Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, huhtikuuta 03, 2016

Siilin listautumisanti: osallistua vaiko ei?

Siili Solutions tiedotti aikovansa siirtyä First Northista pörssin päälistalle ja laajentaa siinä samalla omistajapohjaa osakeannin myötä. "Merkintäaika alkaa 4.4.2016 kello 9.30 ja päättyy 15.4.2016 kello 16.30, ellei merkintäaikaa keskeytetä tai pidennetä. Merkintäaika voidaan keskeyttää aikaisintaan 8.4.2016 klo 16.30." On siis aika tehdä päätösiä siitä, osallistuako antiin vai ei.

Siili kuuluu salkkuni onnistuineisiin sijoituksiin ja pidän sitä melko hyvänä yhtiönä: kasvustrategian toteuttaminen on onnistunut varsin hyvin, mutta toisaalta yhtiöllä ei ole mitään erityisempää vallihautaa liiketoimintansa ympärillä suojaamassa sitä kilpailulta. Toistaiseksi se ei ole menoa kuitenkaan haitannut. Olen kirjoittanut yhtiöstä blogiini jo aiemminkin mm. otsikolla "Ajatuksia Siilistä".

Tarkastellaanpa sitten itse antia. Tarjolla on 500 000 uutta osaketta. Splitin jälkeen yhtiöllä on ennestään osakkeita aavistuksen päälle yli 6 miljoonaa. Tämä tarkoittaa sitä, että aiemmin osakkeita hankkineiden omistus laimenee hieman alle 10%, mikäli antiin ei lähde mukaan. Automaattisesti tämä ei välttämättä ole huono asia. Yhtiö saattaa tarvita rahoitusta esimerkiksi kasvuun (tällöin rahoituksen hakeminen osakeannilla on järjevää varsinkin, mikäli johto uskoo kurssin heijastelevan yhtiön pitkän aikavälin arvoa. Tällaisessa tilanteessa anti on reilu myös vanhoja omistajia kohtaan). Siilin tase on tosin tällä hetkellä melko vahva (nettovelkaantumisaste selvästi negatiivinen), joten joko kyseessä on ennalta varautuminen tai sitten yhtiöllä on kiikarissa jotain selvästi isompaa ostettavaa. Positiivista on se, etteivät omistajat (käsittääseksi) ole myymässä omia osakkeitaan annissa.

Annissa tarjotaan merkittäväksi osakkeita 7,25 € hintaan, joka on jostain syystä edelleen hieman alle perjantain kurssin (7,4 €). Minun järkeni mukaan osakkeen hinnan olisi pitänyt aika nopeasti asettua merkintähintaan, etenkin kun osinkokin on jo irrottunut, mutta tutkimattomat ovat Herra Markkinan tiet. Siilin arvoksi muodostuu osakeannin jälkeen noin 47 miljoonaa euroa, mikäli anti merkitään kokonaan (preemiohinnoittelu pörssiss tarkoittanee kai toisaalta sitä, että markkinat eivät usko antia merkittävän kokonaisuudessaan).

Entäpä yhtiön arvostus sitten? Vuoden 2015 tilinpäätös kertoo seuraavaa: "Vuoden 2016 liikevaihdon arvioidaan olevan 46–51 miljoonaa euroa ja käyttökatteen (EBITDA) 4,6–5,1 miljoonaa euroa". 2015 tulos oli noin 6% liikevaihdosta eli ennusteen keskivaiheille osuvalla liikevaihdolla tulosta syntyisi noin 2,8 miljoonaa. Tällöin P/E-luku olisi noin 16,8. Ei mikään aivan hirvittävän korkea kasvuyritykselle.

Tarkastellaanpa sitten vielä kassavirtaa. Investointeja Siili on tehnyt 2015 1,2 miljoonalla ja vuonna 2014 2,7 miljoonalla. 2013 investoitiin 0,7 miljoonaa ja sitä edeltävänä vuonna 0,2 miljoonaa. Vaikka osa Siilin kasvusta on orgaanista, on investointien osuus siitä huolimatta huomattava. Käyttöpääoman muutokset näyttävät nopealla vilkaisulla melko pieniltä, mikä yhtiön liiketoiminta-ala huomioden vaikuttaa minusta uskottavalta. Poistojen osuus on myös melko pieni (viime vuonna noin 0,5 miljonaa). Näyttäisi siltä, että Siili pystyy jakamaan suurinpiirtein puolet tuloksestaan osinkona ja ylläpitämään silti kasvuaan. Mielestäni yhtälö vaikuttaa melko houkuttelevalta, sillä moni pääomavaltaisemmalla alalla toimiva yhtiö joutuu rahoittamaan kasvunsa joko velalla tai osakeanneilla. Siilillä riittää kasvusta huolimatta hilloa vielä jaettavaksikin (osa muistakin kasvuyrityksistä jakaa osinkoa, mutta samalla velkaantuminen kasvaa).

En ole vielä lopullista päätöstä antiin osallistumisesta tehnyt, mutta ei tätä ainakaan hinnoittelulla olla nähdäkseni pilattu. Merkintöjä voi Siilin tiedotteen mukaan tehdä joko pääjärjestäjä Alexanderin nettipalvelussa tai toimipisteessä. Lisäksi merkintä onnistuu myös "Invesdor Oy:n internetpalvelussa www.invesdor.com/siili". 

6 kommenttia:

  1. Hyvää analyysiä, kiitokset! Tuota Siilin antia itsekin pohdiskelen ja omistan osakkeita ennestäänkin. Mielenkiintoista nähdä miten vaikuttaa kurssiin ennen ja jälkeen annin.

    En varmaan itse lisäisi yhtiön osuutta salkussa muuten.. kuitenkin aika pieni yhtiö ja minulla suhteessa kokoon isossa roolissa salkussa. Mutta nyt voisi ehkä mielenkiinnosta vähän haukkaista lisää silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. Melko sama tilanne minullakin eli kurssinousu nyt jo nostanut Siilin osuuden ehkä hieman suuremmaksi kuin alunperin suunnittelin, mutta toisaalta hinta melko lailla kohdillaan ja kasvunäkymät ihan hyvät.

      Poista
  2. Itse aion tuplata omistukseni. Pienen vaihdon vuoksi nyt on hyvä hetki ostaa suurempi siivu.

    Tuolle preemiohinnoittelulle olen keksinyt muutaman eri syyn, tässä hieman niitä:
    1. Siilin kurssi on noussut sen verran paljon, että vanhat omistajat ovat runsaasti voitolla eivätkä halua myydä omistuksiaan osallistuakseen antiin. Myymisestä he joutuisivat maksamaan runsaasti voittoveroja.
    2. Markkinat olettavat, että anti ylimerkitään (huom annin pienehkö koko) joten käteen ei jää kuin minimimäärä. On siis edullisempaa ostaa pörssistä kuin annista ettei jää junan kyydistä.
    3. Tuo sinun kuvailemasi tilanne annin alimerkintätilanteesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. Kaikki esittämäsi syyt vaikuttavat uskottavilta.

      Periaatteessahan piensijoittaja voisi aika turvallisesti myydä tällä hetkellä minimimerkintämäärän osakkeita ja tehdä tuottoa 25 senttiä osakkeelta (-myyntipalkkio) ja merkata saman verran lisää ellei haluaisi omistustaan miksikään muuttaa. Tosin silloin joutusi maksamaan verojakin (ellei ole aiempia tappioita kuitattavaksi).

      Poista
  3. Kiitos näistä, aina ajankohtaisista analyyseistä! :)

    T: Ananas
    Yksinhuoltajan selviytymisopas

    VastaaPoista
  4. Hyvää analyysiä tosiaan, aika samoja ajatuksia olen itsekin pyöritellyt päässäni. Taidan itse päätyä osallistumaan antiin minimimerkinnällä.

    VastaaPoista