Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, joulukuuta 04, 2014

Sijoittaisinko listaamattomaan yhtiöön? Zipuli Oy

Omistan tällä hetkellä hyvin pienen määrän kahden listaamattoman yhtiön osakkeita. Toinen niistä on pienpanimo, josta kirjoitan ehkä myöhemmin kattavamman kuvauksen. Toinen yhtiöstä on myös panino: skotlantilainen Brew Dog (josta olen myös muutaman sanan jo aiemmin kirjoittanut). Kumpikin sijoitus on tehty lähinnä toiminnan tukemismielessä, mitään suuria tuottoja en odota.

Listaamattomiin yhtiöihin sijoittamisessa yksi houkuttelevimmista seikoista on osinkojen kevyt verotus, josta kirjoitin jo aiemin. Muutoin en nyt lähde tässä kovinkaan syvällisesti listaamattomien riskeistä tai mahdollisuuksista kirjoittamaan ja niistä on kirjoitettu muuallakin, esim. täällä. Seuraavaksi käsittelemäni yhtiö ei kuitenkaan välttämättä ole erityisen vakavarainen yhtiö eikä niin ollen sovellu välttämättä osinkoja arvostavalle sijoittajalle.

Listaamattomien yritysten osakkeilla voi käydä kauppaa esimerkiksi Privanetissa. Toinen vaihtoehto on start up-yrityksiin keskittyvä Invesdor (joka tarkalleen ottaen keskittyy joukkorahoitukseen). Invesdorin yritykset ovat usein varsin tuoreita, joten niihin liittyvät riskit ovat myös melkoiset. Invesdorin sivuja huvikseni selaillessani huomioni kiinnittyi yritysesittelyyn nimeltä Juuresta Latvaan ja Pihkaan, jonka taustalla on Zipuli Oy-niminen yhtiö.

Yhtiön keskiössä on Helsingissä sijaitseva Ravintola Juuri, jossa en henkilökohtaisesti ole koskaan käynyt, mutta jonka ohi kävellessäni olen ajatellut haluavani paikkaa joskus testata. Yhtiö itse kuvaa ravintolaa näin: "Juuri syntyi takomaan rumpua kotimaisten makujen puolesta ja osoittautui menestykseksi pian avaamisensa jälkeen." Zipuli kostuu Juuren lisäksi Latva-nimisestä baarista ja Marimekon henkilöstöravintola Maritorista.

"Suomalainen ruokakulttuuri on kokoelma maakuntien keittiöitä, pitkiä perinteitä ja tuoreita ideoita. Näitä elementtejä yritysryppäämme hyödyntää tarjotessaan asiakkaille makuelämyksiä. Filosofiamme kulmakiviä ovat paikallisuus, puhtaus ja autenttisuus. Uskomme vakaasti, ettei laadukkaan ja herkullisen ruoan tarvitse välttämättä olla ylettömän kallista ja osoitamme sen käytännössä päivittäin. Tämä on johtanut asetelmaan, jossa sekä asiakkaat että ravintoloitsijat voittavat. Tämä jos mikä, kannustaa meitä ponnistamaan entistä korkeammalle ja pidemmälle."

Lisäksi yhtiö on laajentumassa henkilöstöravintoloihin: "Pitkän suunnittelun päätteeksi päätimme lähteä rakentamaan Suomeen uudenlaista henkilöstöravintolakonseptia, joka haluaa muuttaa tavan, jolla työskentelevä Suomi syö työpäivien aikana. Ensimmäinen Pihka avattiin maaliskuussa 2014 Ruoholahteen Dimensio- toimistotaloon. Pihka on uudenlainen ajatus siitä, miltä henkilöstöravintola voi maistua." "Suurten makujen lisäksi myös ruoan terveellisyys ja monipuolisuus ovat olennainen osa Pihkan konseptia."

Mielestäni yhtiön perusajatus on hyvä ja uskoisin, että terveellisille ja kohtuuhintaiselle lähiruualle on kysyntää. Ruokaa on tarkoitus myydä myös mukaan: "Pihkojen yhteyteen tehdään oma Juuren Puoti- deli konsepti: Kevytrakenteinen hyllystö upotettavalla kylmälaitteella. Delissä tulee olemaan myynnissä Juuren Puodin omia brändituotteita noin 20-40% ja loput tuotteista ovat sekä päivittäin käytössä olevia tuotteita  että kuratoimiamme tuotteita." Yhtiö aikoo jatkossa saada tuotteitaan myyntiin myös vähittäistavarakauppoihin. Tätä pitäisin melko haastavana, mutta mielenkiintoisena ajatuksena.

Sitten lukuja: Vuonna 2013 Zipulin liikevaihto oli noin 2893 tuhatta euroa. Voittoa syntyi samana vuonna 43 tuhatta eli nettotulosprosentti oli (laskujeni mukaan) noin 1,48. Käyttökate% (EBITDA%) oli 5,3. Vertailun vuoksi esimerkiksi Restamaxin käyttökate% oli samana vuonna 14,1 ja nettotulosprosentti 9,5 eli selvästi parempi. Tietysti on hyvä huomata, että kyse on täysin eri kokoluokan yrityksistä. Zipulin toiminta oli kuitenkin viime vuonna voitollista, mikä on tietysti hyvä asia. Tämän vuoden ensimmäinen puolikas on tosin ollut tappiollinen, mutta yhtiö ennustaa käyttökatetta kuitenkin kertyvän tänä vuonna saman verran kuin viime vuonna.

Zipuli Oy tarjoaa merkittäväksi 1075-1300 osaketta hintaan 101,80 €. Ennestään yhtiöllä on 9823 osaketta ja lisäksi yhtiöllä on vaihtovelkakirjalaina, joka "on laskettu liikkeeseen 8.3.2013 ja on määrältään 20.000€. Maksettava takaisin viimeistään 8.3.2015 ja voidaan vaihtaa 625 osakkeeseen". Näin ollen laskujeni mukaan yhtiön arvo on annin perusteella 1173-1196 tuhatta euroa. P/S-luku olisi tällöin viime vuoden tulokselle noin 0,4. Vertailun vuoksi Restamaxin vastaava luku on 0,8. P/E Zipulilla on korkeahkot 27,3. Yhtiö ennustaa kuitenkin liikevaihdon kasvavan tulevaisuudessa jopa 30% vuosivauhtia ja kannattavuuden samalla paranevan. Ensi vuoden ennustetulle tulokselle EV/EBITDA olisi 4,6. Tämän vuoden ennusteelle se on 7,7.

Miksi yhtiö sitten kerää lisää rahaa? "Sijoitus vahvistaa Zipuli oy:n rahoituspohjaa. Pääoma tullaan käyttämään Pihka-konseptin laajentamiseen uusiin toimipisteisiin sekä Pihkan osana toimivan Juuren Puoti-delin kehittämiseen ja laajentamiseen. Lisäksi pääomaa käytetään Pihka-brandin tuotekehitystyöhön. Yrityksen tavoite on avata 10-30 uutta Pihka-yksikköä seuraavien viiden vuoden aikana."

Painavampi syy lienee kuitenkin tämä: "Zipuli Oyn rahoituskanavien ollessa käytännössä tyhjät, on yrityksen ollut pakko tehdä investointinsa sekä isot rakenteelliset korjaukset (Juuri 2012) oman kassansa kautta. Tämä on johtanut negatiiviseen pääomaan, joka on jo lähellä nollatasoa kuluvan tilikauden aikana, investoinneistakin huolimatta ja joukkorahoitusta huomioimatta. Kuluvan tilikauden ensimmäinen vuosipuolikas on alijäämäinen johtuen monesta investoinnista loppu vuoden tapahtumiin/ Pihkaan". Negatiivinen pääoma voi olla varsin huono juttu ja on joka tapauksessa selvää ettei yhtiöllä tule hetkeen olemaan varaa voitonjakoon.

Tällä hetkellä Zipuli on saanut kasaan 64% tavoittelemastaan sijoituspotista. Antia on jäljellä vielä 13 päivää. Yhtiön liikeidea vaikuttaa ihan toteuttamiskelpoiselta, mutta mitään erityisempää kestävää kilpailuetua sillä ei mielestäni ole. Yhtiön vaikea taloudellinen tilanne nostaa lisäksi riskitasoa. Jään vielä kuitenkin harkitsemaan pientä sijoitusta lähinnä toiminnan tukemismielessä, sillä mielelläni näkisin terveelliseen (sekä) suomalaiseen ruokaan keskittyviä ravintoloita enemmänkin katukuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti