Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, huhtikuuta 28, 2016

Ei aivan viime vuoden tasoinen spektaakkeli: Restamaxin yhtiökokous

Kirjoitin viime vuonna pienen raportin Restamaxin yhtiökokouksesta. Yhtiön johto sai silloin vastattavakseen tiukkoja kysymyksiä mm. henkilöstövuorausfirman ostoon sekä yksittäiselle henkilöille myönnetystä lainasta. Vastuuvapaudesta jouduttiin tällöin äänestämään.

Viime vuoteen verrattuna tämän vuoden yhtiökokous oli varsinainen läpihuutojuttu. Ainoa kysymys esitettiin osingonjakopolitikkaa koskien (jos nyt en aivan väärin kuullut niin kysyjänä oli muuten sijoittajapiireissä melkoisen tunnettu henkilö) ja siihenkin vastaus oli melko ympäripyöreä. Etukäteen olin ajatellut kysymyksiä kenties tulevan esimerkiksi henkilöstövuokrauksen asiakkaan konkurssia koskien. Lisäksi minua olisi kiinnostanut se, miten yhtiö aikoo pitää yllä nykyistä (pääosin epäorgaanista) kasvuvauhtia maksamalla näin avokätistä osinkoa. Velan määrällekin tullee jokin raja jossain välissä vastaan (tätäkin seikkaa olen jo aiemmin käsitellyt blogissani). Lisäksi olisin kuullut mieluusti lisää henkilöstövuokrauksen lääkäripalveluita välittävästä osiosta. En nimittäin ole tähän nimeen missään törmännyt, vaikka työtäni terveydenhuollon piirissä teenkin. Näitä asioita olisi tietysti voinut kysellä firman johdolta virallisen kokouksen jälkeenkin jos vaan olisi viitsinyt/uskaltanut/muistanut. Ehkä ensi vuonna sitten.

Yhtiö esitteli myös uutta strategiaansa. Rehellisesti sanottuna en oikein ymmärrä mitä järkeä tässä vaiheessa olisi lähteä ulkomaille kun kotimaassakin riittää aivan hyvin vielä tilaa laajentua. Ainoa mieleeni jäänyt perustelu oli Ruotsin virkeämpi talouskasvu, mutta siinäkin mielessä Restamax on mielestäni myöhässä. Ainakin minä ymmärtäisin niin, että yritysostoja kannattaa tehdä mieluummin silloin kun taloudessa menee huonommin ja hinnat ovat inhimillisempiä. Tietysti jos näkee Suomen juttuneen jatkuvaan taantumaan Ruotsin ollessa matkalla kohti auvoisampia aikoja, saattaa laajentuminen olla järkevää.

Yhtiökokous vahvisti edelleen näkymystäni Restamaxista. Kyseessä on mielenkiintoinen yhtiö, jolla on mielestäni toimivia konsepteja ja itsekin olen ajoittain firman ravintoloissa asioinut. Toisaalta näen myös riskejä ja sen vuoksi en halua Restamaxin osuutta salkustani kovin suureksi kasvattaa. Nykyinen 2,7% osuus vaikuttaa aika sopivalta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti