Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, maaliskuuta 21, 2017

Jälleen uusi pörssitulokas - Fondia

Helsingin pörssin aiemmin jo näivettyväksi haukuttu First North-lista saanee jälleen uuden mielenkiintoisen tulokkaan yritysjuridiikkaan erikoistuneen Fondian listautumisannin myötä.

Vaikka elämme edelleen taloudellisesti tiukkoja aikoja, niin osakeanteihin osallistujista ei ole ollut puutetta. Useampikin anti on nimittäin keskeytetty ylimerkinnän vuoksi jo ensimmäisenä mahdollisena päivänä. Viimeisimpänä peliyhtiö Next Games (tosin tällä kertaa keskeytettiin vain henkilöstö- ja yleisöanti, instituutioanti jatkuu edelleen). Mutta mitäpä sitä huolestumaan, pörssinhän on sanottu ennakoivan taloutta eli paremmat ajat on siis jo nurkan takana. Ovathan...

Mutta sitten itse asiaan. Sijoittaja-Tursas on blogissaan esitellyt listautumista ja mitäpä sitä turhaan samoja asioita toistamaan. Kunnon hypeäkin ollaan jo rakentamassa, koska osakkeita nyt vaan on olemassa niin vähän, että kaikki viedään käsistä, ellet osta nyt heti tänään. Huomenna voi olla jo liian myöhäistä.

Listautujien ympärillä käykin nyt siinä määrin hyvä pöhinä, että anteihin kannattaisi varmaankin osallistua ihan jo pikavuoton tavoittelemiseksi, vaikka lainarahalla, olettaen että kurssinousu jatkuu ainakin jonkin aikaa. Ikävä kyllä sitä en ainakaan minä voi mitenkään etukäteen tietää. Herra Markkinan hurmos voi kääntyä alavireeksi koska tahansa. Niinpä rationaalisen sijoittajan tulisikin kai tarkastella yhtiön pitkän aikavälin tuloksentekokykyä ja jättää spekulointi muille.

Miltä Fondia sitten tässä suhteessa vaikuttaa? Helpoimmalla pääsee tietysti tutustumalla muiden tekemiin valmiisiin analyyseihin. Inderes on julkaissut yhtiöstä oman sijoitustutkimuksensa. Lähdekritiikkiä harrastavan lukijan kannattaa kuitenkin huomioida, että sijoitustutkimuksen on muistini mukaan kirjoittanut sama analyytikko, joka muistaakseni antoi vielä hetki sitten Oravalle ostosuosituksia, eikä tuonut lainkaan esiin yleisesti esim. Kauppalehden keskustelupalstalla tiedossa olleita epäkohtia.

Toinen vaihtoehto on lukaista vaikkapa yhtiöesite, sijoittajaesitys, yhtiöjärjestys ja aikaisempia tilinpäätöksiä. Nämä kaikki löytyvät yhtiön kotisivuilta. Päällimmäisenä vaikutelmana näistä minulle jäi, ettei annin ja listautumisen tarkoituksena ole niinkään kerätä pääomaa laajentumista varten, vaan tuoda yhtiölle näkyvyyttä sekä mahdollistaa osakepohjaiset kannustinjärjestelmät. Firman palkkakustannukset ovat ilmeisesti olleet alalle matalahkot ja osakepohjainen kannustinjärjestelmä varmaankin hieman kompensoisi tätä. Omistajille se toisaalta tarkoittaa omistuksen pientä laimentumista. Toki osa vanhoista omistajista myös myy jonkin verran osakkeitaan, mutta mistään pääomasijoittajien omistuksestaan irrottautumisesta ei ole kyse. Tulosta ei myöskään ole pumpattu velalla tappiinsa, vaan nettovelkaantumisaste on peräti negatiivinen. Toimiala vaikuttaa kaiken kaikkiaan muutoinkin varsin vähän pääomaa sitovalta ja Fondian oman pääoman tuotto on tätä myöten varsin korkea.

Yhtiön ilmoittamia lukuja tarkastellessa kannattaa muuten huomata, että kyseessä on FAS-tilinpitojärjestelmän mukaisesti raportoiduista luvuista. Taseesta on kuitenkaan löytänyt juurikaan liikearvoa, joten asialla ei välttämättä liene Fondian tapauksessa juurikaan merkitystä (FAS:ssa liikearvoa poistetaan joka vuosi, kun taas IFRS:ssä sitä vaan testataan vuosittain, eikä sille välttämättä tämän jälkeen tehdä mitään). Tulosta Fondia teki vuonna 2016 14,9 miljoonan liikevaihdolla 1,5 miljoonaa. Annin jälkeen markkina-arvoksi tulee noin 30 miljoonaa eli P/E olisi noin 20. Yhtiön tavoitteena on jakaa 2/3 tuloksesta osinkoina, mikä kertoo nähdäkseni vahvasta vapaasta kassavirrasta. Yhtiön kassassa on kuitenkin 3,4 miljoonan edestä varoja, joten velalla korjattu P/E olisi 17,8. Kassan ollessa näinkin muhkea herää kyllä pieni ihmetys siitä, että miksi yhtiö ylipäätään kerää lisää varoja listautumisella.

Mahdollisia heikkouksia selvittäessäni ensimmäisenä vastaan tuli Siilinkin kanssa pohdiskelemani asia eli se, että vaikka yhtiö on innovatiivisella toimintamallillaan voitattanut markkinoita, niin mikään ei estäne muita toimijoita kopioimasta sitä. Lisäksi kannattavuus on kohentunut huimasti kahtena edellisenä vuotena. Yhtiön materiaalia selatessa en löytänyt sille oikein mitään loogista selitystä. Myöskään Ruotsiin laajentuminen ei näytä sujuneen erityisen hyvin.

Kaiken kaikkiaan pidän yhtiötä mielenkiintoisena ja antia kohtuuhintaisena, mutta mitään erityisempää pysyvää kilpailuetua en yhtiöllä keksinyt olevan. Päätin kuitenkin osallistua antiin ja tein merkinnän jopa hieman suuremmalla summalla, kuin mitä oletan osakkeita saavani. Saattaa nimittäin hyvinkin käydä niin, että anti keskeytetään perjantaina ja jonkin minimimäärän ylittävältä osuudelta osakkeita saa esimerkiksi tietyn prosentin sijoittajan toivomasta määrästä (Vincitin kohdalla tämä prosentti oli muistini mukaan vain viisi eli 200 osaketta merkannut sai 100 osaketta sekä 5% sen ylimenevältä osalta eli yhteensä jopa 105 osaketta). Jos osakkeen hinta listautumisen jälkeen kohoaa järjettömäksi niin saatan omistuksestani luopua, mutta toisaalta voin yhtiötä hyvillä mielin pidempäänkin omistaa.

5 kommenttia:

 1. Itse päädyin myös lopulta osallistumaan kyseisen firman listautumisantiin. Itse näkisin Fondian melko turvallisena sijoituskohteena yrityksen säännöllisen ja vahvan kassavirran vuoksi, sekä potentiaalisena osinkoyhtiönä. Kasvuvaraa yrityksellä on vielä Suomenkin puolella.

  VastaaPoista
 2. Kukapa meistä ei haluaisi olla lakifirman osakas :)

  VastaaPoista
 3. Itse merkitsin 1000 osaketta. Saa nähdä monta oikeasti saan, koska ylimerkintä lienee todella todennäköinen. Lakipalvelut on mielestäni aika turvallinen ala sijoittaa ja Fondia on ensimmäinen kotimainen listautuva yritys. Toki tämän taustalla on alan erikoinen sääntely, jonka huomaa siitä, että Fondia ei ole asianajotoimisto, koska asianajotoimiston omistajina saa olla ainoastaaan asianajajia (eli liiton jäseniä). Toivon, että varat käytetään laajentumiseen muissa maissa tai digitalisaation tukemiseen.

  VastaaPoista
 4. Itseäni huolestuttaa juurikin tuo, että yhtiöitä listautuu jatkuvasti ja uudemmat listautujat listautuvat hieman korkean tuntuisilla hinnoilla. Tai no next gamesillä nyt oli mielestäni jo ihan överi hinta, mutta pikavoittoja silläkin voi varmaan tehdä. Kysymys onkin varmaan, että milloin tämä listautumisralli loppuu?

  VastaaPoista
 5. Kiitokset kaikille kommenteista. Listautumisia tullaan todennäköisesti näkemään niin pitkään, kun niille riittää kysyntää. Sinällään en ole huolissani siitä, että hyvää ja vakaata tulosta tekevien järjellisesti hinnoiteltujen firmojen osakkeet revitään näin nollakorkojen aikana käsistä.

  Niinhän siinä kävi, että Fondian anti keskeytettiin moninkertaisen ylimerkinnän vuoksi: http://publish.ne.cision.com/Release/ViewReleaseHtml/74C940E1DA8BB338 Saapa nähdä paljonko osakkeita lopulta merkanneille riittää. Käytetyistä termeistä päätellen ei varmaan kovinkaan montaa.

  VastaaPoista