Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntai, joulukuuta 07, 2014

Case Olvi ja vapaan kassavirran merkitys

Kun joskus viime vuosituhannen lopulla tein ensi kertoja lähempää tuttavuutta Olvin oluisiin, ei keisseistä vielä oltu kuultukaan. Olut ostettiin joko sikspäkissä tai koreittain. Taisi silloin olla myös litran lasipulloja tarjolla. Myöhemmin tulivat myös 12-päkit, joita ei vielä mäyräkoiriksi kutsuttu. Ne olivat levempiä ja pullot oli pakattu muistaakseni 3x4-muotoon. Tällä kertaa ajattelin kuitenkin käsitellä Olvia sijoitusmielessä enkä niiinkään viitata otsikolla yhtiön 24 tölkin pakkaukseen.

Olvin kotipaikka on Iisalmi ja siellä myös sijaitsee yksi yhtiön panimoista. Olvilla on liiketoimintaa myös Balttian maissa ja Valko-Venäjällä. Olvia on käsitelty kattavasti mm. Nordnet-blogissa: http://www.nordnetblogi.fi/ostoja-jatkettu-omxhn-parhaat-yhtiot-osa-4/04/12/2011/ ja http://www.nordnetblogi.fi/milla-helsingin-yhtioilla-todella-on-kilpailuetu-paras-a-luokka/19/02/2014/

Huomion arvoista on, että Olvin suurin osakkeenomistaja on yleishyödyllinen Olvi-säätiö, joka pitää hallussaan 52% äänivallasta ja 15% osakkeista. Säätiön luonteesta johtuen on epätodennäköistä, että Olvi poistuisi pörssistä hyväksytyn ostotarjouksen myötä. Yhtiö on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan ja liikevoittoaan haastavissakin olosuhteissa. Lisäksi yhtiö on asemoitunut siinä mielessä fiksusti, että suomalaisten lisääntynyt alkoholin tuonti Virosta pelaa ainakin osittain Olvin pussiin: yhtiö omistaa A. Le Coqin. 

Kilpailijoihin verrattuna Olvin kannattavuusluvut ovat vahvaa keskikastia: liikevoittoprosentti oli vuonna 2012 9,8% (Royal Unibrew 10,82% ja Carlsberg 8,34%, Laitila 12%). ROE 19% (Royal Unibrew 27,8%, Carlsber 7,7%, Laitila 17%). Liikevoitto ennen veroja (EBIT) oli  10,3% kun se Royal Unibrewlla oli 14% ja Carlsbergilla 12%. Täytyy kuitenkin huomioida, että Olvi alkoi vasta viime vuonna soveltaa uutta kirjanpitokäytäntöä, jossa poistot ilmeisesti vastaavat muiden panimoalan toimijoiden käytäntöjä. Tätäkin aihetta on käsitelty Nordnet blogissa: http://www.nordnetblogi.fi/odottakaamme-olvilta-tulosennusteiden-nostoa/18/07/2013/

Vapaan kassavirran mallista olen kirjottanut jo aiemmin arvonmäärityksen yhteydessä. Olen edelleen sitä mieltä, että tulevien kassavirtojen nykyhetkeen diskonttaaminen sisältää niin monta epävarmuustekijää etten siihen kovinkaan usein luota. Joskus vapaan kassavirran laskemisesta on kuitenkin ollut minulle hyötyä. Olvi on yksi niistä tapauksista. 

Nordnet-blogista löytyy tästäkin asiasta (aloittelijallekin riittävän helppotajuinen) teksti: http://www.nordnetblogi.fi/vapaan-kassavirran-malli-osakkeen-arvonmaarityksessa/29/07/2013/ Tarkastellaanpi sitten vapaata kassavirtaa Olvin kohdalla viime vuoden tilinpäätöksen pohjalta: Olvin nettotulos vuonna 2013 oli noin 34,19 miljoonaa euroa. Tästä vähennetään investoinnit, joita tehtiin 31,98 miljoonalla eurolla. Poistoja tehtiin 13,63 miljoonalla ja tämä lisätään nettotulokseen. Käyttöpääoman muutos näytti olleen 2,45 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin se oli negatiivinen) ja se vähennetään vielä nettotuloksesta. Vapaaksi kassavirraksi saan tällä tavoin 34,19-31,98+13,63-2,45= 13,39 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on noin 17 miljoonaa osaketta, joten osaketta kohti tämä tekee noin 78,6 senttiä.

Osinkoa Olvi jakoi viime vuonna 65 senttiä, joka oli vain noin 40% raportoidusta osakekohtaisesta tuloksesta (1,61 €). On kuitenkin hyvä huomata, että suurin osa tuloksesta uppoaa investointeihin. Vapaasta kassavirrastaan yhtiö jakoi osinkona noin 82%. Tästä päästäänkin Buffetin ja kumppanien vanhaan viisauteen siitä, millaista liiketoimintaa mieluiten omistaa. Meneekö tulos investointeihin vai voidaanko se jakaa tavalla tai toisella omistajille? Olvin tapauksessa investointitarve vaikuttaa olevan melko jatkuva

Olvi vaikuttaa olevan tällä hetkellä suhteellisen edullisesti hinnoiteltu P/E:n ollessa 13,6. Osinkotuotto nykykurssilla (22,0 €) on viime vuoden osingolla kuitenkin vain 2,95% ja P/FCF onkin jo selvästi korkeampi: lähes 28. En pidä osingon huomattavaa nostoa ensi keväänä todennäköisenä johtuen juuri kuvaamistani seikoista. Uskon Olvin olevan hyvä (ellei jopa) yhtiö, mutta nykyhinnoilla en siihen tule koskemaan. Itsearvoisesti en kuitenkaan pidä panimolaitteiston omistamista huonona juttuna ja siitä ehkä myös lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti