Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, helmikuuta 12, 2021

Cibus Nordic Real Estate

 Ajattelin, että WP Careylle olisi kiva löytää kaveriksi jokin toinenkin asunto-/kiinteistörahasto. Minulla on aiemmin varsin hyviä kokemuksia kiinteistösijoitusyhtiöistä, sillä Technopolis ja Hoivakiinteistöt tuottivat ihan kivasti. Toki toisenlaisiakin esimerkkejä on. Valittavan moni näistä aiemmin seuraamistani/omistamistani yhtiö on myös ostettu pois pörssistä. Halusin myös jotain muuta kuin jenkkiyhtiötä lähinnä hajautuksen kannalta. 

Sato olisi voinut olla yksi vaihtoehto, mutta valitettavasti sitä ei voi ostaa ilmeisesti kuin Privanetin kautta, jolloin kaupankäynti on hankalaa ja kallista. Osake on näemmä viimeksi vaihtanut omistajaa 40 euron hintaan. Nettovarallisuutta yhtiöllä on yhtiön oman ilmoituksen mukaan 45,52 euroa eli alennusta on reilut kymmenen prosenttia hintaan nähden. Operatiivinen tulos osaketta kohti oli 1,92 euroa eli tällöin operatiivisesta tuloksesta johtuisi maksamaan noin 21-kertaisen hinnan. Viime vuonna yhtiö ei jakanut osinkoa ja edellisenä vuonna osinko jaettiin ilmeisesti 50 senttiä eli osinkotuotto olisi 1,25% nykyhinnalla. Hieman kalliilta vaikuttaa. Toki on huomioitavaa, että sekä liikevaihto, että nettovuokratuotto ovat olleet selvästi kasvussa. Kasvua ei olla saavutettu myöskään ainakaan pelkästää osakeanneilla, vaan myös osakekohtaiset tunnusluvut ovat parantuneet. Täytyy joka tapauksessa ottaa Sato tarkempaan seurantaan.

Sijoitusjuttuja lukiessani huomioi kiinnittyi Tukholman pörssiin listattuun Cibukseen, joka kuitenkin jakaa osinkonsa euroina ja toimii pääasiassa Suomessa. Inderes on julkaissut yhtiötä koskevan raportin 10/20. Yhtiö on ottanut tavoitteekseen nostaa vuosittaista osinkoa 5% ja nykykurssilla osinkotuotta on hieman alle 6%. Yhtiö toimii pääasiassa päivittäistarvaroita myyvien kauppojen vuokranantajana ja Suomessa suurimmat vuokralaiset ovat Kesko, S-ketju sekä Tokmanni. Yhtiö on laajentanut myös Ruotsiin, jossa vuokralaisena toimiii Coop. Yhtiön hinta suhteessa nettovarallisuuteen on kuitenkin melko korkea luvun ollessa noin 1,3. Vuokratoiminaan tuloksen Inderes ennustaa vuonna 2020 olleen noin 35 miljoonaa euroa. Cibuksen markkina-arvo on tällä hetkellä 6 624 miljoonaa kruunua eli noin 657 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 vuokratoiminnan tuloksesta joutuu siis maksamaan noin 18,8-kertaisen hinnan. Tämän vuoden vuokraustoiminnan tuloksen ennustetaan olevan noin 43 miljoonaa euroa eli noin 15-kertaa markkina-arvon. Velkaantumisaste on yhtiön Q3-raportin mukaan noin 61%. Tavoitteena on 55-65%. Päivittäistavarakauppaketjujen kiinteistöjen vuokraustoiminnan ollessa suhteellisen vakaata tämä lienee kohtuullisen turvallinen tavoitetaso.

Sitten riskeihin. Cibuksen kaikki kiinteistöt eivät varsinaisesti sijaitse ihan kaikista keskeisimmillä paikoilla. Lisäksi vuokralaisilla on todennäköisesti melko hyvä neuvotteluasema vuokrien suhteen (toisin kuin esimerksi kun kyseessä ovat asunnot kasvukeskuksissa). Sopimukset ovat myös melko lyhyitä: keskimääräinen kesto on vain 5,5 vuotta. Lisäksi osa kiinteistöistä on sen verran vanhoja, että ylläpitokustannusten kasvua saattaa olla näköpiirissä.

Hyvää yhtiössä on mielestäni ainakin se, että osingot maksetaan vuokraustoiminnan tuotoilla. Osinkotuotto on melko korkea, mutta laskelmieni mukaan yhtiö käyttää lähes kaiken operatiivisen tuloksensa siihen eli yritysostoja varten tarvitaan osakeanteja. Sinällään se ei kai ole ongelma, etenkään mikäli Inderes on oikeassa siinä, että kulurakenteessa on skaalautumispotentiaalia. Silloinhan myös osakeantiin osallistumattomat vanhat sijoittajat hyötyvät jotain. 

Päädyin nyt hankkimaan Cibusta pienen siivun salkkuuni seurantamielessäkin. Lisääkin voin ostaa, jos arvostus laskee vielä houkuttelevammaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti