Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, lokakuuta 07, 2015

Ajatuksia Gileadista

Gileadin kurssi on ollut laskussa kuin lehmän häntä, vaikkei mitään ihmeempää negatiivista ole käsittääkseni kuulunut. Syyksi on tarjottu bioteknologiaosakkeiden yleistä alavirettä sekä pelkoa lääkkeiden hintojen tiukemmasta säännöstelystä. Olen yrittänyt perehtyä Gileadin tilanteeseen mm. Seeking Alphaa lukeamalla päättääkseni pitäisikö minun lisätä yhtiön painoa salkussani.

Bioteknologiaosakkeiden alavire ei välttämättä ole huono asia Gileadille, kuten Seeking Alphan blogisti DoctoRx kirjoittaa: "The sell-off is irrelevant to GILD's cash flows, but to a junior biotech that may have a great story and a fundamentally great future, this accentuated market action is especially unwelcome. That's because they always need to raise money to grow, and the cost of that money is now rising, whether it is debt or equity money. That provides the 'Bank of Gilead' (really a cash flow machine more than a repository of unencumbered cash) with an enhanced bargaining position."

Useat kirjoittajat ovat tuoneet esiin sitä, kuinka Gileadilla on takanaan lukuisia onnistuneita yritysostoja. Johto onkin poikkeuksellisen hyvin perillä toimialaan liittyvästä teknologiasta, sillä useammallakin henkilöllä on muistaakseni taustallaan tohtorin tutkinto. Tässä näkisin yhden firman kilpailueduista. Motley Foolista löysin myös hyvän pointin koskien yritysostoja: "The company is not looking to swallow a big pharma. No merger of equals, no grand deal". Gileadin ostot ovatkin olleet melko pieniä ja ilmeisesti firmassa on saatu pidettyä yllä yrittäjähenkeä. Työntekijöitäkin on selvästi vähemmän kuin monilla suurilla lääkeyrityksillä.

Yksi suurinpia markkinoiden huolenaiheita on ollut Gileadin kyky pitää yllä hinnoitteluvoimaa C-hepatittilääkkeissä. Useammaltakin firmalta on tulossa kilpailevia tuotteita. Toisaalta myös Gilead jatkaa tuotekehitystään ja tuo markkinoille uusia tuotteita. Yhtiöllä näyttäisikin tällä hetkellä olevan jonkinasteinen tieteellinen etumatka tällä saralla. Jossain vaiheessa toki hoidettavat potilaatkin saattavat loppua, mutta siihen on vielä aikaa. Esimerkiksi Euroopassa on ilmeisesti miljoonia C-hepatiitin kantajia, jotka eivät ole sairaudestaan edes tietoisia.

Hepatiittien ja HIV:n lisäksi yhtiö aikoo laajentaa palettiaan myös onkologiaan ja hematologiaan. Asiasta löytyy varsin kattava artikkeli Seeking Alphasta. Pääpointti on mielestäni se, että Gileadin omistama lymfooman/KLL:n hoitoon käytettävä molekyyli ei ole yhtä hyvä kuin kilpailijan, mutta yhtiöllä on kehitteillä siitä uudempikin versio. Lisäksi Gilead maksoi molekyylistä (tai itse asiassa sen prototyypistä) kilpailijaan verrattuna selvästi vähemmän. Toki muitakin kilpailijoita on alalle tulossa.

Gilead kehittää lääkkeitä myös kiinteiden kasvaimien hoitoon. Seeking Alphan artikkelissa yhtiön tuotekehitystä kehutaankin johdonmukaiseksi ja lisäksi yhtiö pyrkii kehittämään myös yhdistelmähoitoja sen sijaan, että se ostaisi valmiita molekyylejä täyteen hintaan.

Olin ajatellut tarkistella myös yhtiön tutkimukseen käyttämiä varoja, mutta tässäkin Seeking Alpha säästi minulta vaivan. Yhtiön R&D-kulut ovat olleet keskimäärin noin 15% kun monilla lääkefirmoilla nämä kulut ovat selvästi suuremmat.

Gileadin osakkeen kurssi on noussut noin kolmessa vuodessa 20 dollarista nykyiseen hieman alle 100 dollariin käyden välillä jopa yli 120 dollarissa. Osaltaan kurssilaskussa saattaa siis olla kyse myös voittojen kotiuttamisesta. Toisaalta yhtiön P/E-luku on samalla pudonnut yli neljästäkymmenestä nykyiseen noin kymmeneen. Markkinat eivät siis odota yhtiöltä käytännössä lainkaan kasvua. Yhtiön vapaa kassavirta on vahva (P/FCF n. 9) ja PEG-luku on myös matala ollen noin 0,5 (luvut perustuvat tähän Seeking Alphan artikkeliin.

Seeking Alphan artikkeli tiivistää melko hyvin omatkin ajatukseni yhtiöstä: "It's important to emphasize, though, that other GILD valuation metrics, such as price:sales and price:book, are not cheap, the industry is highly competitive, etc. There is no guarantee that investors in this company at this or any price will experience return of capital on any time frame. That said, as many of you know, I like management's historical performance and I like the stock as part of a diversified portfolio."

Charlie Munger on muistaakseni todennut jotain sen tapaista, että silloin kun todennäköisyydet ovat puolella, kannattaa käyttää korkeita panoksia. Nähdäkseni Gileadin kohdalla on (pitkäaikaisella osakkeen omistajalla) hyvä mahdollisuus hyviin tuottoihin, kohtuullinen mahdollisuus kohtalaisiin tuottoihin ja pieni mahdollisuus surkeisiin tuottoihin.

2 kommenttia:

  1. Mielestäni tässä on tekeillä tulevaisuuden osinkokraatti =)

    VastaaPoista
  2. Toivotaan niin. Hyvät edellytykset on ainakin olemassa.

    VastaaPoista