyttävän alhaiselta. Saattaa kuitenkin olla ettei eurokriisissäkään olla vielä nähty viimeistä näytöstä, mutta sen sijaan, että jäisin odottelemaan lihavan leidin laulua loputtomiin käytän mahdollisesti eteen tulevan ostopaikan hyväkseni sitten jos sellainen syntyy.

Seuraavaksi sitten juttua euroalueen ulkopuolella toimivasta vakuutusyhtiöstä. 



2 kommenttia:

  1. Hei,

    itseltänikin löytyy kasa tuota rahasampoa. Suosittelen!

    PS. lisäsin blogisi blogrolliini =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Kiitoksia kommentista. Lisäsin myös blogisi listaani.

      Poista