Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, joulukuuta 19, 2014

Tilannekatsaus: First Internet Bancorp ja Stockmannin strategiapäivitys

Seeking Alphassa julkaistiin jälleen mielenkiintoinen artikkeli First Internet Bancorpista. Kyseessä on Pro-artikkeli, joka kuitenkin on ilmeisesti noin viikon ajan kaikkien rekisteröityneiden käyttäjien luettavissa.

Kuten kaikki yhtiötä seuranneet ovat varmasti huomanneet, ei osakekurssi viimeisen reilun vuoden aikana ole kehittynyt erityisen mairittelevasti. Yli 30 $ tasolta ollaan tultu alas 16,75 $ tasolle. Syynä tähän on ollut non-interest incomin (jota en nyt osaa oikein luontevasti suomentaa) ja sitä myötä EPS:n romahdus, joka alkoi näkyä tuloksessa viime vuoden Q3:lla. Romahduksen syynä pidetään käsittääkseni asuntolainojen uudelleenrahoituksen hyytymistä. Viime aikoina sekä on-interest income, että EPS ovat kuitenkin kääntyneet kasvu-urille ja on myös huomioitavaa, että net interest income on ollut jatkuvasti kasvussa. Jatkossa INBK aikoo asuntopuolella ilmeisesti keskittyä lähinnä uusiin asuntolainoihin, mikä lienee Jenkkien korkotason noustessa järkevää.

Seeking Alphan artikkelin kirjoittaja toteaa, että INBK on viime aikoina tehnyt satsauksia juuri asuntolainaliiketoimintaa, joka tuo pankille juuri tuota non-interest incomia (sivumennen sanoen Jenkkien asuntolainasysteemi poikkeaa käsittääkseni esim. suomalaisesta ja siitä löytyy tietoa esimerkiksi täältä). INBK on onnistunut voittamaan asuntolainoissa markkinaosuuksia ja jatkossa kun rakentamisen odotetaan elpyvän pitäisi yhtiön tuottojenkin kasvaa. First Internet Bancorp on myös onnistunut kasvattamaan talletuksia ilman, että yhtiön ydinvakavaraisuus (Tier 1) on laskenut.

Tulevaisuudessa kirjoittaja odottaa yrityslainojen (C&I lending) kasvun alkavan näkyä liikevaihdossa. Talouden vahvistumisen pitäisi nostaa korkoja ja INBK:n lainatuottoihin tämän ei kirjoittajan mukaan pitäisi vaikuttaa kovinkaan negatiivisesti. Lisäksi asuntomarkkinat saattavat tarjota positiivisia yllätyksiä ensi tai sitä seuraavana vuonna. Kulu/tuottosuhteen yhtiön johto ennustaa voivan laskea jopa hieman 40% pintaan liiketoiminnan kasvaessa.

First Internet Bancorpin osake hinnoitellaan edellä kuvattuun potentiaaliin nähden edelleen varsin edullisesti p/b-luvun ollessa 0,8. Toki on huomiotava, että kuluvan vuoden ROE on ollut vain 4,5%. Tulevaisuus näyttää lunastaako INBK sille asettamani odotukset.

Myös Stockmannin leiristä kuuluu uutisia. Yhtiön strategiapäivitystä on odotettu ja nyt se on viimein julkaistu. Lindexin myynnillä on spekuloitu, mutta nyt julkaistu ohjelma ei sellaiseen viittaa: "Stockmann-konserni harjoittaa myös jatkossa vähittäiskauppaa keskittymällä omiin vähittäiskaupan brändeihinsä, Stockmanniin ja Lindexiin, sekä tarjoamalla liiketiloja muille toimijoille. Stockmannin strateginen tavoite on muuttaa sekä verkko- että kivijalkamyymälät vaivattomiksi ja inspiroiviksi ostospaikoiksi. Samanaikaisesti yhtiö aikoo vähitellen karsia tai luopua muista toiminnoistaan, joita ovat Hobby Hall, Stockmann Beauty ja Seppälä". "Stockmannin hallitus on tehnyt strategisen päätöksen keskittyä konsernin pääliiketoimintoihin, joita ovat Stockmann Retail, Real Estate ja Lindex".

Eli Lindex tulee jatkossa olemaan osa ydinliiketoimintaa. Edelleen voinee Anders Oldenburgin tavoin kyseenalaistaa sen, mitä yhteistä Lindexillä ja tavarataloilla on eli miksi ne niputetaan yhteen. Mielestäni näyttää selvältä ettei Stockmannilla oikein riitä paukkuja molempien kehittämiseen. Myöskään kiinteistöistä ei olla luopumussa: "Nykyiset tavaratalokiinteistöt Helsingissä, Pietarissa, Tallinnassa ja Riiassa säilyvät konsernin omistuksessa".

Seppälän suhteen yhtiö aikoo sulkea runsaasti myymälöitä: "Seppälän toimintoja karsitaan, ja jäljelle jäävät vain parhaiten menestyvät myymälät Suomessa ja Virossa." "Päätökset myymälöiden sulkemisista Suomessa ja niiden vaikutuksista henkilöstömäärään tehdään tammikuun loppuun mennessä. Virossa nykyiset myymälät jatkavat toimintaansa, mutta kaikki Latvian ja Liettuan myymälät suljetaan vuoden 2015 aikana."

Stockmannin uusi strategia ei sisältänyt odotetun kaltaisia toimenpiteitä, joihin esimerkiksi Lindexin myynti olisi ollut luettavissa. Markkinat eivät strategiasta pitäneet ja B-osakkeen kurssi oli eilen reilun 3% laskussa. Suurin kysymysmerkki itselleni on se, miten aiotut toimenpiteet aiotaan rahoittaa. Stockmannin omavaraisuusaste oli Q3-katsauksen aikoihin 39% ja nettovelkaantumisaste 114%. Veikkaampa ettei myöskään Inderes ole strategiaan tyytyväinen ja uskoisin Stockmannin pian putoavan Top3-listalta pois.

Stockmannin osuus on reippaan kurssilaskun myötä kuitunut noin 2% salkustani. Jälkikäteen arvioiden yhtiöön sijoittaminen näyttää selvästi olleen virhe, mutta toisaalta olen edelleen sitä mieltä, että osien summa on todennäköisesti arvokkaampi kuin osakkeen hinta on tällä hetkellä. Pelkäämpä vaan pahoin, että uusittu strategia tarkoittaa osakeantia lähitulevaisuudessa.

Lisäys klo. 10.00: Inderes reagoi odottamallani tavalla ja tiputti Stockmannin Top3-listaltaan tämänpäiväisessä aamukatsauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti