Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, elokuuta 26, 2014

Vakuutusyhtiöt

Koska Warren Buffettia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista sijoittajista, koin lähes velvollisuudekseni tutustua siihen miten hän on sijoitusomaisuutensa luonut. Vakuutusyhtiö Gecko näyttää olleen tärkeässä roolissa. Aloin tutkia vakuutusyhtiöiden toimintaa tarkemmin. Psykologisesti ajatellen ala on sijoittajalle suotuisa. Koska ihmisillä on tapana vältellä tappioita, on lähes jokainen valmis maksamaan pienehkön summan siitä, että voi välttää mahdollisen suuremman maksun tulevaisuudessa. Nämä maksut vakuutusyhtiö saa sitten ennakkoon käyttöönsä. Buffet kutsuu tätä nimellä float. Ilmeisesti juuri tämän floatin järkevä sijoittaminen on auttanut Buffettia ja Berkshireä lyömään markkinat vuosi toisensa jälkeen. Olinko iskenyt kultasuoneen? Ymmärtänyt jotain, mitä muut eivät ymmärrä?

En nyt aivan. Jos homma olisi näin helppoa, lähes kaikki olisivat miljonäärejä. Ja se lienee mahdottomuus. Kuten Pohjan Akka Haavikon Rauta-ajassa toteaa niin mitäs sillä rahaa takovalla Sammolla tekisi, jos kaikilla sellainen olisi. Buffetin luotsaama Berkshire saa floatin omaan käyttöönsä, sillä se omistaa koko vakuutusyhtiön. Tai itse asiassa useampiakin. Ja toisin kuin perinteiset vakuutusyhtiöt pystyy Berkshire suuren kassansa turvin sijoittamaan tämän floatin tuotto-odotukseltaan parempiin, mutta lyhyellä tähtäimellä myös riskisempiin kohteisiin. Koska minulla tuskin koskaan tulee olemaan varaa hankkia kokonaista vakuutusyhtiötä, joudun tyytymään siihen, miten vakuutusyhtiö on floatinsa saanut tuottamaan. Ja se riippuu tietysti myös vakuutusyhtiön tyypistä eli siitä millaisen ajan jälkeen float palautuu asiakkaille. Esimerkiksi autovakuutuksessa aikajänne on usein hieman lyhyempi kun taas henkivakuutuksessa kyse voi olla pitkästäkin ajasta. Tämä vaikuttaa tietysti allokaatioon korkojen ja muiden sijoituskohteiden välillä.  Tietysti mikäli onnettomuuksia ja muita vakuutusyhtiötä köyhdyttäviä tapahtumia sattuu vähemmän kuin mitä maksuja on kerätty, jää siitäkin jotain lisäksi käteen.

Nykyisessä matalien ja laskevien korkojen tilanteessa vakuutusyhtiöiden tuotot taitavat olla enemmänkin laskevia kuin nousevia. Jonain päivänä korot kuitenkin mitä todennäköisimmin lähtevät nousuun ja vakuutusyhtiöt saavat erääntyville sijoituksilleen jälleen parempaa tuottoa. Entä millaisilla kertoimilla vakuutusyhtiöitä sitten tällä hetkellä arvostetaan? Seligsonin Phoebus-rahaston sijoituksiin kuuluva autovakuuttaja Progressive Corp arvotetaan P/E-luvulla 13.1 ja p/b luvulla 2.2. ROE on vaihdellut pääosin 15-25% välillä, mutta vuonna 2008 tehtiin tappiota. Norjalaisen Gjensidige Forsikringin P/E on 13.2 ja p/b 2.35. ROE on vaihdellut viime aikoina pääosin 11-17%, mutta 2008 käytiin matalemmalla. Ottaen huomioon haastavan korkotilanteen, en pitäisi näitä yhtiöitä erityisen edullisesti hinnoiteltuina, mutta onneksi pörssistä löytyy muitakin yhtiöitä, joista lisää sitten seuraavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti