Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, joulukuuta 09, 2014

Vertaislainaamaanko?

Salkun hajautusta miettiessä törmää nopeasti ongelmaan: nykyisellä korkotasolla ei korkotuottoa tahdo oikein saada muualta kuin kehittyvien markkinoiden valtionlainoista tai high yield-yrityslainoista. Jälkimmäisissä on kuitenkin se ongelma, että ne korreloivat melko vahvasti osakkeiden kanssa. Olenkin ajoittain mietiskellyt vertaislainausta yhtenä hajautusvaihtoehtona.

Myös vertaislainauksesta on kirjoitettu blogeihin jonkin verran ja esimerkiksi Salkunrakentajasta löytyy asiasta hyvä kirjoitus parin vuoden takaa: http://www.salkunrakentaja.com/2013/12/vertaislaina-tekee-sijoittajasta-lainanantajan/ Vertaislainoja tarjoavia palveluita on kuitenkin nykyisin enemmän kuin jutussa mainitus kolme.

Kenties tunnetuimmasta eli Fixurasta löytyy hyvä blogiteksti täältä: http://saituri.org/sijoittaminen/vertaislainaus-tuo-tuottoa-sunnuntaisijoittajille/ Kulut ovat melko kovat: alle 100 000 €:n sijoitussalkussa merkintäpalkkio on 2%. Lisäksi minimisijoitus on 1000 €. Toteutuneista sijoituksista menee myös 0,9% transaktiomaksu.

Lainaaja.fi kertoo saattavansa yhteen tavalliset ihmiset niin, että ihmiset voivat lainata rahaa toisilleen. Lainaa myönnetään 200-5000 € kuitenkin niin, että uusille asiakkaille maksimilaina on 600 €. Sijoittaja maksaa korosta 1 % tuottopalkkiona Lainaajalle. On myös hyvä huomioda, että korko on veronalaista tuloa, mutta luottotappioita ei yksityishenkilö voi verotuksessa vähentää. Sijoittajan saama korko määräytyy käänteisen huutokaupan kautta.

Toinen vertaislainoja tarjoava palvelu on Bondora. Yhtiö mainostaa tarjoavansa lainaa 100-10 000 €. Bondora tarjoaa sivuillaan myös taulukon keskimääräisistä tuotoista. Hinnaston löytäminen yhtiön sivuilta oli melko hankalaa, mutta kun sen lopulta onnistuin esiin kaivamaan, vaikuttaisi siltä ettei sijoituksen tekemisestä veloiteta mitään. Sen sijaan lainan ottamisesta veloitakaan hieman reilummalla prosentilla.

Vertaislainaamista harkittaessa kannattaa aina muistaa, ettei sijoituksella ole suojaa, mutta luottotappioriski on huomattava. Itse en henkilökohtaisesti kannata pikavippejä, mutta nähdäkseni vertaislainaus eroaa niistä jonkin verran. Asian eettistä puolta on kuitenkin syytä miettiä ja Arvosijoittaja onkin blogissaan pohtinut asian tätäkin puolta.

En ole nyt suin päin vertaislainaamista aloittamassa, mutta aion tutustua eri palveluntarjoajiin vielä syvällisemmin ja harkita asiaa kaikessa rauhassa. Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita!


6 kommenttia:

 1. Oli pakko kirjoittaa aiheesta ihan oma kirjoituskin. Mielipiteeni näkee otsikosta :)

  http://rahallavapaaksi.blogspot.fi/2014/12/pysy-erossa-vertaislainoista.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentistä. Täytyypä lukaista koko kirjoitus ajan kanssa.

   Poista
 2. Kokeilin piruuttani kesällä tuota lainaajaa. Pistin satasen sisään ja lainasin kymmenelle ihmiselle 10€ kullekin. Poimin lähinnä pieniä summia ja pienellä maksuajalla lainaajia eli 400-600€. Ajatuksena se, että jos joku jättää maksamatta, niin todennäköisesti rahan saa perinnän kautta.

  Tulos: 2 maksanut lainansa, 1 vielä kesken, 7 perinnässä. Noista perinnästä 3:lta ei ole tullut vielä yhtään takaisinpäin. Kokonaisuudessaan 40% rahasta on tullut takaisin nyt, kun alkuperäisten suunnitelmien mukaan kaikki olisi pitänyt olla maksettu tammikuun loppuun mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia käyttökokemuksen jakamisesta. Mitä olen nyt esim. Kauppalehden keskustelupalstalta lukenut niin takaisinperintää saa ilmeisesti odottaa joskus jopa vuosia. Täytyy sanoa, että alan kallistua entistä enemmän sille kannalle ettei vertaislainaaminen kannata/ole minua varten.

   Poista
 3. Omat kokemukseni ovat olleet varsin positiivisia. http://vaurastu.blogspot.com/2017/02/vertaislainoilla-20-korkotuottoon.html?m=1 Markkinat ovat muuttuneet vuosien aikana.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ensinnäkin hyvästä kirjoituksesta!

  Pakko sanoa että itsekin olen nähnyt näin kesää kohti varsin positiivista suuntaa vertaislainojen kanssa. Parhaana näen sen kyseisen lainan kohdalla, että vertaislainassa pääoma palautuu ja on sijoitettavissa hetimiten uudelleen helposti. Lisäksi vertaislainaus on riippumatonta sinänsä osakemarkkinoiden kehityksestä.

  Kiitos vielä ja mukavaa kesää. Kohta ne lämpöset kelitkin tulee varmasti!

  Terveisin,
  Veikko

  VastaaPoista