Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, huhtikuuta 15, 2017

Tuottoa listaamattomasta yhtiöstä: Brewdog

Skotlantilainen käsityöläispanimo (vai miten craft beer nyt sitten parhaiten suomeksi kääntyykään) BrewDog sai kunnian olla ensimmäinen osakeomistukseni joskus vuoden 2013 alkupuolella. Osallistuin yhtiön osakeantiin merkitsemällä peräti yhden osakkeen 95 punnan hintaan. Tämän jälkeenkin anteja on järjestetty, mutta en ole niihin osallistunut. Osakkeet on muistaakseni splitattu kahteen otteeseen: ensin 1:5 ja sitten 1:10. Tämän seurauksena omistukseni on joka tapauksessa muuttunut 50 osakkeeksi.

Viime viikolla sähköpostiini tupsahti tiedote. Punkkaripoppoo on kääntänyt kelkkansa ja toivottanut pääomasijoittajan tervetulleeksi. Se niistä periaatteista kunhan hinta on kohdallaan. Vastineeksi saa toki melkoisen tukun käteistä: 22% panimosta vaihtaa omistajaa 213 miljoonan punnan hintaan. Perustajaosakkaat James Watt ja Martin Dickie tekevät kelpo tilin: 10 vuotta sitten otettu 20 000 punnan pankkilaina on vaihtumassa 100 miljoonaan puntaan. Vaan eipä tuokaan summa ole tainnut ihan ilman työtä tulla.

Myös pienosakkaat pääsevät hyötymään. Osakkeista on mahdollista myydä 15% (maksimi 40 osaketta) 12,5 punnan kokonaiskuluilla 13,18 punnan osakekohtaiseen hintaan. Laskeskelin nopeasti, että myymällä 7 osakettani kuittaan voittoa lähes sijoittamani summan verran. Toki näin jälkeen päin arvioituna olisi kannattanut pistää vähän enemmänkin massia likoon, mutta turha sitä on jossitella. Ja jäähän minulle vielä yli 85% osakkeistani, joiden laskennallinen arvo tässä vaiheessa on noin 567 puntaa. Sääli, että nämä arvonsa moninkertaistavat sijoitukseni ovat tähän asti lähes aina olleet näitä kaikkein pieninpiä.

2 kommenttia:

  1. Jälkiviisaana on helppo hakata päätä seinään, mutta kannattaa vain muistaa, että parempi ottaa pienempi riski ja saada pienempi voitto, kuin ottaa suurempi riski ja saada mahdollisesti suuri voitto tai suuri tappio. Perus psykologinen ajatteluvirhe sinänsä, "entä jos olisinkin...".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista. Näinhän se toki periaatteessa on, mutta enpä minä juuri minkäänlaista riskianalyysiä tuolloin tehnyt. Ja omista virheistä kannattaa toisaalta ottaa oppia. Yksi omista etenkin alkuaikojen "virheistäni" on liika varovaisuus. Jos todennäköisyydet ovat sijoittajan puolella (esim. Revenio muutama vuosi sitten) niin kannattaa "pelata" riittävällä panoksella. Ei toki all in, muttei millään ihan minimalistisellakaan. Jos siis voi luottaa siihen, että on tehnyt taustatyön kunnolla.

      Poista