Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, maaliskuuta 31, 2017

Fondian osakeanti - kun köyhyyskään ei piensijoittajaa auta & pieni lisätankkaus Restamaxia

Fondian osakeanti keskeytettiin viime viikon perjantaina avian kuten osasin odottaakin. Ylimerkinnän mittaluokka tuli kuitenkin yllätyksenä: anti merkittiin yli 10,8 kertaisesti. Tämä johti väistämättä siihen, että osakkeita merkanneet eivät saaneet haluamaansa määrää. Olin henkisesti varautunut siihen, että huonossa tapauksessa kaikille saatettaisiin taata 50 osaketta ja sen yli meneviä määriä leikattaisiin esim. niin, että osakkeita saisi 5%. Tällöin olisin omalla 200 osakkeen merkinnälläni saanut 58 osaketta. Todellisuus oli kuitenkin vielä karumpi. Kaikille taattiin kokonaista 25 osaketta eli 191,25 euron arvosta. Oma pottini oli 33 osaketta eli vähän päälle 250 euroa.
Olen joskus aiemmin pohdiskellut, että piensijoittajan etu näissä anneissa on se, että vaikkei osakkeita saisikaan haluamaansa määrää niin todennäköisesti niitä tulee kuitenkin sen verran, ettei kyse ole mistään promilleista sijoitusvarallisuutta. Listautumiskiima näyttää kuitenkin edenneen siihen vaiheeseen, ettei tätäkään etua enää ole. Sijoitusvarallisuudestani osakepottini tulee olemaan vähän päälle kolme promillea. Kovin suurta merkitystä yhtiön suoritumisella ei siis varallisuuteeni tule olemaan ja Fondian osakkeissa kiinni oleva pääoma on puolet pienempi kuin, mitä olen esim. ihan täysin tukemismielessä aloitteleviin listaamattomiin firmoihin tekemäni pienimmät sijoitukset.
Mitä sitten tehdä? Osa piensijoittajista suunnittelee Kauppalehden palstalla osakkeiden hankintaa heti, kun ne tulevat First Northissa myyntiin. Itse en tässä vaiheessa välttämättä lisää tule hankkimaan, koska kysyntää tulee todennäköisesti olemaan enemmän kuin tarjontaa ja sitä myöten osakkeen hinta tullee nousemaan selvästi korkeammaksi, kuin mitä olen siitä valmis maksamaan. Jos hinnassa nähdään aivan selkeä ylilyönti niin saatan osakkeeni myydä, mutta muutoin taidan kuitenkin pitää ne toistaiseksi. Kenties hype yhtiön ympärillä rauhoittuu etenkin, mikäli yleinen pörssikehitys ei kurssinousua tue ja lisää osakkeita saattaa alkuinnostuksen jälkeen jossain vaiheessa saada kohtuulliseenkin hintaan.
Listautumisannista palautuneilla rahoilla ajattelin hankkia jo salkussani olevia yhtiöitä. Aika harva niistä tosin enää on ostohinnoissa, mutta Restamax ei minusta vaikuta vielä kovinkaan ylihintaiselta. Inderes on julkaissut hiljattain yhtiöstä ihan asiallisen oloisen katsauksen, joka vahvisti käsitystäni yhtiöstä. Laitoin huvikseni tällä kertaa sisään vain pienen toimeksiannon, sillä Nordnet.fi* aloitti kampanjan, jonka aikana alle 200 euron osakeostot saa 99 sentin välityspalkkiolla. Koska teen kauppoja varsin harvoin, säästän tällä tavoin alle 1000 euron ostossa jakamalla hankinnat useammalle päivälle.

3 kommenttia:

 1. Itse taidan myydä Fondian osakkeet, vaikka se ei yleiseen strategiaani kuulukkaan. Riippuu hinnasta. 5% nousulla ei kannata, mutta oletan aika suurta nousua.

  VastaaPoista
 2. Ihan OK hinta tuo Nordnetin kampanjan pienten osakekauppojen välityspalkkio, mutta itse taidan tehdä edelleen vain useiden tuhansien eurojen osakekauppoja. Se tyyli helpottaa sitten joskus vuosien päästä myyntivoiton (ja joskus harvoin tappion) laskemista veroilmoitusta tehdessä.

  VastaaPoista
 3. Itse ajattelin myydä isolla suhteellisella voitolla. Jos tämän vuoden myynnit pitää alle tonnissa, niin saa verottomina
  -säästösalkku

  VastaaPoista