Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, elokuuta 29, 2014

Protector Forsikring

Perjantain kunniaksi esittelen tällä hetkellä tuottoisimman sijoitukseni. Kyseessä on norjalainen vakuutusyhtiö, joka keksinyt erikoisen markkinaraon. Yhtiö vakuuttaa kaupan kohteena olevia asuntoja sekä myyjille, että ostajille ja ja vastaa mm. oikeudenkäyntikuluista. Toiminta ei sido pääomaa esimerkiksi markkinointiin ja asiakkaat ovat ilmeisesti olleet tyytyväisiä. Nyt yhtiö on lähtenyt laajentumaan mm. Ruotsiin, jossa liiketoiminta vastaa ilmeisesti kuitenkin enemmän perinteisen ajoneuvovakuutusyhtiön toimintaa. Tappiota on syntynyt sekä 2008, että 2011 johtuen sijoituksista. Nykyisellään sijoitusportfolia sisältää aiempaa vähemmän osakesijoituksia eli todennäköisesti riskit ovat nyt pienemmät. Yhtiö on kasvattanut osinkoaan keskimäärin 10% vuositasolla pidemmällä aikavälillä, mutta nykyinen matala korkotaso asettaa varmasti haasteita osingon kasvulle. Lisäksi yhtiö ei ole maksanut lainkaan osinkoa tappiollisina vuosina.

Löysin yhtiön Kauppalehden keskustelupalstan jutun perusteella ja onnistuin tekemään ensimmäisen ostoni hieman päälle 19 kruunun hintaan. Arvioin tuolloin yhtiön P/E:n olevan vain noin kymmenen luokkaa. Nyt kurssi on yli tuplaantunut, mutta P/E on edelleen samaa tasoa. P/b on noussut noin kahdesta neljään, mutta samalla oman pääoman tuotto on myös tuplaantunut ollen tänä vuonna ilmeisesti jo 50% luokkaa. Yhtiö maksoi viime vuodelta osinkoa 1.75 NOK ja ostohinnalleni osinkotuotto oli peräti hieman yli 9%. Ainoa mikä minua hieman harmittaa on se, etten ostanut osakkeita enempää. Koska kaikki näytti lähes liian hyvältä ollakseen totta, en uskaltanut täysin luottaa päätelmiini.

En edelleenkään pidä Protectoria täysin riskittömänä sijoituksena. Yhtiö on saanut sijoituksistaan muita vakuutusyhtiötä parempaa tuottoa, mutta tämä ei ole tapahtunut ilman riskiä: esim. vuonna 2011 tuotto oli -2,3% kun esim. Ifillä tuottoa kertyi 1,8%. Protectorilla oli tosin loppuvuodesta 2010 lähes 25% varoista kiinni osakesijoituksissa, kun nyt osuus on noin 11%. Vuonna 2013 Protectorin sijoitukset tuottivat 7% ja Ifin 5.0%. Näin ollen Protector on pyrkinyt vähentämään sijoitusten riskiään, mutta omaa sitä todennäköisesti hieman enemmän kuin esim. If. Toisaalta myös Ifillä on 11% sijoituksista osakkeissa (1% kiinteistöissä ja loput 88% korkosijoituksissa). 

Ai niin ja yksi tärkeimmistä tiedoista oli lähes unohtua: kasvu. Tänä vuonna Protector kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä peräti 34% ja toisella neljänneksellä 21%. Käyttökate-ennustetta yhtiö on nostanut tänä vuonna joka osavuosikatsauksen yhteydessä ja tällä hetkellä sitä ennustetaan tänä vuonna kertyvän 490 miljoonaa kruunua. Viime vuonna vastaava luku oli 430 miljoonaa kruunua.

Varsin rivakan kurssinousun ansiosta Protectorin osuus salkustani on tällä hetkellä 7,7% ja olen siihen toistaiseksi tyytyväinen. Hurjimmissa ennusteissa yhtiön kurssiksi on povattu parin vuoden päästä jopa 100 kruunua. Jos tämä toteutuu ilman että arvostus nousee mielestäni älyttömälle tasolle, aion pysytellä kyydissä.

Ja perjantain kunniaksi vielä blogivinkki listani ulkopuolelta: Viinihullun päiväkirja. Itse en pidä itseäni viiniasiantuntijana, vaikka niitäkin silloin tällöin maistelen. Oluista sen sijaan pidän suuresti ja seuraavaksi korkaan tällaisen. Hyvää perjantaita ja alkavaa viikonloppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti