Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, elokuuta 25, 2014

Allokaatio

Oikea allokaatio mahdollistaa hyvät tuotot. Siitä tuskin tarvitsee kiistellä. Sen sijaan siitä, millainen allokaation tulisi olla, on monta mielipidettä. Usein kuulee sanottavan, että hyvä osakepaino on 100% - ikä. Ongelmana vaan on se, mikä mielletään tässä yhteydessä omaisuudeksi. Lasketaanko omistusasunto? Entä auto? Entä mitä minä sitten teen lopulla reilulla 30 prosentilla jos asuntoa tai autoa ei huomioida (itse en huomio ainakaan autoa, sillä en ole sitä oikeastaan missään tilanteessa myymässä)? Makuutanko pankkitilillä vai annanko varallisuuteni arvon sulaa sijoittamalla laskeviin korkorahastoihin? Entäpä suorat oblikaatiosijoitukset?

Tähänkin dilemmaan löytyy apua Berkshire Hathawayn kirjeistä. Buffet neuvoo huolehtimaan siitä, että kassaa on riittävästi. Mikä sitten on riittävä kassa? Jonkun mielestä se on parin vuoden nettopalkka. Jos olisin ottanut sen tavoitteekseni niin pääsisin aloittamaan osakesijoitukset ehkä viiden vuoden päästä. Olettaen, että pistän kaiken pakollisten kulujen jälkeen käteen jäävän rahan säästöön. Ja ettei palkkani nouse. Olen itse ajatellut riittäväksi kassaksi sellaisen rahamäärän, jolla pystyn kattamaan kaikki normaaliin arkeen kuuluvat äkilliset kulut, kuten vaikkapa auton hajoamisen. Tästä yli jäävät rahat pistän joko tuottamaan parhaaksi katsomallani tavalla tai sitten ennakoivasti säästöön jos tiedossa on jokin keittiöremontin tapainen suurempi kuluerä. Tärkeintä on joka tapauksessa se, ettei pääsisi syntymään tilannetta, jossa sijoituksiin täytyy koskea ennakoimatta. Tällöin vältyn myymästä silloin kun Herra Markkina suostuu tarjoamaan sijoituksistani vähemmän kuin millä olen niistä valmis luopumaan.
Lasten sijoituksissa olen päättänyt mennä 100% osakepainolla, sillä lapseni ovat vielä melko pieniä. Koska sijoitettava summa on pieni, olen päätynyt Nordnetin tarjoamaan kuluttomaan ETF-kuukausisäästämiseen. Kun rahojen käyttöpäivä sitten joskus tulevaisuudessa alkaa lähestyä, lienee järkevintä siirtää ainakin osa rahoista korkorahastoihin. Etenkin jos osakemarkkinoilla näyttää vallitsevan tilanne, jossa osakkeiden arvostus on korkea.
Lue lisää ja aloita lapselle säästäminen
 
Alunperin suunnittelin hoitavani omat osakesijoitukset joko indeksirahastoilla tai ETF:lla, mutta suunnitelmaan tuli hieman muutoksia siinä vaiheessa kun päätin, että haluan kokeilla miltä suorat osakeomistukset tuntuvat. Olen sitä mieltä, että jos ajatellaan vain puhtaasti tuottoja niin minun tuskin kannattaisia suoraan osakkeisiin sijoittaa. Mutta koska en ole asettanut itselleni mitään selvää tavoitetta saavuttaa jotain tiettyä varallisuuden tasoa ja eläkkeellekään minulla ei vielä ole kiire niin koen valitsemani tien minulle sopivaksi. Yksi syy suoriin osakesijoituksiin on se, että haluan tietää millaisiin yhtiöihin sijoitan. Lisäksi minua kiehtoo ajatus pitkäaikaisesta omistuksesta. En pyri markkinoita parempaan tuottoon, vaan olen tyytyväinen jos saavutan 10% vuosituoton. Joku voi pitää tätä hulluutena, sillä yhtiöiden seuraaminen vie aikaa. En kuitenkaan koe sitä erityisen raskaaksi vaan enemmänkin miellyttäväksi vaihteluksi. Ja valitsemani strategia ei edellytä markkinoiden päivittäistä seuraamista. Itse asiassa siitä saattaa olla vain haittaa.

Ja loppuun vielä pieni mainos. Nordnet näyttää tarjoavan nyt neljä kulutonta Pohjoismaista rahastoa. Täytyypä itsekin harkita tuota Tanskan rahastoa jatkossa, sillä juutit eivät verosopimusta oikein noudata ja osinkotuotoista pidätetyt liialliset verot joutuu suorissa osakesijoituksissa perimään jälkikäteen.
Sijoita Nordnetin superrahastoon! Nordnet Superrahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen, aivan uusi ja täysin kuluton indeksirahasto. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. • merkintä- ja lunastuspalkkio 0 € • hallinnointipalkkio 0 € • säilytys 0 €

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti