Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, huhtikuuta 02, 2016

Suomen hoivatilat ja Okmetic. Mitä näistä opin?

Kirjoitin Okmeticista pienen analyysin noin vuosi sitten. Silloin pidin arvostusta kohtuullisena ja epäilin että Okmetic saattaa olla tulevaisuudessa yritysoston kohteena. En kuitenkaan lopulta sijoittanut osakkeeseen. Näin jälkikäteen tarkasteltuna se näyttää olleen virhe.

Yhtiö nimittäin julkaisi eilen seuraavan pörssitiedotteen: "National Silicon Industry Group julkistaa hallituksen suositteleman vapaaehtoisen Julkisen Ostotarjouksen kaikista Okmetic Oyj:n osakkeista ja optio-oikeuksista" "Tarjottava vastike on 9,20 euroa käteisenä jokaisesta osakkeesta, jonka osalta Ostotarjous on pätevästi hyväksytty. Lisäksi Yhdistymissopimuksessa on sovittu, että Okmeticin hallitus ehdottaa enintään 0,65 euron osinkoa osaketta kohti Okmeticin 7.4.2016 pidettävän yhtiökokouksen päätettäväksi. 0,65 euron osakekohtainen osinko maksetaan Okmeticin osakkeenomistajille arviolta 18.4.2016 eikä se vähennä osakkeista tarjottavaa vastiketta"

Okmeticin osake vaihtoi omistajaansa ennen tarjousta noin 7,6 €:n hintaan. Tiedotteen myötä kurssi nousi lähes 25%. Preemio ei tosin ole poikkeuksellisen korkea small cap-yritykselle ja tarjouksen läpimenokaan ei ilmeisesti ole aivan varmaa, sillä kaikkien suurimpien omistajien kanta tarjouksen hyväksymiseen ei ilmeisesti ole vielä tiedossa.

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että vuosi sitten Okmetic olisi ollut varsin hyvä sijoitus, vaikka pörssi viime keväänä muutoin olikin jonkinlaisessa kuplahinnoittelussa. Jätin tilaisuuden käyttämättä, koska koin etten tunne toimialaa tarpeeksi ja lisäksi minulla oli jotain muuta kiikarissa. Nyt kun Nordnetista tutkin viime vuoden huhtikuun ostoja, huomaan ostaneeni kahta osaketta: Fortumia hieman päälle 18 € hintaan sekä Andrew Pelleriä 15,8 CAD:n hintaan. Kaikille lienee tässä vaiheessa jo selvää, että ensimmäinen ostos oli virhe (ainakin tuohon hintaan). Andrew Peller sen sijaan vaikuttaa tässä vaiheessa olleen jopa Okmeticiakin parempi sijoitus: Yhtiön osaketta vaihdetaan tällä hetkellä 29,2 CAD:n hintaan. Kurssivaihtelut huomioiva Nordnet kertoo osakkeen nousseen ostohetkestäni noin 63%.

Palataan vielä Fortumiin. Ostin sitä Nordean myynnistä saamillani rahoilla. Myin Nordeat 11,7 euron hintaan. Nordean kurssi on tällä hetkellä 8,4 €. Aavistin siis aivan oikein sen, että yhtiö oli ainakin lievästi ylihintainen. Alas on tultu lähes 30%. Fortum vaihtaa omistajaansa hieman päälle 13 eurolla eli samaiset noin 30%. Aika näyttää oliko vaihdos kannattava (veroseuraamuksia siitä ei vuoden aikana realisoimieni myyntitappioiden vuoksi pitäisi tulla). Taustalla oli joka tapauksessa haluni vähentää pankkiosakkeiden osuutta salkustani.

Suomen hoivatiloista kirjoittelin myös hetki sitten. Kaupankäynti yhtiön osakkeilla alkoi viime viikolla. Välillä kurssi kävi jo hieman päälle 4 eurossa, mutta asettui noin 3,7 euron tuntumaan perjantaina. Tämä on kuitenkin selvästi yli listautumishinnan (3,2 €). Olen päättänyt toistaiseksi pitää melko vaatimattoman osakemääräni (1,6% salkustani). Jos kurssi jostain syystä sopivasti laskee niin saatan ostaa hieman lisääkin. Lisäostoille asetan itselleni rajaksi 3,54 €, jota alemmalta tasolta lasken todennäköisesti saavani tälle itselleni riittävän tuoton (tyydyn noin 8% tuottoon, jonka lasken saavani, mikäli osake laskee tuota hintatasoa alemmaksi. Arvioni perustuu yhtiön ilmoittamaan 7,1% nettotuottoon korjattuna vuoden 2017 NAV:lla, jonka pitäisi jo tehdyistä sopimuksista johtuen ilmeisesti olla melko hyvin ennakoitavissa).

Otsikon kysymykseen vastaisin itselleni seuraavaa: oma analyysi kannattaa tehdä huolella ja siihen myös luottaa. Olen edelleen sitä mieltä, että pienissä yrityksissä ja niiden arvonmäärityksessä piilee piensijoittajalle suurin mahdollisuus hyviin tuottoihin. Vaikka markkina kokonaisuudessaan olisi ylihinnoiteltu, voi etenkin pienistä yrityksistä löytyä varsin houkuttelevia sijoituskohteita, kuten Okmetic ja Andrew Peller osoittavat. Toisaalta kaikkiin tilaisuuksiin ei tarvitse eikä voikaan tarttua. Pelkän absoluuttisen tuoton (tai tappion) lisäksi kannattaakin aina vertailla myös vaihtoehtoisen kohteen tuottoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti