Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, huhtikuuta 26, 2016

Q1-tuloksia: Kone ja Revenio

Tuloskausi on täällä taas. Tällä kertaa vuoden ensimmäisen neljänneksen osalta. Aloitetaanpa salkun kahdesta korkeat kasvuodotukset omaavasta firmasta (P/E:t Nordnetin mukaan 20.4 ja 31.9).

Koneen suoritus tiivistynee katsauksen otsikointiin: "Vahva operatiivinen kehitys; tilaukset laskivat korkealta tasolta". Ne eivät kuitenkaan vähentyneet kaikkialle tasaisesti: "Tilaukset laskivat Kiinassa, kun taas Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella sekä Pohjois-Amerikassa ne kasvoivat." Yhtiö odottaa Kiinan markkinan hieman hyytyvän, mutta muualla kasvua on luvassa. Kaiken kaikkiaan kyseessä oli mielestäni melko yllätyksetön raportti ja hyvä niin. Tasaisen vahva meno sopii minulle paremmin kuin hyvin. Taitaapa kuitenkin olla niin etten myöskään ole Konetta juuri tällä hetkellä lisäämässä, vaikka se pidemmällä tähtäimellä suunnitelmissa onkin (yhtiön osuus salkustani on tällä hetkellä 2,5% eli melko pieni).

Entäs Revenio sitten? Lyhyemmällä aikajänteellä yhtiötä omistavien hymy on saattanut olla melko tiukassa ainakin siitä saakka, kun ketju "Revenio - syypää sun hymyyn" näki päivänvalon Kauppalehden keskustelupalsta (itse ketjulla tuskin on firman menestykseen ollut vaikutusta, mutta hieman ironisesti näyttää käyneen niin, että aiemmin varsin positiivinen uutisvirta kääntyi ketjun perustamisen aikoihin astetta negatiivisemmaksi). Tosin mahtuuhan tähän väliin myös reilu 8% nousu Icaren seuraavan mallin FDA-luvan myöntämisen johdosta. Osavuosikatsaus kuitenkin aiheutti ainakin pienimuotoisen laskun. Kun en itse jaksa lyhyen aikavälin kurssimuutoksia yrittää arvailla, kiinnitän kurssikehityksen sijaan enemmän huomiota siihen, miten firman bisnes etenee. Katsotaanpa.

"Liikevaihdon kasvu jatkui. Kannattavuus jäi hieman edellisvuodesta johtuen pääosin suunnitelmien mukaisista kasvupanostuksista". Kuulostaa ainakin tähän saakka ihan hyvältä. Prosentteina ilmaistuna liikevaihdon kasvu oli muuten 12,9%. Liiketulos laski 6,2%. Erityisen ilahduttavaa oli kuitenkin se, että: "Anturimyynti kasvoi voimakkaasti, ollen 23 % edellisvuotta suurempaa, ollen 28 % kokonaismyynnistä". Mielestäni anturimyynti on yksi Revenion kilpailuvalteista, sillä vaikka uusien silmänpainemittarien menekki jossain vaiheessa varmaankin tulee tasoittumaan niin anturimyynti tullee tässä vaiheessa paikkaamaan tilannetta. Patenttien umpeutuminen toki saattaa tulla tätä skenaariota hieman sotkemaan. Suurin kysymysmerkki lyhyellä aikavälillä on kuitenkin Homen FDA-lupa, jonka suhteen esimerkiksi Inderes on kuitekin aamukatsauksessaan melko positiivinen. Yhtiö jättänee uuden hakemuksen syksyllä.

Jälkikäteen katsottuna Revenio oli varsin loistava sijoituskohde noin 11 euron osakekohtaiseen hintaan. Jälkikäteen on helppo todeta, että osakkeita olisi kannattanut lapioida salkkuun molemmin käsin. Muistin virkistämiseksi täytyykin vilkaista mitä muuta ostelin alkuvuodesta 2014. Salkkuuni näyttää päätyneen samoihin aikoihin myös Fenix Outdooria 277 kruunun hintaan (kurssi tällä hetkellä 410 kr) sekä Praxairia 126 dollarin hintaan (kurssi tällä hetkellä 119 $). Keväämmällä olen ostanut myös Nokian renkaita 31 eurolla (kurssi nyt 31,9 €). Aivan metsään muutkaan ostokseni eivät siis menneet, mutta ylivoimaisesti paras tuotto olisi Reveniosta silti irronnut. Lopullinen tuotto tietysti syntyy osingoista sekä siitä, mihin hintaan osakkeet mahdollisesti joskus myyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti