Pitkään jatkunut matalien korjen ympäristö oli ongelmallinen pankkisektorille. Tuotot piti repiä marginaaleista ja asiakasmaksuista. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ja korkotuotot ovat kasvussa 12 kk euriborin lähestyessä kolmea prosenttia.
Handelsbanken julkaisi Q3:n 19.10. OP kommentoi julkaisua seuraavasti: "Pankin korkokate kasvoi 26 prosentilla vuoden 2021 vastaavaan vuosineljännekseen verrattuna ja oli noin 7 prosenttia konsensusta korkeampi. Osakekohtainen tulos oli 2,89 Ruotsin kruunua eli noin 15 prosenttia konsensusta (2,51 Ruotsin kruunua) korkeampi. Vuosineljänneksen luottotappiovaraukset olivat negatiiviset." Markkinatkin tykkäsivät ja osakkeen kurssi nousi hieman päälle 97 kruunusta karvan alle 102 kruunuun eli noin viitisen prosenttia.
Nordean tulosjulkistus nähtiin seuraavana päivänä. Myös Nordea ylitti hieman odotukset: EPS oli 0,27 euroa, ylitten 0,26 euruon konsensuksen. Kurssireaktio oli kuitenkin maltillisempi johtuen ehkä siitä, että osakekurssi oli noussut jo kahtena edellisenä päivänä selvästi (ilmeisesti muiden pankkien vetämänä). Pankki näkee oman pääoman tuoton nousevat tälle vuodelle yli 11%:n. Tähän peilaten tämän hetkinen p/b 1.11 vaikuttaa olevan aika hyvin linjassa.
Jostain syystä kaikki pankit eivät ole kuitenkaan pärjänneet yhtä hyvin: First Internet Bancorp (INBK) julkaisi myös Q3:n 20.10. Kurssi laski noin 15%. Ensin positiiviset asiat: lainaportfolio kasvoi edellisestä neljänneksestä reilut 5% ja vuoden takaisesta reilut 10%. Jos nyt yhtiön Q3-esitystä oikein ymmärrän, niin ongelmana ovat olleet lainoista saatu samalla tasolla eli noin 4,3-4,5% pysynyt tuotto ja kasvaneet korkomenot (0,8% -> 1,4%). Oman pääoman tuotto laski vuoden takaisesta noin 13%:sta noin 9%:iin. EPS oli 90 senttiä, kun vuosi sitten se oli selvästi yli dollarin (1,27 $).
En nyt ihan tarkkaan tiedä mistä tämä tilanne johtuu, mutta ymmärtääkseni jenkeissä asuntolainat neuvotellaan kiinteällä korolla ja näin ollen pankeille korkojen nousu ei ainakaan heti ole mitenkään erityisen tuottoisaa. Toisaalta esimerkiksi Wells Fargon Q3 oli ihan kohtuullisen hyvä. Yhtiö itse ei kyllä ainakaan esityksessään juuri mitenkään kommentoinut tilannetta, mutta jotain selitystä kuitenkin katsauksesta löytyy: "Interest income earned on commercial loans was positively impacted by higher rates in the variable rate small business lending, construction and commercial and industrial portfolios as well as strong growth in the franchise finance portfolio. This activity was partially offset by significantly lower prepayment fees in the healthcare finance and single tenant lease financing portfolios. In the consumer portfolio, interest income was up due to the combination of higher new origination yields and growth in the residential mortgage, trailers, RV and other consumer portfolios." Eli jos nyt oikein ymmärsin niin vaihtuvakorkoiset lainat toki tuottivat, mutta terveydenhuoltosektorin lainat ja yksityishenkilöiden kiinteäkorkoiset lainat söivät tätä tuottoa.
Yhtiö jatkaa: "New funded portfolio origination yields increased 52 bps compared to the second quarter, and year-to-date 2022 have been approximately 87 bps higher than for the same period in 2021. Because of the fixed rate nature of certain larger portfolios, there is a lagging impact of the higher origination yields on the portfolio. Additionally, the yield earned on the loan portfolio was impacted by the timing of funded loans, as over 50% of total funded originations occurred during September." Eli kyse on siis ymmärtääkseni siitä, että korkotuottojen nousu ei vielä näy lainaportfoliossa. Voisiko tässä siis olla oston paikka... Europan pankit näyttävät aika lailla täyteen hinnoitteluilta, mutta INBK:n p/b on vain vaivaiset 0,63. Mikäli oman pääoman tuotto pysyisi edes nykytasolla laskennallinen tuotto olisi noin 14%. Lainatappiot pysyivät pieninä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti