Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, helmikuuta 10, 2021

Ahltrön-Munksjöstä luopuminen ja ostoja: Sampo, Siili ja Aflac

 Kuten pörssiä seuraavat ovat varmaankin huomanneet, ostotarjouksia on viime aikoina tullut useampaankin yhtiöön. Myös Ahlström-Munksjö päätyi tällaisen kohteeksi: "Ahlström Capitalin, Bain Capitalin hallinnoimien rahastojen, Viknumin ja Belgrano Inversionesin muodostama konsortio on 24.9.2020 tehnyt hallituksen suositteleman julkisen käteisostotarjouksen kaikista Ahlstrom-Munksjön osakkeista. " Varsinaisella ostotarjouskierroksella haltuun päätyi 81% osakkeista eli ei vielä lunastukseen vaadittavaa 90 prosenttia. Ostotarjousta kuitenkin jatkettiin ja konsortio sai lopulta haltuunsa 90,0026% osakkeista. Osinkojen jälkeen tarjoushinnaksi muodostui 17,97 euroa, joka oli noin 25% korkeampi kuin yhtiön kurssi ennen ostotarjousta. Koska korkeampaa tarjousta ei enää kannattanut odottaa, pistin osakkeeni myyntiin. Ihan kelpo tuoton onnistuin saamaan, sillä ostohintani oli noin 8 euron tietämillä vuosina 2014 ja 2015.

Koska rahaa vapautui, niin johonkin sitä piti laittaa.  Päädyin lisäämään hieman jo omistamiani yhtiöitä Sampoa, Siiliä ja Aflacia. Sampoa painaa ymmärtääkseni sekä Nordean poliittinen riski (EKP on ilmeisesti ohjeistanut pankkeja olla jakamassa osinkoa koronakriisin vuoksi ja lisäksi lainojen suhteen lienee jonkinlaista riskiä yritysten takaisinmaksukyvystä). Lisäksi nykytilanne ei ole vakuutusyhtiöillekään optimaalinen, sillä matalat korot tekevät korkotuottojen haalimisesta hankalaa. Ajattelisin kuitenkin, että tähän yhtiöt voivat reagoida jollain tapaa kulusuhteeseen vaikuttamalla. Uskoisin joka tapauksessa tämän olenva syynä Sampon ja Aflacin melko houkutteleviin hintatasoisin: Sampon P/E on MarketScreenerin ennusteella tälle vuodelle 13,7 ja osinkotuotto noin 4,6%. Aflacin suhteen vastaavat luvut ovat P/E 9,6 ja osinko 2,4%. Uskoisin, että kumpikin näistä yhtiöistä tulee olemaan ainakin kohtuullinen sijoitus pitkällä aikavälillä.

Siili onkin sitten ollut vähän hankalampi arvioitava. Inderes on julkaissut yhtiöstä laajan raportin 12/2020 otsikolla Kasvua kohtuullisella hinnalla. Yhtiöllä on ollut tuloksenteon kanssa hieman haasteita viime vuosina liitten ilmeisesti kasvuun ja yritysosostoihin. Aiemmin yhtiöstä on kirjoitettu, että sen tuloksentekokyky pitäisi kuitenkin olla huonoinakin aikoina kohtuullinen ja EBIT%:n yli 5. Sitä se vaikeuksista huolimatta onkin ollut. Liikevaihdon Inderes arvioi kasvavan 14% ja 8% kuluvana ja seuraavana vuonna. Vuoden 2021 EV/EBIT on arvioitu olevan 11 ja P/E 12,2. Toki osakekurssi oli joulukuussa hieman nykyistä matalampi. Riskeinä mahdollinen puute saatavilla olevista osaajista, yrityskauppojen onnistuminen ja yleinen epävakaa taloustilanne. En nyt oikein edelleenkään osaa sanoa kuinka hyvä sijoitus Siili tulee lopulta olemaan, mutta näkisin että yhtiö tarjoaa potentiaalia hyvään kasvuun ja tuloksentekoon kohtuullisilla riskeillä ja lisäsin sitä sen vuoksi hieman salkkuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti