Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, elokuuta 31, 2014

Sijoittajan psykologiaa

Tylsyys on hyvästä julisti Sampo viime vuonna. Joskus sijoittaminen tuntuukin todella tylsältä hommalta. Vähän niin kuin katselisi ruohon kasvamista. Samaan tulokseen ovat muutkin aloittelevat sijoittajat tulleet. Herkuille perso piensijoittaja kirjoitti tästä aiheessa alkukuusta. Eipä minulla siihen juuri mitään lisättävää ole.

Piensijoittajaa vaanivat myös muut psykologiset karikot. Näistä psykologi Daniel Kahneman kirjoittaa oivaltavasti ja mielenkiintoisesti kirjassaan Ajattelu nopeasti ja hitaasti. Luin kirjan viime talvena ja suosittelen sitä kaikille. Vaikka kyseessä on melko paksu opus, on kirjoitustapa mukaansatempaava. Huomaan itsekin tehneeni useita kirjassa esitetyistä virheistä. Vaarallisimpana ehkä liiaallinen luotto omiin kykyihini. Myös ankkuroitumisvaikutus on tullut selväksi. Siitä lisää ehkä seuraavassa blogi-kirjoituksessani.

Kahneman esittää tutkimuksiin perustuen miten ihmisillä on tapana vältellä tappioita. Olen miettinyt asiaa jonkin verran ja tullut siihen tulokseen, että en aio ottaa käyttöön minkäänlaista stop loss-toimintoa. Osakkeen kurssi ei minua niin suuresti kiinnosta, kunhan liiketoiminta on kunnossa. Jos siinä tapahtuu pidempiaikaista (yhtiöstä johtuvaa) heikkenemistä olen valmis myymään osakkeeni, mutta siinä vaiheessa tappiota on varmasti jo tullut. En silti aio myydä missä tahansa tilanteessa vaan yritän arvioida mikä on uuden tilanteen mukainen käypä arvo ja jos pörssikurssi jonain päivänä kohtaa tämän arvotustason niin sitten myyn. Se tulee varmasti vaatimaan jonkin verran itsekuria. Toisaalta voin lohduttautua sillä, että tappiot ovat verovähennyskelpoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti