Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, joulukuuta 15, 2014

Miten hyötyä öljyn hinnan laskusta?

Viimeaikainen öljyn hinnan lasku ei varmaankaan ole jäänyt keneltäkään sijoittajalta huomaamatta. Esimerkiksi öljyyn sidoksissa olevien norjalaisyhtiöiden (tai ehkä oikeammin Oslon pörssiin listattujen yhtiöiden), kuten Statoilin ja Seadrillin kurssit ovat laskeneet voimakkaasti. Kummankaan kurssi ei kuitenkaan (vielä) ole painut aivan finanssikriisin jälkeiselle tasolle, vaikka Seadrill ilmoitti hiljattain lopettavansa osingonmaksun toistaiseksi.

Myös yhdysvaltalaisten suurten öljy-yhtiöiden, kuten Chevronin ja Exxonin kurssit ovat laskeneet, mutta eivät kuitenkaan yhtä voimakkaasti kuin norjalaisten. Syynä tähän lienee ainakin osittain yhtiöiden osinkoaristokraatti-status.

Keskeinen kysymys nykytilanteessa lienee kuinka pysyvästä tilanteesta on kyse. Finanssikriisin jälkeinen pudotus johtui uskoakseni sekä arvostuskertoimien laskusta, että öljyn kysynnän tilapäisestä vähenemisestä. Tällä hetkellä syyksi öljyn alhaiseen hintaan on esitetty oletettua heikomman kysynnän lisäksi öljyn lisääntynyttä tarjontaa, joka johtuu ainakin ositain liuskeöljybuumista.

En osaa luotettavasti arvioida sitä, kuinka pitkään nykyinen tilanne tulee kestämään, mutta uskoisin tarjonnan säilyvän kohtuullisen runsaana ainakin jonkin aikaa. Tällöin erityisen hankalissa paikoissa sijaitsevia öljylähteitä tuskin tullaan hyödyntämään, eli en välttämättä lähtisi sijoittamaan sellaisten poraukseen erikoistuneen yhtiön osakkeisiin. En myöskään nykytilanteessa välttämättä haluaisi salkkuuni erityisen pahasti velkaantunutta yritystä, vaan mieluumminkin vahvan taseen omaavan yrityksen, jolla on edellytyksiä kestää vaikeita aikoja ja tehdä tarvittaessa myös yritysostoja, mikäli houkuttelevia tilaisuuksia ilmaantuu.

Tällä hetkellä en ole löytänyt vielä mielestäni yhtiötä, mutta muutamia on seurannassa. Mikäli blogin lukijoilla on asiaan liittyviä kommentteja, vinkkejä tai suosituksia niin otan niitä mieluusti vastaan.

3 kommenttia:

 1. Terve,

  Mielestäni öljyyn liittyviin osakkeisin ei ole kiire sijoittaa, ainakaan suuria summia. Pohjia luultavasti ei olla vielä nähty ja 2015 vuodesta tulee öljy yhtiöille vaikea. Itsellä salkussa aiemmin hankittuna Prosafe ja nyt joulukuussa pieni avaus Enscoa. Uskon molempien selviävan verrokkeja paremmin tulevista parista vuodesta. Lisäilen pikku hiljaa ensi vuoden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Kiitoksia kommenteistä. Täytyypä tutustua lähemmin vielä noihin kahteen mainitsemaasi yhtiöön.

   Poista
 2. Itse olen seurannut ollut kiinnostunut öljyn hintakehityksestä viimeiset reilut 10 vuotta. Juuri ennen 2008 kriisiä olin sitä huumassa ostamassa jolloin hinta tippui 140 $ --> 40 $. Sen jälkeen en ole uskaltanut siihen koskea ja usko omiin sijoitus kykyihin myös romahti niin, että olen osakkeetkin jättänyt osaavimmille.

  Nyt toteutin tämän uuden laskun myötä haaveeni ja sijoitin öljyy ETF:n kautta. Voi olla että kestää ennenkuin sijoitus kantaa hedelmää. Mutta toimiipa ainakin vakuutuksena bensan hintoihin tuo sijoitus. Ainakaan ei siitä pitäisi tappiolle uskoisi jäävän pitkällä jänteellä, kun tuotanto hinnat ovat kaikkialla muualla paitsi arabimaissa vähintään 50 $ luokkaa. Nään tilanteen hyväksi siten, että aina nyt voitan. Jos hinnat vielä tippuvat tippuvat öljymaiden tulot ja tulee uusia mahdollisuuksia ostaa lisää ja noususta tietysti vanhat sijoitukset hyötyvät.

  VastaaPoista