Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, syyskuuta 07, 2021

Netumin mahdollinen potentiaali

 IT-palvelutalo Netum listautui kesäkuussa First Northiin. Yhtiö kertoo olevansa kannattavasti kasvava ja listautumishetkellä anti vaikutti varsin edulliselta 3,2 euron listautumishinnalla. Tällä hetkellä kurssi pyörii noin 4,2 eurossa eli ylöspäin on tultu reilut 30%. Viime aikoina kurssi on kuitenkin pysytellyt tasaisesti pari pientä piikkiä lukuunottamatta aika lailla listautumisen jälkeisissä hinnoissa. 

Netum itse kertoo liiketoiminnastaan auttavansa asiakkaitaan niiden aiemman käyttökelpoisen IT-varannon yhdistämisessä uusin palveluihin ja tekniikoihin. Mukana on kyberturvallisuutta, Saasia, skaalautuvaa kriittisten järejstelmien palvelua, ingraatiota ja mitä näitä nyt on. Suurin osa asiakkaista on julkishallinnon palveluita kuten esimerkiksi Digi- ja väestötietovirasto, Työ- ja elinkeinoministeriö, Puolustusvoimat ja Opetushallitus. Muita asiakkaista ovat mm. Aalto University, Posti ja Gasum. Äkkiseltään ajateltuna pitäisin näitä julkishallinnon toimijoita aika luotettavina ja pitkäaikaisina asiakkaina, mutta toisaalta mitään räjähdysmäistä kasvua ei siltä suunnalta liene odotettavissa. 

Yhtiö kertoo itse kilpailueduikseen suuren yrityksen palvelutarjooman, vahvan kyberturvaosaamisen, joudtavuuden ja ketteryyden sekä kokeneen ja osaavan henkilöstön. Näistä kaksi viimeksimainittua ovat oletettavasti hieman haastavia säilyttää jos kasvu on kovin nopeaa. Ensimmäinen taas ei ole kilpailuvaltti enää muiden suurten yritysten joukossa ja vahva kyberosaaminenkaan ei mitään erityistä vallihautaa tarjonne. Eli näkisin ettei ainakaan tämän perusteella Netumilla ole mitään kestävää kilpailuetua muihin nähden.

Kyberturvapalvelut ovat kuitenkin varsin reippaasti kasvava segmentti ja Netumin sijoittajaesityksen mukaan viimeisimmän viiden vuoden aikana ala on kasvanut 5% vuosivauhtia. Kyberturvallisuus on muodostanut kuitenkin vain 14% yhtiön 17,5 milj. euron liikevaihdosta vuonna 2020. 48% tuli digipalveluiden kehittämisestä ja 26% jatkuvuuspalveluista. Vuonna 2020 orgaanista kasvua liikevaihdossa oli 27% edellisestä vuodesta. Ilman poistoja tilikauden tulos oli noin 2,4 milj. euroa ja 27 senttiä osaketta kohden. Poistot huomioiden osakekohtainen tulos oli 15 senttiä. Tässä on huomioitava, että yhtiö käyttää kirjanpidossaan FAS-käytöntöä. Muistaakseni tässä poistoja tehdään vuosittain taseeseen kirjattujen ostettujen yritysten liikearvosta joka ylittää yrityksen nettoarvon, kun taas IFRS:ssä arvoja vain testataan vuosittain ja poistoja tehdään vain tarvittaessa. Ainakin mitä olen näiden First North-yritysten tilinpäätöksiä seurannut niin poistojen määrä vähenee selvästi kun yhtiö siirtyy IFRS-käytännön mukaiseen kirjanpitoon. Ja poistothan ovat sinällään "Excel-rahaa" eli ne eivät vaikuta kassavirtaan.

Netumin tavoitteena on 30 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2023 pääosin orgaanisen kasvun myötä. Lisäksi tavoitteena on vähintään 15% käyttökatemarginaali. Vuonna 2020 yhtiö pääsikin tähän käyttökatteen ollessa 18,5%. Osinkoa pyritään jakamaan vähintään 40% vertailukelpoisesta tilikauden voitosta. 

Netum julkaisi 24.8. ensimmäisen H1 raporttinsa pörssinoteerattuna yhtiönä. Inderes kommentoi aamukirjeessään tulosta malliikkaaksi aloitukseksi pörssitaipaleelle. Liikevaihto kasvoi H1:n aikana hieman reilut 20% aiemmasta. Henkilöstön rekrytoinnissakin on ilmeisesti onnistuttu ihan hyvin. Inderes on analysoinut yhtiötä myös jo kesäkuussa. Tällöin analyysiyhtiö ennakoi Netumin liikevaihdon kasvavan yhtiön omaa ennustetta hitaammin ollen noi 24 milj. euroa vuonna 2023. Inderes ennustaa P/E-luvuksi tälle vuodelle noin 20 ja 2022 luvun olevan noin 18. EV/EBIT olisi vastaavasti 14 ja 12. 

Nähdäkseni yhtiön arvostus ei tässä kohtaa ole mitenkään järjestön. Jos yhtiö pääsee omaan tavoitteeseensa ja liikevaihto olisi 30 miljoonaa vuonna 2023 niin tulosta voisi syntyä ehkä 10% liikevaihdosta. Tällöin yhtiön nykyisellä 49 milj. euron arvolla P/E olisi noin 16. Mikäli kasvu toteutuisi näin rajuna niin uskoisin, että yhtiötä tultaisiin arvottamaan ehkä P/E-luvulla 25. Tällöin osakekurssi voisi olla 6,5 euroa eli nousupotentiaalia löytyy noin 50%. Tämä kuitenkin edellyttää, että yhtiö pääsee omiin tavoitteisiinsa. Mitään varmoja takeita siitä ei missään nimessä ole. Jos Inderesin ennuste toteutuu, niin tällöin P/E vuoden 2023 tuloksella olisi nykyhinnallekin vielä 20 ja tuskinpa yhtiötä juuri tuota korkeammalla kertoimella tällöinkään arvostettaisiin. Kaiken kaikkiaan Netum näyttää tällä hetkellä olevan aika lailla täyteen hintaansa arvostettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti