Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, lokakuuta 21, 2014

Venäjä, Tikkurila ja Nokian renkaat

Kuten aiemmin mainitsin omistan sekä Tikkurilan, että Nokian renkaiden osakkeita. Jälkimmäinen onkin salkkuni selvästi suurin yksittäinen sijoitus noin 9,5% osuudella salkustani. Yhtiöstä on kirjoitettu paljon esimerkiksi Phoebuksen osavuosikatsauksissa ja Nordnet blogissa (esimerkiksi täällä). Minulla ei noihin kommentteihin mitään lisättävää ole ja näyttäisikin siltä, että Nokian renkaat on kiistatta laatuyhtiö, joka kärsii tällä hetkellä yhtiöstä johtumattomista suhdanneongelmista, jotka toivottavasti ovat tilapäisiä. Valitettavasti aloitin ostoni liian aikaisin ja olen tässä hetkellä tappiolla noin 19%.

Miksi en sitten lapio osakkeita molemmin käsin salkkuuni kun kerran halvalla saa? Ensinnäkään en voi tietää kauanko Venäjän tilanne jatkuu heikkona. Tällä hetkellä näyttäisi, että kohtuullisen kauan. Nokian renkaat on toki nettovelaton ja kykenee kestämään heikompiakin aikoja pitkään. Pahimmassa mahdollisessa skenaariossa Venäjä pakkolunastaisi yhtiön Pietarin tehtaan, mutta tällöinkään liiketoiminnan arvo tuskin aivan nollaan menisi, sillä yhtiöllä on tehdas myös Suomessa. Tämän vaihtoehdon suhteen en kuitenkaan ole kovinkaan huolissani, eikä se lisäsijoituksia estäisi.

Yhtiöstä löytyy kuitenkin kaksi seikkaa, joiden vuoksi olen päätynyt tyytymään ainakin toistaikseksi nykyiseen positiooni. Ensinnäkin yhtiö vaihtoi juuri toimistusjohtajaa ja vaikka seuraaja vaikuttaa pätevältä, en silti pidä vaihdosta positiivisena asiana. Lisäksi paljastan itsestäni sen verran, että pääasiallinen tulonlähteeni on epäsuorasti heikosti kytköksissä Nokian renkaiden maksamaan yhteisöveroon. Tämänkään vuoksi en halua laittaa kaikkia munia samaan kennoon.

Tämän vuoksi päätin tähyillä muuta Venäjä-riskin vuoksi maltillisesti hinnoiteltua liiketoimintaa. Olen seuraillut Tikkurilaa jo lähes vuoden ja pitänyt sitä aiemmin ylihinnoiteltuna. Myös Tikkurilasta on kirjoitettu paljon ainakin Nordnet blogissa sekä Phoebuksen vuosikertomuksissa. Tällä hetkellä minua miellyttää erityisesti korkea osinkotuotto (jota tukee yhtiön vahvalta vaikuttava kassavirta) yhdistettynä lupaaviin kasvunäkymiin (joihin toki liittyy ainakin tilapäinen riski). Yhtiön Venäjä-riski on myös aavistuksen Nokian renkaita pienempi. Näkisin Tikkurilan sijoituksena, joka tarjonnee vähintäänkin kohtuullista tuottoa (laskeskelin mielestäni jossain vaiheessa, että vaikka tulos putoaisi 30% pitäisi yhtiöllä olla varaa maksaa osinkoa noin 4% nykyhinnalle) ja parhaassa tapauksessa todella hyvää tuottoa osinkojen ja arvonnousun myötä. Aika näyttää olenko oikeassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti