Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, lokakuuta 09, 2015

Salkun siivousta, Doro ulos, Gileadia sisään

Dorosta elokuussa kirjoittaessani totesin yhtiön olevan liikevaihdon ja tuloksen selvän kasvun kynnyksellä, mutta siitä huolimatta P/E oli tämän vuoden tulosennusteelle noin 13. Uskoin, että yhtiön oikea arvostuskerroin olisi lähempänä kahtakymmentä, mikäli kasvu realisoituu

Eilen Doron kurssi oli 46,40 SEK ja kuluvan vuoden P/E-ennuste noin 20 4-tradesin mukaan. Päädyin myymään yhtiön osakkeet, sillä en näe lyhyellä aikavälillä juurikaan positiivisia nousun ajureita enempää. Toki kurssi saattaa tästä vielä noustakin, mutta olen nyt joka tapauksessa tyytyväinen parin kuukauden aikana tekemääni reilun 10% tuottoon. 

Kaiken kaikkiaan Doroon sijoittaminen on kuitenkin ollut virhe. En tuntenut toimialaa mitenkään erityisen hyvin ja hyppäsin kyytiin aivan liian heppoisin perustein. En usko yhtiöllä olevan mitään pysyvää kilpailuetua ja näin ollen en sitä salkkuuni aio pitkäaikaiseksi omistukseksi kelpuuttaa. Aion kuitenkin jatkossakin seurailla yhtiötä sivusilmällä lähinnä Caretechin vuoksi.

Dorosta saadulla käteisellä hankin lisää Gileadista, josta vasta kirjoitinkin (meta)analyysiä. Gileadin osuus salkustani on nyt 5,6% ja näillä mennään toistaiseksi. Samalla salkkuyhtiöideni määrä väheni yhdellä (nyt 21) ollen nyt lähempänä tavoitettani (noin 15).

Uskoisin, että tällä hetkellä kannattaa sijoittaa sellaisiin kohtuullisesti hinnoteltuihin, hyvää kassavirtaa tekeviin yhtiöihin, joiden tulosten ei juurikaan odoteta lähivuosina nousevan. Tämä perustuu mm. siihen olettamukseen, että korkotason noustessa tulevaisuuden tuotot diskontataan nykyhetkeen aiempaa (=matalaa korko- & inflaatiotasoa) vähempiarvoisiksi ja tällöin kasvuyhtiöiden P/E:t todennäköisesti laskevat. Sen sijaan suurinpiirtein nollakasvuisten/BKT:n tahdissa kasvavien yhtiöiden P/E:t ovat käsittääkseni korkotasosta riippumatta yleensä noin 10 tuntumassa. Omassa salkussani näitä yhtiöitä edustavat tällä hetkellä Gilead ja IBM sekä ehkä osin myös Aflac ja Fortum..

Toisaalta myös monet pienemmät kasvuyhtiöt ovat mielestäni tällä hetkellä kasvuun nähden melko järkevästi hinnoiteltuja. En nyt kuitenkaan aio lähiaikoina salkkuyhtiöideni määrää lisätä kuin korkeintaan listaamattomilla yhtiöillä siitä syystä, etten ehdi nykyistä useampaa riittävän tarkasti seuraamaan.

Jatkossa suunnitelmani on hankkiutua eroon vielä ainakin Munksjön ja mahdollisesti myös Nixun ja Alma median osakkeista. Mutta kaikkien kohdalla odottelen vielä sitä, että markkinoiden näkemys oikeasta hintatasolta vastaa omaani (tai että omani muuttuu markkinoiden käsityksen mukaiseksi). Lähimpänä ollaan tällä hetkellä Munksjön kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti