Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, lokakuuta 05, 2014

Mediatalot ja sanomalehtibisnes osa 3: Ilkka-Yhtymä

Ilkkaan tutustuessani sana suuruudenhulluus tuli melko pian vastaan. Lehtiyhtiöissä ristiomistus on ilmeisesti ollut enemmän sääntö kuin poikkeus ja tätä aihetta on ruodittu mm. Nordnet blogissa. Tuntuu silti uskomattomalta, että markkina-arvoltaan hieman yli 57 miljoonan euron yhtiö omistaa noin 30% 231 miljoonan euron Alma mediasta. Jottei asia olisi liian yksinkertainen niin Ilkan osakkeita löytyy taas Pohjois-Karjalan Kirjapainon ja Keskisuomalaisen salkuista.

Alma median osuus Ilkan taseessa on itse asiassa hyvin merkittävä. Lisäksi osakkeet on ostettu selvästi nykyistä pörssikurssia kalliimmalla ja sillä tavoin ne on myös kirjattu yhtiön taseeseen. One Up on OMXH kirjoitti tästä aiheesta valaisevasti Nordnet-blogissa. Alman osakkeet oli siis tuossa vaiheessa kirjattu taseeseen noin 5,6 euron hintaan ja Ilkka ei tuolloin ollut nähnyt tarpeelliseksi korjata asiaa. Yksi syy saattanee olla yhtiön korkea velkaantuneisuus. Q2 2014 osavuosikatsauksessa korollista nettovelkaa ilmoitettiin olevan 64 miljoonaa euroa ja nettovelkaantumisasteeksi hieman yli 100%. Lienee selvää, ettei yhtiö ole käyttänyt liiketoimintansa tuottoja kaikkein kannattavimpaan investointiin. Lisäksi Alma median osakeostoksia varten on otettu kunnolla velkaakin. Ilkka on kuitenkin tehnyt 27 miljoonan euron arvonalennuskirjauksen Alma median osakkeisiin Q3 2013. Alma medialla on osakkeita noin 75,5 miljoonaa, joista Ilkka siis omistaa noin 30%. Osaketta kohti arvonalennus oli laskujen mukaan siis noin 1,19 €. Eroa Alma median osakkeen nykykurssiin on edelleenkin siis reilu euro.

Entäpä Ilkan nettistrategia sitten? Vuosikertomus avaa digistrategiaa melko pintapuolisesti. Ilmeisesti se nojaa ainakin osittain Alma mediaan, mutta myös painetun lehden rinnalla kulkeva digipaketti sekä mainosrahoitteinen verkko- ja mobiilipalvelu kuuluvat tulevaisuuden suunnitelmiin. Myös yritysviestintä mainitaan.

Nopealla vilkaisulla Ilkka saattaa vaikuttaa huokuttelevalta sijoitukselta. Onhan jo pelkästään yhtiön Alma media-omistus arvokkaampi kuin koko yhtiön markkina-arvo (nykykurssilla noin 69 miljoonaa euroa). Toisaalta tällöin on syytä huomioda myös 64 miljoonan velat. Tällöin Ilkan oma liiketoiminta arvostetaan 52 miljoonan arvoiseksi. Kun huomiodaan viime vuoden tappiollisen tuloksen 27 miljoonan euron alaskirjaus, saan viime vuoden liikevoitoksi 10,4 miljoonaa euroa ilman tätä kassavirtaan vaikuttamatonta erää. P/E-luku on tällöin vain 5. On kuitenkin syytä huomioida, että Alma median osuus Ilkasta on hyvin merkittävä ja Ilkkaan sijoittavan tulisikin tutustua myös Alma median tilanteeseen. Mutta siitä lisää myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Nyt kun olen nukkunut yön yli niin huomaan, että tuohon 10.4 miljoonaan on tietysti laskettu mukaan myös Alma medialta saadut osingot eli ne on ikään kuin laskettu arvostukseen mukaan kahteen kertaan. Alma maksoi osinkoa 10 senttiä/osake vuonna 2013. Ilkan osuus osingosta on laskujen mukaan noin 2,265 miljoonaa euroa (jos nyt olen oikein ymmärtänyt niin Ilkka ei enää tästä joudu erikseen veroja maksamaan) eli P/E onkin noin 6,4. Sekin on melko matala.

    VastaaPoista