Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, lokakuuta 03, 2022

Revenion arvostus

 Revenio on ollut ylivoimasti paras sijoitukseni. Yhtiön muutos monialayhtiöstä silmädiagnostiikkaan keskittyneeksi teknologiayritykseksi on ollut mielestäni opettavainen monellakin tapaa. Aluksi tappiolliset/huonot liiketoiminnat peittivät alleen hurjan kasvun. Hieman myöhemmin - noin vuonna 2014 - erään ystäväni kanssa yhtiössä keskustellessa hän kertoi ettei aio sijoittaa, koska kurssi on jo tuplaantunut. Olisi pitänyt olla liikkeellä jo aiemmin. Tuolloin kurssi oli tuplaantunut kolmesta eurosta noin kuuteen euroon (tämä siis katsottuna nykyisestä splittikorjatusta kurssikäyrästä). Olen kohtuullisen tyytyväinen, että itse hyppäsin kuitenkin kyytiin tässä vaiheessa. Olisi tosin kannattanut panostaa selvästi enemmänkin. Varovaisuus ja liika hajauttaminen ovat heikkouksiani.

Olen mieltänyt Revenion jokinlaiseksi "osta ja unohda" sijoitukseksi, mutta kun yhtiö kattaa 15% pääsalkustani (jonka koko on noin kahdeksankertainen osakesäästötiliini verrattuna) niin ehkä kannattaisi kuitenkin olla vähän kiinnostunut. Viimeksi olen näemmä kirjoittanut yhtiöstä jotain niinkin hiljattain kuin 2016...

Mitäpä Reveniolle on tässä ajassa sitten tapahtunut? Yhtiön iCare-silmänpainemittarit ovat edelleen keskeisiä ja ne ovat nousseet oman alansa markkinajohtajiksi. Vuonna 2019 yhtiö hankki CenterVuen ja kasvoi laajemmaksikin silmäsairauksien teknologiayritykseksi. Askeleita ollaan ottamassa myös ohjelmistoliiketoimintaan. Kasvu on ollut nopeaa, vallihaudat kunnossa ja nämä seikat ovat heijastuneet myös P/E-lukuun, joka on menneinä vuosina ollut noin 40-80. Riskinä on kuitenkin iCaren patenttisuojan heikentymiminen ensi vuodesta eteenpäin. 

Viimeisimmässä Q2-katsauksessa yhtiö ei tuonut esiin mitään kovin yllättävää. Dollarin vahvistuminen toi pöytään ennustettuakin paremmat lukemat, mutta pidemmällä aikavälillä tämä on melko merkityksetöntä heilahtelua. Liikevaihdon ennustettiin kasvavan ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla. 54 euron osakekohtaisella hinnalla kuluvan vuoden P/E-luvun ennusteeksi Inderes saa 56 ja ensi vuoden 49. Osakemarkkinoiden yleisen alavireisyyden vuoksi Revenionkin kurssi on kuitenkin laskenut hieman alle 37 euroon (joka itse asiassa on koronadippiäkin matalampi arvostus). Nykyisellä kurssilla kuluvan vuoden P/E on Inderesin ennusteella 38 ja ensi vuoden 33. 

Korkojen nousun myötä ilmaisen lainarahan aika lienee ainakin hetkeksi ohi ja tulevaisuuden kasvusta ei olla valmiita enää maksamaan mitä vaan. Kassavirtamallinnuksissa tulevaisuuden kassavirrat eivät enää ole mittaamattoman arvokkaista diskonttauskoron ollessa pari prosenttia. Yhtiön laatu ei kuitenkaan nähdäkseni ole muuttunut miksikään. Näkisin arvostuksen olevan tässä kohtaa melko järkevällä tasolla, mutta mistään alennusmyynnistä ei voine kuitenkaan puhua. Nähdäkseni kurssilaskuun liittyy kuitenkin jonkinasteinen riski siitä, että jokin isompi toimija päättää ostaa Revenion, jos hinta tästä vielä laskee. Toivotaan kuitenkin, että saamme nauttia yhtiön kasvusta vielä pitkään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti